Μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας» που συνήλθε στις 31 Μαρτίου στα κεντρικά γραφεία της στους Αγίους Σαράντα, άρχισαν οι αρχαιρεσίες  για τις εκλογές στους κόλπους της Εθνικής Οργάνωσης του Β/Η Ελληνισμού.

 

Εκλογές στην   «Ομόνοια μέσω αντιπαραθέσεων

Αν και η συμμετοχή των μελών του Γ.Σ στη σύσκεψη ήταν κάτι λιγότερο από «οριακή», μέσα από έντονο διάλογο και αντιπαράθεση, η απόφαση για την συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής ελήφθη.

Εκλέχτηκε 7-μελής επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή εκλογών αρχίζοντας από τις τοπικές οργανώσεις και σε  συνέχεια  στα Παραρτήματα  (Νομαρχιακά Συμβούλια) και τη Γενική Συνδιάσκεψη. Η Γενική Συνδιάσκεψη, εκλέγει σύμφωνα με το καταστατικό τον Γενικό Πρόεδρο της «Ομόνοιας», τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και την Επιτροπή Πειθαρχικού. Οι εκλογές στις τοπικές οργανώσεις και στα Παραρτήματα πρέπει να διεκπεραιωθούν ως στις 15 Μαΐου.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από την αριστερή κυβέρνηση  Ράμα, η «Ομόνοια» και γενικότερα ο Ελληνισμός, όπως είναι γνωστό, είχε να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Μεταξύ των άλλων, χρειάστηκε ν’ αντισταθεί στις κρατικές μεθόδους υφαρπαγής των περιουσιών, όχι μόνον στη Χειμάρρα αλλά σχεδόν σε όλα τα ελληνοχώρια, να διαμαρτυρηθεί για τις συχνές παραβιάσεις  εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων , να αντιμετωπίσει  προκλήσεις σε ζητήματα παιδείας κ.ά.

Είναι γεγονός πως υπάρχει σχετική συρρίκνωση της Εθνικής Οργάνωσης. Οι διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών απέδειξαν πως κάτω από πιέσεις και μηχανισμούς, τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά για την «Ομόνοια».

Φυσικά, αρνητικά επίδρασαν και οι εσωκομματικές διαμάχες και συγκρούσεις στελεχών, η έλλειψη συλλογικών αποφάσεων και η αναζωπύρωση των φατριών. Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι σε θέση η νέα διαδικασία εκλογών να επουλώσει τα παλιά τραύματα, να διευρύνει τη βάση μέσω ανοιγμάτων που θα φέρουν πιο κοντά τον κόσμο στη δική τους φυσική οργάνωση.

Η τελευταία  πάντως «οριακή» συμμετοχή στη σύσκεψη της 31η  Μαρτίου και οι έντονες συζητήσεις δεν δημιούργησαν κλίμα κατανόησης.

Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε με δήλωση που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook,  ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς. Όπως αναφέρει, «οι προσπάθειες που έκανε για την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας δεν βρήκαν ανταπόκριση», ενώ «οι εγωισμοί και τα άλλα πάθη πνίγουν την κοινή λογική και την ουσιαστική αποστολή της οργάνωσης».

 

Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος με έδρα τη Λιβαδειά

Τελευταία, έκανε την εμφάνισή του ο νέος πολιτιστικός σύλλογος με έδρα στη Λιβαδειά με την επωνυμία «Άγιος Κοσμάς». Τη Δευτέρα του Πάσχα, διοργανώθηκε επίσημη εκδήλωση του σωματείου παρουσία αρκετού κόσμου. Ιδρυτές του Συλλόγου είναι κυρίως εκπαιδευτικοί από  τα σχολεία της περιοχής.

Μετά  από  εσπερινό και δέηση για την πορεία του Συλλόγου στον Ι.Ν του Αγίου Κοσμά στη Λιβαδειά, ακολούθησε η έναρξη της εκδήλωσης από τους διοργανωτές,  οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμα και τους στόχους. Ακολούθησε  καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

 

Δύο βιβλία από τις εκδόσεις «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Πέρα από τις άλλες δράσεις,  το τελευταίο διάστημα, η Εθνική Οργάνωση «Ομόνοια» έχει δραστηριοποιηθεί και στην έκδοση βιβλίων που σχετίζονται με την ιστορία  και την πολιτιστική κληρονομιά  του τόπου μας. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Πρόεδρο  Λεωνίδα Παπά. Ο κ. Παπάς δεν ήταν απλώς  στο ρόλο του εμπνευστή αλλά και του διοργανωτή του όλου εγχειρήματος.

Σε χώρο κεντρικού ξενοδοχείου  στους Αγίους Σαράντα, παρουσιάστηκαν δύο βιβλία των εκδόσεων της Ομόνοιας, «Ο αγροφύλακας που έγινε θρύλος» με συγγραφέα τον Βαγγέλη Παπαχρήστο και το βιβλίο, «Λευτέρης Τάλιος – ο μύθος μιας εποχής» με συγγραφέα τον Χαράλαμπο Κίτσιο.

Στην ουσία, η όλη εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προέδρου της «Ομόνοιας» Λεωνίδα Παπά, ξεπερνούσε κατά πολύ την τυπική «βιβλιοπαρουσίαση» όπως συνηθίζεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Είχαμε να κάνουμε γενικότερα με μια αναφορά  στο ρόλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μία ημερίδα με τίτλο: «Στα χνάρια της ιστορίας».

