ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συνεδριάζει τότε, την ίδια ημέρα με το Eurogroup. Αυτό εκτίμησε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ευρισκόμενος στην Ευρωβουλή το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε προσκληθεί για να παραστεί στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας και ως υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε, ο ESM θα μπορούσε κατά την προσεχή συνεδρίασή του (την Πέμπτη), στο Λουξεμβούργο, να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, έπειτα από την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα.

Για να πάρει αυτήν την απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, πρέπει η εκταμίευση να έχει περάσει και να έχει εγκριθεί και από τα κοινοβούλια έξι κρατών-μελών που θεωρούν ύψιστης σημασίας αυτήν τη διαδικασία. Εν συνεχεία θα μπορέσει ο ESM να δώσει το «πράσινο φως», και η δόση των 7,5 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μέσα σε λίγες μέρες μετά την έγκριση, πολύ πιθανόν πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, που θα γίνει στις 23 Ιουνίου. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι η έλευση των κεφαλαίων της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε πως «όταν συνεδριάσει το Eurogroup, νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ληφθεί μία απόφαση για την επόμενη εκταμίευση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης. Τα μέτρα αυτά θα τα προσδιορίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα, και με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει μέχρι τα τέλη του έτους εάν θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα και κατά πόσον αυτά τα μέτρα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Οπως είπε, τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, και το ακριβές μέγεθός του θα πρέπει να προσδιοριστεί επίσης μέχρι τα τέλη του έτους, έτσι ώστε το ΔΝΤ να λάβει και αυτή την παράμετρο υπ’ όψιν του για τη διαμόρφωση της έκθεσής του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Να σημειωθεί ότι το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί σημείο έντονης διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερα, για να είναι ρεαλιστική η υπόθεση εργασίας ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να τα επιτύχει. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε και την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίοι δεν είναι εντελώς αντικειμενικοί.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ρώτησαν τον κ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις πρόσφατες επικρίσεις του απέναντι στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αντιμετώπιση της Γαλλίας όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι διαφορετική, μόνο και μόνο «επειδή είναι η Γαλλία». «Αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε με αυτήν», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ερμηνεία των κανόνων ευελιξίας. Οταν όμως τα κράτη-μέλη θεωρούν ότι οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι αντικειμενικές, άρα δεσμευτικές, αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα».