Στην Πρέβεζα μεταξύ 27-29 Ιουλίου  πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ηπειρωτών  Εξωτερικού  (ΠΣΗΕ) με βασικές θεματικές ενότητες τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την αυτοοργάνωση. Συνδιοργανωτές ήταν  η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα  του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη  Παυλοπούλου, που  ήταν  και ο κύριος ομιλητής  στο επίσημο δείπνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  αναφέρθηκε στην προσφορά των Ηπειρωτών και της Ηπείρου στο Έθνος κι εξήρε τη συμβολή των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών κάνοντας ιστορική αναφορά στο έργο τους και την τεράστια συνεισφορά τους στη χώρα.

Έκανε επίσης  ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τόνισε ότι κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά όπως άλλωστε αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου.

 

Θεσμός και χώρος συνάντησης

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 120 σύνεδροι από τις ομοσπονδίες της Ευρώπης, των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας. Το αρχικό καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου  Χρυσόστομος Δήμου ο οποίος τόνισε ότι φιλοδοξία του Συμβουλίου αποτελεί το συγκεκριμένο Συνέδριο να γίνει θεσμός και χώρος συνάντησης για τους απανταχού Ηπειρώτες.

 

Ο κ. Δήμου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο τη διεύρυνση της διασύνδεσης μεταξύ των Ηπειρωτών του Εξωτερικού καλώντας την ομογένεια να οργανωθεί και να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

 

Ζήτησε να προχωρήσουν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί όπως η ψήφος των αποδήμων, η ίση φορολογική μεταχείριση και η δημιουργία ΚΕΠ αποδήμων.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών   Τέρενς Κουϊκ, τόνισε  ότι οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενο που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν  χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και Ηπείρους, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου   ανέπτυξε τους λόγους που μπορεί να επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο και ανέλυσε την στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου για την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών.

 

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος  Δόσης αναφέρθηκε  στη δύναμη της ενότητας και της συνεργασίας και  ανέλυσε τις διαχρονικές προσπάθειες της αποδημικής οργάνωσης για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

 

Το νέο Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που εκλέχθηκε από το Συνέδριο είναι το ακόλουθο:  Πρόεδρος  επανεκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά ο θεσπρωτός Χρυσόστομος Δήμου, που από το 2009 εργάζεται στις ΗΠΑ.

 

Αντιπρόεδρος ο βορειοηπειρωτικής καταγωγής Ελευθέριος Δημητρίου, Γενικός Γραμματέας ο επίσης θεσπρωτός  Σπύρος Κωσταδήμας,  Ειδικός Γραμματέας η Χρυσούλα Ζηκοπούλου, Ταμίας ο πρεβεζάνος Ηλίας Γαλανός, Βοηθός Ταμία η  Εύα (Ευανθία) Καντλή, Εκπρόσωπος Τύπου & Επικοινωνίας  ο βορειοηπειρώτης Θεοφάνης Καλυβιώτης και μέλη ο γνωστός συγγραφέας  Νικόλαος Γκατζογιάννης, η Δήμητρα Πέτσα, ο  Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο Βασίλειος Αγγέλης, ο  Δημήτρης Βάρνας και ο βορειοηπειρώτης Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς.

 

 

Μόνο για δημόσιες σχέσεις

 

Η προσπάθεια αυτοοργάνωσης των Ηπειρωτών του εξωτερικού αποτελεί κατ’ αρχήν μια θετική πρωτοβουλία που πέρα από τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και τη διατήρηση της Ηπειρωτικής συνείδησης, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει θετικά για την  ιδιαίτερη πατρίδα μας.

 

Στην πράξη όμως και με την πάροδο του χρόνου,  αυτοί οι θεσμοί έχουν πλέον  όλο και πιο  περιορισμένη εμβέλεια στην Αποδημία και το εσωτερικό,  αφού αδυνατούν να συγκεντρώσουν επαρκείς οικονομικούς πόρους και να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.

 

Αναλώνονται στις δημόσιες σχέσεις των μελών των Προεδρείων τους ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει  η πολιτική εκμετάλλευση  των  ελληνικών κομμάτων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία μεγάλη επένδυση απόδημου Ηπειρώτη δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια – εδώ υπάρχουν ουσιαστικές ευθύνες και των τοπικών φορέων- ενώ εξαιτίας της αρνητικής στάσης  των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί και εφαρμοστεί η ψήφος των αποδήμων.

 

Παράλληλα, το ΠΣΗΕ δεν έχει μέχρι σήμερα αναδείξει ή προωθήσει στο εξωτερικό  κανένα από τα μεγάλα ζητήματα  που αφορούν στην περιφέρειά μας.