ΒΓΉΚΕ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΜΕ ΈΝΣΤΑΣΗ

Ο Λάμπρου είναι «ξένο σώμα» στn νέα Νέα Δnμοκρατία

Η εφημερίδα μας ασχολήθηκε συστηματικά το τελευταίο διάστημα με τις τοπικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη των νέων κομματικών της οργάνων. Δεν το έκανε από κάποια ιδιο τέλεια αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση, σε ρεαλιστική βάση, του πολιτικού συστήματος στην πατρίδα μας, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από το τέλμα των τελευταίων χρόνων και να ανασάνει η χώρα και ο λαός της. Ιδιοτέλεια υπήρξε και υπάρχει σ’ αυτούς που «γαντζωμένοι» στις κομματικές καρέκλες εμποδίζουν να μπει οξυγόνο στο κόμμα τους, αρνούνται τις αλλαγές και προκαλούν διχασμό και εσωστρέφεια.

ΔΕΝ ΤΌΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΕΚΛΟΓΈΣ !

Η εφημερίδα μας ασχολήθηκε συστηματικά το τελευταίο διάστημα με τις τοπικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη των νέων κομματικών της οργάνων. Δεν το έκανε από κάποια ιδιοτέλεια αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση, σε ρεαλιστική βάση, του πολιτικού συστήματος στην πατρίδα μας, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από το τέλμα των τελευταίων χρόνων και να ανασάνει η χώρα και ο λαός της. Ιδιοτέλεια υπήρξε και υπάρχει σ’ αυτούς που «γαντζωμένοι» στις κομματικές καρέκλες εμποδίζουν να μπει οξυγόνο στο κόμμα τους, αρνούνται τις αλλαγές και προκαλούν διχασμό και εσωστρέφεια.

Οι εσωτερικές διαδικασίες, οι πρακτικές και τα ήθη στο κόμμα της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικής, πολύ πιθανόν, κυβέρνησης, αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πέρα από τα πρόσωπα και τις στρατηγικές τους, το εάν το πολιτικό σύστημα θέλει να ανανεωθεί ή να παραμείνει καθηλωμένο στις πρακτικές και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Αν δηλαδή θα κυριαρχήσουν στο εσωτερικό του οι δυνάμεις του εκσυγχρονισμού ή τα βαρίδια της οπισθοδρόμησης και του παλαιοκομματισμού.

Νέα διαχωριστική γραμμή με νέο καταστατικό

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι προσπαθεί, ότι έχει πολιτικό ένστικτο και ότι καταλαβαίνει πολλά και μαθαίνει γρήγορα. Από το Παρίσι, πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε μια νέα πορεία, γκρεμίζοντας τα παλιά στερεότυπα και προσπαθώντας να καθιερώσει μια νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών», δηλαδή «αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα ως έχουν».

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗΗ απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ, σε συνδυασμό με το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής της εξυγίανσης, αποτελούν ένα νέο δείγμα γραφής, στην ιστορία του κόμματός του. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να ισχύσει και στη χώρα μας, αλλά ακόμη δε συμβαίνει γιατί η Ελλάδα της χρεοκοπίας, με τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες της, εξακολουθεί να επιμένει.

Το νέο καταστατικό της ΝΔ, που ψηφίστηκε στο τελευταίο Συνέδριό της, περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες αλλάζουν πλήρως τη λογική της μέχρι τώρα λειτουργίας του. Καθιερώνει μεταξύ άλλων το ασυμβίβαστο της πολιτικής θέσης μέσα στην οργάνωση του κόμματος με οποιαδήποτε κρατική θέση. Τέρμα, δηλαδή, τα διοικητικά συμβούλια, τα προεδριλίκια και τα συναφή. Τέρμα στην κομματική δράση ως επάγγελμα και ως σταδιοδρομία. Αν είχε για παράδειγμα ισχύ αυτό το καταστατικό από την προηγούμενη περίοδο, τα τοπικά κομματικά στελέχη δεν θα μπορούσαν να «εκβιάζουν» την εκάστοτε κυβέρνηση της ΝΔ για να αποκτήσουν θέσεις στο ΔΣ του ΟΛΗΓ ή άλλων φορέων όπως το νοσοκομείο Φιλιατών.

