Το περίγραμμα της πρότασης της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου για την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τηρώντας όμως, το απόρρητο της διαδικασίας πάνω στο οποίο έχουν δεσμευτεί τα τρία συμμετέχοντα στο διάλογο μέρη, Υπουργείο, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, έδωσε σε συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και την εκπομπή Βήμα για 2, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας.

Είναι ζήτημα ημερών να καταλήξει το Υπουργείο στην πρότασή του για την ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων, η οποία θα αποσταλεί ακολούθως στις δύο Συγκλήτους ώστε να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτής. Ο ρόλος των μελών αυτής της Επιτροπής ουσιαστικά τελειώνει εδώ, όπως παρατήρησε μιλώντας στους Σπύρο Θεμελή και Γιώργο Γιαννάκη ο κ. Τσίνας, τονίζοντας πως η ομοφωνία που επετεύχθη στην κατάληξη της πρότασης, δεσμεύει τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τις δύο ακαδημαϊκές κοινότητες του ΑΕΙ και του ΤΕΙ αντίστοιχα. «Η ομοφωνία της επιτροπής είναι ένα μήνυμα προς τις Συγκλήτους και προς τον Υπουργό και είμαι σίγουρος ότι ο τελευταίος θα τη λάβει υπόψη» είπε.

Το τελικό αποτέλεσμα της πρόταση είναι μια ενιαία ακαδημαϊκή δομή στην Ήπειρο, που ουσιαστικά όμως θα βασίζεται στην ενίσχυση των υφιστάμενων πανεπιστημιακών τμημάτων, με νέα γνωστικά αντικείμενα από τη συνένωσή τους με τα διατηρούμενα τμήματα του ΤΕΙ.

Αυτό που ξεκαθάρισε επαναλαμβάνοντάς το μάλιστα, πολλές φορές ο κ. Τσίνας, ήταν πως η συνένωση των δύο ιδρυμάτων δε θα είναι μόνο αλλαγής μαρκίζας. «Η πρόταση μας είναι να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα σπουδών, να εντατικοποιηθεί το ερευνητικό έργο, να αλλάξει η παρεχόμενη εκπαίδευση και αν χρειαστεί, να γίνει και ενίσχυση του νέου ιδρύματος σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε στελεχιακό δυναμικό και δευτερευόντως ενίσχυση και σε υποδομές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση είπε, θα εξασφαλίζει εχέγγυα ακαδημαϊκής βιωσιμότητας του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Και στο σημείο ακριβώς αυτό ξεκαθάρισε επίσης, πως η επιτροπή δεν εξέτασε τοπικά συμφέροντα και επιθυμίες ή διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου αλλά έμεινε σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Δε συμμεριζόμαστε αυτό που λέμε κόκκινες γραμμές, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.

Η πρόταση θα ισχύσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αν όλα προχωρήσουν όπως προγραμματίζεται και νομοθετηθεί εντός των επομένων μηνών, η ίδρυση του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Ήπειρο. Οι αλλαγές δεν θα θίξουν τους ήδη φοιτούντες στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ οι οποίοι τελειώνοντας τις σπουδές τους θα έχουν το δικαίωμα να ενισχύσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, εξισώνοντας τα πτυχία τους με τα νέα, μέσα από διαδικασίες που θα προβλεφθούν. Λίγες γενικά λεπτομέρειες για νέα τμήματα ή σχολές έδωσε χθες ο κ. Τσίνας, όπως για τη Γεωπονική Σχολή στην Άρτα.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική που ακούγεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις διαδικασίες της ενοποίησης, ο κ. Τσίνας αμφισβήτησε πως οι φωνές που ακούγονται ως τώρα, έχουν τη νομιμοποίηση της εξουσιοδότησης. Δεν αμφισβήτησε πάντως, πως οι υπογραφές των 166 τουλάχιστον πανεπιστημιακών δασκάλων, υπάρχουν.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ÎÎ­Î¿Î¹ Αγώνες» στο φύλλο της Παρασκευής, 25/1/2018)

 

http://www.bourxas.gr/index.php/koinwnia/5-koinonia/365-an-tsinas-me-afstira-akadimaika-kai-oxi-koinonika-kritiria-i-protasi-tis-enopoiisis-panepistimiou-tei