Αν πιστέψουμε τις  εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τα Ιωάννινα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα βρει την Ήπειρο εντελώς διαφορετική, στο χάρτη των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών της Τμημάτων και Σχολών.

 

Πριν από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την  Ήπειρο, είχαν  καλλιεργηθεί οι προσδοκίες πως θα ακουστούν συγκεκριμένες εξαγγελίες για το θέμα της συγχώνευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

 

Τις προσδοκίες αυτές αρχικά προσγείωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος υπέδειξε ως υπεύθυνους για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις για τη μορφή και το μέλλον των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, τις Συγκλήτους τους…

 

 

Η διαδικασία

 

Σε αυτές, κατά τον Υπουργό Παιδείας,  θα παραπέμψει το Υπουργείο  τα πορίσματα των Επιτροπών που έχουν συσταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ενδιαφέρον ενοποίησης των ακαδημαϊκών τους μονάδων, όπως στο  Ιόνιο,  την Κρήτη και τη Δυτική Αττική.

 

Η Επιτροπή της Ηπείρου, με τη συμμετοχή των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων και των εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό τη σχετική προετοιμασία, ενώ παρουσία του Υπουργού Παιδείας, έκανε τη δεύτερη συνεδρίαση  στα Γιάννενα με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

 

Τα  πορίσματα των Επιτροπών ως τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα έχουν σταλεί στο Υπουργείο, εκείνο θα τα επεξεργαστεί και θα τα αποστείλει στις Συγκλήτους για τις τελικές αποφάσεις, «με απαιτούμενο την συναίνεση και όχι τις απλές ψηφοφορίες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση  για καταργήσεις Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου ή για την ανάπτυξη νέων Σχολών, όπως η Γεωπονική στην Άρτα ή η Κτηνιατρική στα Γιάννενα.

 

Τα αιτήματα μπορεί να διατυπώνονται αλλά δεν είναι επεξεργασμένα τα σχέδια και η υλοποίησή τους προσκρούει και στους δημοσιονομικούς περιορισμούς, άρα είναι δύσκολο να προχωρήσουν προσλήψεις άμεσα…

 

Τέλος, στα σχέδια του Υπουργείου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαβρόγλου, δεν περιλαμβάνεται adhoc ούτε η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ αλλά ούτε και η μετατροπή των Τμημάτων των ΤΕΙ που θα προταθεί να κλείσουν, σε Διετή Προγράμματα σπουδών.

 

Και ενώ αυτά ισχυρίστηκε ο υπουργός Παιδείας, ο  πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ως «νέος μαυρογυαλούρος»,  ανακοίνωσε με χαρά…  την ίδρυση, στην Άρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων!

 

Επίσης με χαρά… ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία των Υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία Διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου: το Πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το Πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το Πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.

 

Διετή Προγράμματα δεν υπάρχουν ακόμη στη χώρα  στο πλαίσιο των ΑΕΙ, ωστόσο ο Πρωθυπουργός έσπευσε προκαταβολικά να τα ανακοινώσει για την Ήπειρο… και έταξε μάλιστα, και επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων!