Σε  πολιτική γκάφα ολκής έπεσε για μια ακόμη φορά ο Βασίλης Γιόγιακας με την ενέργειά  του να προσκαλέσει και να περιφέρει στη Θεσπρωτία  τον επικεφαλής του «Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊπέι  στην Αθήνα», το οποίο ιδρύθηκε  στη χώρα μας το 1972,  χωρίς ωστόσο να διαθέτει καθεστώς διπλωματικής ή προξενικής Αρχής.

Ο υποτιθέμενος πρεσβευτής με τη συνοδεία του, επισκέφθηκε συσκευαστήριο και μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στη  Λωρίδα Σαγιάδας, ξεναγήθηκε σε τυροκομική μονάδα στην Παραμυθιά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και  είχε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκο Πάσχο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος, επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών και Δημοτικά Σχολεία στο Φιλιάτι και τη Σαγιάδα, όπου μοίρασε μπουφάν στους μαθητές μέσω της πρωτοβουλίας «STUF FUND» που αφορά στη διανομή ειδών ένδυσης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού!!!

Δεν αναγνωρίζουν την Ταιβάν

Όπως είναι γνωστό, η Ταιβάν/Κινεζική Ταϊπέι, (παλαιότερα Εθνικιστική Κίνα ή Φορμόζα),  είναι νησί με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμυρίων που  αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από 22 κράτη παγκοσμίως,  όπως οι Νήσοι Σολομώντα, η Αιτή, η Σουαζιλάνδη, οι νήσοι Μάρσαλ και η Μπουρκίνα Φάσο…

Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παραδόξως, οι 14  έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα!

Δεν γίνεται αποδεκτή ως ανεξάρτητο κράτος  από τις περισσότερες χώρες και από  σχεδόν κανένα διεθνή οργανισμό, γιατί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας  τη θεωρεί επαρχία της που έχει αποσχιστεί.

Η Κίνα, από  το 1947  μάλιστα,   έχει προχωρήσει σε εμπάργκο για τρόφιμα, εμπορεύματα και συγκοινωνίες, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα σεβόμενη την πολιτική  της «μιας Κίνας», όπως και το σύνολο των κρατών – μελών της Ε.Ε, αναγνωρίζει ως κράτος μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και δεν διατηρεί  διπλωματικές σχέσεις με την Ταιβάν. Δέχεται στο έδαφός της μόνο το «Γραφείο Εκπροσώπησης» με το  ειδικό καθεστώς του «ξεχωριστού τελωνειακού εδάφους».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επίσημες επαφές

Όπως  ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη επίσκεψη, με τον τρόπο που οργανώθηκε από τον «γραφικό»  βουλευτή της ΝΔ, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την επίσημη  αντίδρασή του.

Σε υψηλούς τόνους, το  μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιάννης Μπουρνούς, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να  πάρει επίσημα θέση  αν καλύπτει πολιτικά το βουλευτή της, καθώς, όπως υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουρνούς ανέφερε:

«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Θεσπρωτίας, ότι ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, κ. Γιόγιακας προσκάλεσε επισήμως και περιόδευσε στο Νομό του με αντιπροσωπεία του «Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊπέι στην Αθήνα». Θα είχε ενδιαφέρον, να μάθουμε, αν η ΝΔ καλύπτει πολιτικά την ενέργεια του βουλευτή της, που, χρησιμοποιώντας τη θεσμική του ιδιότητα, κάνει επίσημες επαφές με την Ταϊβάν.

Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν προσηλωμένοι στην πολιτική της «μιας Κίνας», γεγονός που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας».

Ο «πρεσβευτής» κομματάρχης!

Βέβαια, αυτού του είδους η παρεκτροπή και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν,    αποτελούν ψηλά γράμματα για τον Β. Γιόγιακα,   ο οποίος δίκην «μαυρογυαλούρου» για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να δημιουργεί  την εντύπωση   ότι  με ενέργειές του προωθεί επενδύσεις στη Θεσπρωτία.

Φανταστείτε όμως, τι αντίδραση θα  δημιουργούσε στη χώρα μας η περίπτωση βουλευτή άλλου ευρωπαϊκού κράτους,  ο οποίος θα προσκαλούσε στην εκλογική του περιφέρεια τον «πρεσβευτή του ψευδοκράτους της Κύπρου»!

Από την άλλη μεριά,  η συμπεριφορά του υποτιθέμενου πρεσβευτή  δε συνάδει με τη διπλωματική δεοντολογία καθώς  δεν υπάρχει προηγούμενο, πρεσβευτής χώρας  να περιφέρεται με βουλευτή κόμματος και μάλιστα της Αντιπολίτευσης, ως  κοινός κομματάρχης του.

Οι  επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών έχουν συγκεκριμένο ρόλο γι’ αυτό και λειτουργούν πάντα  θεσμικά.

Συναντώνται με εκπροσώπους φορέων, δεν αναμειγνύονται –τουλάχιστον φανερά– στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και γνωρίζουν πολύ καλά ότι  θεσμό αποτελεί η Βουλή  και όχι οι βουλευτές.

Για  το λόγο αυτό, όταν  έρχονται σε επαφή με τη Βουλή, συναντώνται με διακομματικές αντιπροσωπείες και όχι με μεμονωμένους βουλευτές  κομμάτων…

Ο συγκεκριμένος ή δεν τα γνωρίζει αυτά, γιατί δεν είναι πρεσβευτής  ή βρήκε στον Β. Γιόγιακα την ευκαιρία της έμμεσης αναγνώρισης… που κανείς σοβαρός πολιτικός δεν του προσφέρει.

Επιπλέον, η  δημόσια διανομή μπουφάν, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για  είδη ένδυσης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποτελεί απαράδεκτη και  αντιεκπαιδευτική ενέργεια που στιγματίζει  τους συγκεκριμένους μαθητές.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως επιτράπηκε να γίνει από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και άλλο «φρούτο», έτερος βουλευτής της ΝΔ, χρησιμοποίησε  τον επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊπέι  στην Αθήνα για  «ιδία χρήση», αποκαλώντας τον μάλιστα  πρεσβευτή!

Θαυμάστε την ανακοίνωσή του:

«Μία ακόμα εμπειρία επαφής με υψηλούς ξένους προσκεκλημένους είχαν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, Διοικητικό Συμβούλιο, Διευθυντής και Εργαζόμενοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Μετά από τη διαμεσολάβηση του κ. Χρήστου Μπουκώρου, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Μαγνησίας, ο Πρέσβης της Ταϊβάν  κος Sherman S. Kuo συνοδευόμενος από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας στην Ελλάδα και άλλους συνεργάτες τους παραβρέθηκαν στη Ζαγορά και έγινε συνάντηση με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού στις εγκαταστάσεις του».

Όσον αφορά τις εξαγωγές και τις επενδύσεις από την Ταιβάν στις θεσπρωτικές ιχθυοκαλλιέργειες, αυτές πολύ απλά δεν πρόκειται  ποτέ να υπάρξουν

Όταν οι ανταλλαγές με την  Ταιβάν/Κινεζική Ταϊπέι έχουν όγκο που υπερβαίνει τα 190 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά  είναι σταθερά ελλειμματικές για τη χώρα μας,  τέτοιες   επιχειρηματικές κινήσεις δεν οργανώνονται με  φιέστες, πολύ περισσότερο που η Θεσπρωτία και η Ήπειρος  έχουν  μεγαλύτερη ανάγκη την Κίνα παρά  την Ταιβάν και τον προσκεκλημένο «πρεσβευτή του Γιόγιακα»…