Ο Β/Η Ελληνισμός, ίσως να είναι η μοναδική εθνική μειονότητα στην Ευρώπη που κατά τη διάρκεια του πολέμου, αγωνίστηκε  στο πλευρό των συμμάχων κατά του ναζισμού και φασισμού.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τους κατακτητές για να «επιλύσει» το εθνικό της ζήτημα, όπως άλλες μειονότητες κυρίως στη Βαλκανική! Γι’ αυτό και πλήρωσε μεγάλο τίμημα, έχυσε πολύ αίμα. Απ’ την άλλη πλευρά, αντί να αναγνωριστούν οι θυσίες του από τους  κυβερνώντες  των Τιράνων, διώχτηκε και φυλακίστηκε.

Πριν την παρουσίαση των δύο βιβλίων ο  Κώστας Δημητρόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση του Ελληνισμού από το αλβανικό κράτος»,  μια ιστορική αναφορά απ’ το 1912 έως το 1945. Σε συνέχεια, μίλησε ο Ζήσος Λούτσης, όπου παρουσίασε το βιβλίο του Βαγγέλη Παπαχρήστου «Ο αγροφύλακας που έγινε θρύλος». Γίνεται λόγος για τη θρυλική μορφή του αγωνιστή Θύμιο Λώλη.

Ο Θύμιος Λώλης είναι ένας πραγματικός, ζωντανός θρύλος. Υπήρξε Μακεδονομάχος, αγωνίστηκε δίπλα στον Παύλο Μελά, στους Βαλκανικούς Πολέμους, εθελοντής στο έπος του ΄40 και σε συνέχεια κατά των γερμανών ναζί.

Ο ιστορικός Βασίλης Νάσιος, παρουσίασε το βιβλίο του συγγραφέα Χαράλαμπου Κίτσιου « Λευτέρης Τάλιος – ο μύθος μιας εποχής». Όπως ο Θύμιος Λώλης και ο Λευτέρης Τάλιος, ήταν δυο εμβληματικές μορφές την περίοδο του  Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Θύμιος Λώλης  είναι ο παραδοσιακός αγωνιστής που μάχεται για εθνική δικαίωση, για απαλλαγή των χωρικών από τους τούρκους μπέηδες και αγάδες. Πολέμησε κατά της Τουρκοκρατίας και σε συνέχεια κατά των ναζί μέσα από τις ένοπλες μονάδες της δεξιάς.  Ο Λευτέρης Τάλιος, ανήκει στην απέναντι όχθη, της αριστεράς. Εκπροσωπούν διαφορετικές ιδεολογίες. Ο Λ. Τάλιος, σκοτώθηκε στη Μέση Αλβανία, σε μάχη κατά των ναζί το 1944.

 

74  χρόνια από το ολοκαύτωμα της Σμίνετσης

Απρίλης μήνας του 1944. Οι κάτοικοι των χωριών  Σμίνετσης,  Καροκιού,  Γριάσδανης και των άλλων χωριών της περιοχής, έζησαν τη φρίκη των εκτελέσεων αθώων συμπολιτών τους, την πυρπόληση των σπιτιών τους  από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους αλβανούς μισθοφόρους. Από τις 16 ως στις 22 Απριλίου 1944, φλέγονταν ακόμη και οι πέτρες στα ορεινά αυτά χωριά της περιοχής.

Μαζί με τα γερμανικά στρατεύματα, στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συμμετείχαν και  400 ένοπλοι μισθοφόροι που ανήκαν στο αλβανικό Εθνικό Μέτωπο (Ball Kombetar). Η δύναμη αυτή και σε πολλές άλλες περιπτώσεις νωρίτερα είχε  διαπράξει στυγνά  εγκλήματα κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού.

Το περιβόητο Μπάλ Κομπετάρ το οποίο απαρτίζονταν από αλβανούς  εθνικιστές και εγκληματικά στοιχεία, ήταν αυτό που κατά την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, συνεργάστηκε με τους ναζί, σκότωσε άμαχο πληθυσμό, πυρπόλησε τα χωριά μας.

Δεν είναι λίγα τα χριστιανοχώρια στο νομό των Αγίων Σαράντα, που έπεσαν  θύμα του θρησκευτικού και εθνικιστικού μίσους ακραίων στοιχείων συνεργατών των ναζί. Αναφέρουμε μερικά που τα εγκλήματα ήταν ανατριχιαστικά, όπως το Καρόκι, η Λιβαδειά, η Σμίνετση, η Γριάσδανη, η Δρόβιανη, ο ΄Αγιος Βασίλειος, η Νίβιτσα, ή στο Αργυρόκαστρο  τα δραματικά γεγονότα με τη σφαγή της Γλύνας.

Τις μέρες αυτές, 16-22 Απριλίου στη Σμίνετση  σκότωσαν ή και έκαψαν ζωντανούς  17 άτομα, χωρίς καμία διάκριση στα αθώα θύματα. Οι άλλοι κάτοικοι, έζησαν τον τρόμο στα απρόσιτα βουνά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης για αρκετές ημέρες. Μεταξύ των εκτελεσμένων, αναφέρεται ο γνωστός γιατρός Πέτρος Νάκος, το όνομα του οποίου φέρει σήμερα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα, ο Ανδρέας Στέφος, ο Δημήτρης Στέφος κ.ά.

Τον Πέτρο Νάκο, τον εκτέλεσαν στις 20 Απρίλη 1944 οι Μπαλίστες από τα γειτονικά χωριά.  Σίγουρα, σε  κάποιους μπορεί πριν από τον πόλεμο να έχει προσφέρει και τις υπηρεσίες του ως γιατρός. Ο Πέτρος Νάκος σπούδαξε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε  στη Γερμανία και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του σε μια δύσκολη εποχή.

Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, υπάρχουν σήμερα κάποιοι επιτήδειοι που προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματική ιστορία, να βγάλουν καθαρούς τους εγκληματίες !

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΖΑΦΕΙΡΑΤΗΣ