Το δρόμο για τα χωριά τους – βοηθάει σ’ αυτό και η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού-  έχουν ήδη πάρει πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες, ιδίως του εξωτερικού, που σκοπεύουν και φέτος να περάσουν τις διακοπές  στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ενόψει της μεγάλης γιορτής του δεκαπενταύγουστου, του «Πάσχα του καλοκαιριού».

Μαζί με τους άλλους επισκέπτες θα ξαναζωντανέψουν  τα έρημα- τις περισσότερες ημέρες του χρόνου- χωριά μας, δημιουργώντας μια ευχάριστη και γιορτινή ατμόσφαιρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα και δίνοντας ανάσες ζωής στις τοπικές οικονομίες.

Μπορεί παραδοσιακά ο Αύγουστος να είναι ο μήνας των πανηγυριών για τα  χωριά της Ηπείρου, τα  τελευταία όμως χρόνια της κρίσης  διοργανώνονται και άλλες,  κάθε φύσεως εκδηλώσεις, (ημερίδες, αναπτυξιακά συνέδρια, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλπ), από Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αδελφότητες,  που στόχο έχουν όχι μόνο τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων ή το αντάμωμα των απόδημων με τα αγαπημένα και συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και να κάνουν πιο ελκυστική την παραμονή των επισκεπτών.

Και όλα αυτά, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι διοργανωτές έχουν προνοήσει να μην αφήσουν… παραπονεμένο, από πλευράς εκδηλώσεων,  κανένα χωριό της ηπειρωτικής γης.

Εξάλλου, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι διακοπές στα πατρικά σπίτια των χωριών  αποτελούν  για τους περισσότερους την μοναδική φθηνή απόδραση για ξεκούραση και χαλάρωση από τη πραγματικότητα των πόλεων και των δυσβάστακτων υποχρεώσεων.

 

Μετ΄ εμποδίων και βασάνων…

Πολλοί, όμως, που θα επιλέξουν τα χωριά τους για διακοπές, το πιθανότερο είναι ότι αντί για ημέρες ξεκούρασης και ξενοιασιάς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ζητήματα και προβλήματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διακοπές τους.

Ένα από αυτά τα προβλήματα – και τις περισσότερες φορές δυσεπίλυτο- είναι η λειψυδρία, που ταλαιπωρεί μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.

Οι σοβαρές  ελλείψεις προσωπικού στις δομές Υγείας, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας), είναι  ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που δυσφημεί ταυτόχρονα την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο τρόμος και η ανασφάλεια που βιώνουν  οι κάτοικοι   των χωριών, ιδίως  της Θεσπρωτίας,  στην ελληνοαλβανική μεθόριο, λόγω της ανεπάρκειας του αστυνομικού προσωπικού, προκαλούν απόγνωση.

Τέλος, το χωρίς συντήρηση τοπικό  οδικό δίκτυο αποτελεί ένα σοβαρό  παράγοντα επικινδυνότητας!

Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν, όχι όμως στο βαθμό και την ένταση που υπάρχουν φέτος.

Η παρακράτηση από την κυβέρνηση, μεγάλου ποσοστού από τους πόρους που δικαιούνται οι Δήμοι, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης  να επεκτείνουν αλλά ούτε  να συντηρήσουν επαρκώς σημαντικές υποδομές, όπως το δίκτυο ύδρευσης  και το  τοπικό οδικό δίκτυο.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης εναπόκειται στον πατριωτισμό κάποιων Δημάρχων που υπερβαίνουν  τον εαυτό τους για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του καλοκαιριού.

Αυτό βέβαια δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες, κυρίως στους απόδημους, πολλοί από τους οποίους επισπεύδουν την αναχώρησή τους, περιορίζοντας έτσι το χρόνο των διακοπών τους.

Έρχονται οι απόδημοι, φεύγουν οι ξένοι

Και όλα αυτά  συμβαίνουν σε  μια εποχή  που η τάση επιστροφής των απόδημων στις πατρίδες τους, παίρνει πλέον μονιμότερο χαρακτήρα.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα  στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση έρευνας που διεξήγαγε  γνωστή ελληνική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας.

Σύμφωνα μ’ αυτή,  τα στελέχη των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται πλέον για καλές  θέσεις εργασίας  και στην ελληνική περιφέρεια, δηλαδή ανεξάρτητα από    τη γεωγραφική βάση της εταιρίας που εργάζονται.

Και αυτό γιατί η ανασφάλεια που προκαλεί  η υψηλή ανεργία, οδηγεί τα στελέχη στο να στρέφουν  τώρα  το ενδιαφέρον τους  ακόμη και σε θέσεις μικρότερων αμοιβών και προοπτικών ανέλιξης.

Έτσι, η Αττική συγκεντρώνει μόλις το 14% της προτίμησης αυτών των στελεχών, ενώ καμία γεωγραφική περιοχή δεν συγκεντρώνει ποσοστό αναζητήσεων μικρότερο από 4%.

Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την οικονομική κρίση, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2008  η Αττική συγκέντρωνε το 75% των προτιμήσεων!

Την ίδια ώρα όμως που όλο και περισσότεροι απόδημοι Ηπειρώτες επιστρέφουν  στην πατρίδα τους,   πολλοί νόμιμοι μετανάστες, λόγω της κρίσης, εγκαταλείπουν την Ήπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας,  ενώ το 2013 σημειώθηκε μικρή μείωση, κατά 2%, στα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα,  τα εμβάσματα μειώθηκαν κατά 8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί  Αλβανοί που μένουν στην Ελλάδα, και βεβαίως στην Ήπειρο, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της υψηλής ανεργίας που υπάρχει στη χώρα.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια   για όσους αποφασίζουν να  επιστρέψουν στα «πάτρια εδάφη», είναι  το εάν υπάρχουν  θέσεις εργασίας στην περιφέρεια.

Οι περισσότεροι, και μάλιστα πτυχιούχοι, ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και με τις νέες μορφές και είδη καλλιέργειας (μελισσοκομία, εκτροφή σαλιγκαριών, ιπποφαές κλπ), ενώ υπάρχουν και εκείνοι που στρέφονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά την ωραιοποίηση που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, έχουν μεσολαβήσει τρία χαμένα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία και ότι η  χώρα δεν διαθέτει ακόμη ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη για την εποχή μετά τα Μνημόνια!