Ο γνωστός  υπουργός της αριστεράς, ο υποστηρικτής άλλοτε των καταλήψεων, Πάνος Σκουρλέτης ξαναχτύπησε.

Θέλοντας για ακόμη μια φορά να δείξει πόσο αριστερός είναι μίλησε για τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς και τις ήττες που υφίσταται η κυβέρνηση αλλά που μέσα από αυτές μπορεί κανείς να δει την ελπίδα.

Κάτι τέτοιες «παπάτζες» τις έχει ξαναπεί προκειμένου να δικαιολογήσει κι αυτός την ψήφο που καλείται να δώσει πέφτοντας στα τέσσερα για έναν υπουργικό θώκο, για λίγη ακόμη εξουσία.

Είναι το κλασσικό παράδειγμα του αριστερού που βιάζει τη νοημοσύνη μας αφού ψηφίζει και  μετά … κλαίει. Έχει πολλούς τέτοιους η κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό της στάσης που θα κρατήσουν από εδώ και πέρα.

Νέος επώδυνος  συμβιβασμός

Άλλωστε ένας ακόμη συμβιβασμός, και μάλιστα επώδυνος, έρχεται για το χρέος. Από τις γιορτές και τα πανηγύρια πέφτουμε κατηγορία και δεχόμαστε τις νέες απαιτήσεις των δανειστών με τι αντάλλαγμα;

Μια καλή φράση για το χρέος, να κοροϊδέψουμε τον Ντράγκι και τις αγορές, να περάσουν οι μήνες, να κοιμηθεί και ο κόσμος και όλα καλά. Μετά ας βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Κυριάκος και η ΝΔ….

Έτσι, για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έφερε και «πέρασε» στους βουλευτές της  και άλλες πέντε τροπολογίες, που αλλάζουν όσα ψήφισε πριν δύο εβδομάδες η Βουλή, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι δύο από τις τροπολογίες αυτές κρύβουν έξτρα «χαράτσι» 2,17 δισ. ευρώ για τους πολίτες καθώς ενισχύεται το ενδεχόμενο επιβολής από το 2019 αντί του 2020 η μείωση του αφορολογήτου (που σημαίνει επιπλέον έσοδα 1,92 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και «παγώνουν» οι αυξήσεις των συντάξεων που θα έρχονταν από το 2022 (με κόστος 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ).

Οι ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Θαυμάστε τι έλεγαν,  πριν την πρώτη  ψηφοφορία  για το κλείσιμο της  2ης αξιολόγησης,  οι ηπειρώτες βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ στα τοπικά και  αθηναϊκά  μέσα ενημέρωσης. Ανθολόγιο υποκρισίας  και ψεμάτων:

Γεροβασίλη Όλγα, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ: «Καινούρια μέτρα δεν υπάρχουν», ΣΚΑΪ TV, 26/01/2017.

Μπάρκας Κώστας, βουλευτής Πρεβέζης ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα ψηφίσουμε μέτρα τα οποία δεν υπάρχουν στη συμφωνία του Αυγούστου (2015)», ΣΚΑΪ TV, 13/02/2017.

Στέφος Γιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός δεν σηκώνει περισσότερα μέτρα», 18/01/2017 Kontra και ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, 21/11/2016.

Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν δεχόμαστε να νομοθετήσουμε μέτρα μετά το 2018. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», Στο κόκκινο, 01/02/2017.

Μαντάς Χρήστος, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ: «Νομοθέτηση μέτρων για μετά το ’18 δεν υπάρχει», ΑΝΤ1, 23/01/2017.

Τσίρκας Βασίλης,  βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε προσανατολισμένοι στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και χωρίς υποχωρήσεις αρχών» STAR, 23/11/2016.

Κάτσης Μάριος, βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να ψηφίσουμε προκαταβολικά μέτρα», ΕΡΤ 3 FM, 02/02/2017.

Με χέρια και με πόδια

Κι όμως, μέσα στην Ολομέλεια, αυτό που είδαμε ήταν «στρατιωτάκια» που  μίλησαν χωρίς να πουν τίποτα.

Με «λογική μπακάλη» προσπάθησαν να  μας πείσουν ότι τα αντίμετρα θα σώσουν την Ελλάδα  και ότι τα συσσίτια είναι καλό πράγμα για μια σύγχρονη χώρα. Ούτε  μια  κουβέντα ουσίας  για το χρέος.

Ούτε ένα δάκρυ για τις περικοπές  5 δις. ευρώ  που φέρνουν στη χώρα.

Όλη η συζήτηση αναλώθηκε στο ποιος είναι λιγότερο τζάμπα μάγκας,  ποιος θα πει την καλύτερη ατάκα και ποιος θα χτυπήσει κάτω από την μέση τον άλλο.

Και όταν  ήλθε η ώρα να ψηφίσουν, ξέχασαν όσα έλεγαν   και ψήφισαν με τα δύο χέρια και τα δύο πόδια τα προληπτικά μέτρα, για να μη χάσουν τις βουλευτικές καρέκλες και τους παχυλούς μισθούς…

Αλήθεια, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ζητήσουν έστω μια συγνώμη από τους ανθρώπους που τους ψήφισαν για «να σκίσουν τα Μνημόνια και να διαγράψουν το χρέος σε μια μέρα»;

Αν κάτι τελικά είχε ενδιαφέρον, που δείχνει  το επίπεδο της συζήτησης αλλά και γιατί «η πρώτη φορά Αριστερά» περνά τα  μέτρα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, είναι η ατάκα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «έτσι κι αλλιώς είμαστε μόνοι μας.

Οι 9 στους 10 βλέπουν Survivor». Ακριβώς αυτό συμβαίνει και μπράβο στον Ευκλείδη που  κατάλαβε ότι και ο ίδιος  είναι ένα απαξιωμένο μέλος ενός πολιτικού συστήματος.

Που όμως, αν και πλήρως απαξιωμένο, παίρνει, δυστυχώς, αποφάσεις για το μέλλον μας…

Η «Σκουρλετιάδα»

Από την άλλη μεριά,   η κυβέρνηση,  έχει αποδείξει ότι τηρεί πιστά τη λογική του Πάνου Σκουρλέτη ή του Χρήστου Σπίρτζη, δηλαδή πρώτα  ψηφίζουμε και μετά  κλαίμε.

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν και το πιο σκληρό μέτρο, να κάνουν πίσω σε ότι τους ζητήσουν οι δανειστές.

Εδώ οι κινηματίες του «Δεν πληρώνω» οι οποίοι βρίσκονται και μέσα στην κυβέρνηση, έχουν κάνει «τουμπεκί» με τα 38 διόδια που βάζει ο Σπίρτζης στην Εγνατία. Που είναι όλοι αυτοί να βγουν στους δρόμους;

Ένας κακόμοιρος βουλευτάκος από την Καβάλα βγήκε και είπε «αν υπήρχε κίνημα κατά των διοδίων θα ήμουν μαζί τους», κι άλλος είπε ότι «βάζουμε τώρα τα διόδια αλλά θα τα ξηλώσουμε όταν έρθει η πληρωμή με την απόσταση».

Η «Σκουρλετιάδα» λοιπόν, είναι ένα μάθημα που το έχουν μάθει καλά οι Συριζαίοι.

Και δεύτερη, και τρίτη και 20ή αξιολόγηση θα ψηφίσουν και τα μνημόνια θα τα βάζουν ένα – ένα δίπλα ως τρόπαια μόνο και μόνο για να κρατηθούν στην εξουσία. Ακόμη κι αν υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας.