Η Ηγουμενίτσα είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα που δεν διαθέτει   οργανωμένο χώρο για συναυλίες,  θεατρικές παραστάσεις και γενικά  για εκδηλώσεις τέχνης και ψυχαγωγίας.

Η κατάσταση  αντιμετωπίζεται   το χειμώνα  με την αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ και το καλοκαίρι με τη διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων στο δασάκι (ενετικό κάστρο), στην παραλία ή στα προαύλια των σχολείων.

Η χωρητικότητα του ΠΑΝΘΕΟΝ είναι μικρή και οι υπαίθριες παραστάσεις παρουσιάζουν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα.

 

Οργανωμένος χώρος

Αφορμή γι’ αυτή  την αναφορά, είναι το ερώτημα που έκαναν στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο τα μέλη της «Συμμετοχικής Ομάδας Πολιτών Θεσπρωτίας» σχετικά με τη τύχη του υπαίθριου θεάτρου που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Ηγουμενίτσα, στη θέση «Τσιμπουρίκι».

Πρόκειται για σημαντικό έργο που έχει προϋπολογισμό  1,6 εκατ. ευρώ και  περιλαμβάνει  θέατρο 1200 θέσεων, κυλικείο- αναψυκτήριο, καμαρίνια, τουαλέτες και το σχετικό χώρο στάθμευσης.

 

Ξαναζωντάνεψε το έργο

Ο Αντώνης Μπέζας  στο υπουργείο Οικονομικών, το 2008,  έβαλε το έργο για χρηματοδότηση, σχεδόν με «το έτσι θέλω»,  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρότι δεν υπήρχε οριστική  μελέτη.

Τα  χρήματα παραμένουν από τότε δεσμευμένα. Δημοπρατήθηκε με Δήμαρχο το  Θωμά Πιτούλη  αλλά  προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω της αδιαφορίας που υπήρχε.

Την περίοδο του Γιώργου Κάτσινου ο εργολάβος παρουσίασε οικονομικά προβλήματα και το έργο  εγκαταλείφθηκε.

Εδώ και κάποιους μήνες, η τωρινή δημοτική αρχή, μετά από μεγάλη προσπάθεια,  κατάφερε να το «ξαναζωντανέψει».

Ο  ανάδοχος έχει ξεκινήσει  πάλι  τις εργασίες και αν όλα πάνε καλά, τέλος του 2017 θα είναι έτοιμο.