Με το νέο καταστατικό αντιμετωπίζεται ακόμη ο γιγαντισμός των κομματικών οργάνων. Τα πολυπληθή κομματικά όργανα, οι εκατοντάδες που κατέλυαν σε ξενοδοχεία και οι χιλιάδες που γέμιζαν τα γήπεδα (όλοι αυτοί για να συζητήσουν υποτίθεται…), ήταν μάλλον ένα πρόσχημα εκδημοκρατισμού, γιατί η ΝΔ ήταν ανέκαθεν αρχηγικό κόμμα και τους αρχηγούς βόλευε πάντα να έχουν πολυπληθή όργανα για να τα χειραγωγούν ευκολότερα. Εξουδετέρωναν, δηλαδή, τον ουσιαστικό ρόλο του κομματικού οργάνου, πλημμυρίζοντας το με άσχετους και με πλήθη. Παρεμπιπτόντως, το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κάνει Συνέδριο με 800 άτομα ενώ η παλιά Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αριθμούσε 600 περίπου μέλη. Αντίστοιχα, προβλέπεται και ο περιορισμός της εξουσίας του αρχηγού, η οποία οριοθετήθηκε χρονικά: ανά πέντε χρόνια ο αρχηγός θα κρίνεται, και αν υπάρχει καλύτερος θα αναλαμβάνει τα ηνία. Παράταση θα δίνεται μόνο και εφόσον συμβαίνει ο αρχηγός να είναι και πρωθυπουργός. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναβαθμίζεται στο λαό.

Κατοχυρώθηκε επίσης η εκλογή των προέδρων των ΝΟΔΕ απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, σε αντίθεση με το σύστημα της έμμεσης εκλογής τους μέσω εκλεκτόρων, που ίσχυσε στις τελευταίες διαδικασίες. Αν αυτό εφαρμοστεί σωστά, ώστε να προσελκύσει νέο κόσμο και να διευρύνει τη διαδικασία, αυτομάτως οι πρόεδροι των κατά τόπους ΝΟΔΕ θα αποκτήσουν ουσιαστική πολιτική οντότητα. Θα αντιπροσωπεύουν τις προτιμήσεις ενός πραγματικού κόσμου, που θα κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το κόμμα. Θα σταματήσει δηλαδή η νοσηρή ανακύκλωση στελεχών, η οποία σε συνδυασμό με το διορισμό σε κρατικές θέσεις και άλλες εκδουλεύσεις, συνέβαλε τα μέγιστα στον εκφυλισμό ενός ιστορικού κόμματος σε πεδίο επαγγελματικής σταδιοδρομίας για άχρηστους με ακόρεστη φιλοδοξία.

Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η καινοτομία της καθιέρωσης ποσόστωσης στην εκλογή των μελών των κομματικών οργάνων, ώστε η σύνθεσή τους να ανανεώνεται κατά το ένα τέταρτο με νέα μέλη ανά εκλογή. Θα ευνοούνται, δηλαδή, όσοι θα έχουν υψηλό αριθμό σταυρών και δεν έχουν ποτέ εκλεγεί έναντι εκείνων που έχουν χαμηλό αριθμό σταυρών και έχουν ήδη εκλεγεί τρείς φορές.

Δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση

Σε αντίθεση μ’ αυτή την κοσμογονία αλλαγών που σηματοδοτούν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, τα όσα συνέβησαν στη Θεσπρωτία με θλιβερό πρωταγωνιστή τον Αλκιβιάδη Λάμπρου, αποδεικνύουν ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι που στήριξαν και συμμετείχαν στις μεθοδεύσεις του, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτά που επιδιώκει η νέα ηγεσία και αποτελούν πολιτικά ξένο σώμα στη νέα Νέα Δημοκρατία.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗΩς αποκορύφωμα των μεθοδεύσεων των προηγούμενων ημερών, στο τελευταίο στάδιο της εκλογής προέδρου ΝΟΔΕ, ο Λάμπρου, μη μπορώντας να χειραγωγήσει και να ελέγξει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και τρομοκρατημένος από την επερχόμενη ήττα του, υπέβαλλε ένσταση κατά του έτερου συνυποψήφιου Θανάση Πορφύρη για να τον ακυρώσει επικαλούμενος τυπική διάταξη του καταστατικού. Το αποτέλεσμα ήταν να μη στηθεί κάλπη, να μην πραγματοποιηθούν εκλογές και ο Αλκιβιάδης Λάμπρου, ως μοναδικός υποψήφιος, να καταλάβει ξανά τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας για τα επόμενα τρία χρόνια!

Είναι προφανές ότι κανείς λογικός και εχέφρων άνθρωπος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί έναν πρόεδρο που δεν έχει νομιμοποίηση (αφού δεν έγιναν εκλογές) από τα μέλη του κόμματός του. Έναν πρόεδρο που με εκβιασμούς, νοθεία, εκφοβισμούς μεταχείριση ρουσφετιών μέσω του μηχανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλα παρόμοια, έπληξε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της παράταξής του και κράτησε με αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό τρόπο το κομματικό του αξίωμα! Έναν πρόεδρο που δεν τόλμησε να στηθεί κάλπη ούτε για να μετρηθούν τα τυχόν λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια αντίδρασης! Πολύ περισσότερο που δε διαθέτει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά πολιτικά προσόντα και βεβαίως ούτε την έξωθεν καλή μαρτυρία!

Η εκ των υστέρων, εκ μέρους του, επίκληση της ενότητας και η προσπάθεια προσέγγισης των εσωκομματικών του αντιπάλων, δεν «ξεπλένει» τα όσα έκανε για να κρατήσει μια θέση, που όλοι στη Θεσπρωτία έχουν αντιληφθεί γιατί την θέλει. Ιδιαίτερα δεν «ξεπλένει» την προκλητική συμπεριφορά του μετά την ακύρωση της υποψηφιότητας Πορφύρη, με έξαλλους πανηγυρισμούς (γιατί άραγε;) και κατάληψη των γραφείων της ΝΟΔΕ, που το μόνο που πέτυχαν είναι να διχάσουν ακόμη περισσότερο την κομματική βάση στη Θεσπρωτία. Μια κομματική βάση που από τις πρακτικές του Λάμπρου τα προηγούμενα χρόνια είναι ήδη πληγωμένη και αποξενωμένη από την οργάνωση.

Το μόνο παρήγορο σ΄ αυτή τη θλιβερή για την τοπική ΝΔ ιστορία, είναι ότι μέσα από την εσωτερική αντιπαράθεση (για πρώτη φορά υπήρξαν πολλοί υποψήφιοι για τις διάφορες θέσεις) εκλέχτηκαν στον κομματικό μηχανισμό και νέοι άνθρωποι, με διαφορετικό επίπεδο και όρεξη για δουλειά! Τα κόμματα και η κοινωνία έχουν ήδη πάρει διαζύγιο και μόνο η είσοδος στην πολιτική τέτοιων ανθρώπων μπορεί να γεφυρώσει αυτή τη διαταραγμένη σχέση.

Όσον αφορά στους συνοδοιπόρους του Λάμπρου (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας), όπως ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης και ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, η εφημερίδα μας (επειδή είναι η μόνη που πραγματικά δεν έχει δεσμεύσεις), θα παρουσιάσει σε επόμενα φύλλα της –για να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσπρωτίας και να κρίνουν- τους λόγους αυτής της «παρά φύση» συνύπαρξης και συνοδοιπορίας!!!