Με  την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπαίδι, έπεσε η αυλαία της δίκης που διεξαγόταν επί δύο περίπου χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών».

Με απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Μαρτίου, το Δικαστήριο αφού έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο.

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της Εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.

«Χριστός Ανέστη»!!!

Όταν  το Δικαστήριο ανακοίνωσε την τελευταία απόφασή του για άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός Ανέστη», ενώ κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.

Σε δήλωσή του ο ηγούμενος Εφραίμ ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αίσια έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό».

Μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ,  Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Δηλώσεις συνηγόρων

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Εφραίμ και του Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου  είναι ιστορική. Το Βατοπαίδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες».

Ο  Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι  σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια. Επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιο  Όρος και την Ορθοδοξία».

Τι είχε προτείνει η Εισαγγελέας 

Της  απόφασης του Δικαστηρίου είχε προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως  περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε δόλος. Ειδικότερα, η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδόθηκαν. Η Εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Ενδεικτικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η Εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει.

Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή».

Απευθυνόμενη μάλιστα στους υπόλοιπους δικαστές, η Εισαγγελέας είχε πει: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  η  ταμπέλα του σκανδάλου.

Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».

Κώστας Καραμανλής: Η σημερινή απόφαση κλείνει μια μεγάλη πληγή

«Η ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση  στην υπόθεση Βατοπαιδίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Η  απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία.

 Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

 Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Γ.  Βουλγαράκης: Δεν υπήρξε ποτέ  σκάνδαλο

Στην αθωωτική απόφαση αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης:
«Η υπόθεση του Βατοπαιδίου, έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα. Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ.

  Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμό εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά, ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά.

  Κακά τα ψέματα… Η «άλλη πλευρά» έπαιξε τότε τα ρέστα της, για να απαξιώσει πρόσωπα και κυβέρνηση.  Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως , υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δε στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια».

 ΝΔ:  Συκοφαντήθηκαν  άδικα

Εντωμεταξύ η ετυμηγορία  του Δικαστηρίου έδωσε το έναυσμα για ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με επίκεντρο το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και την πιθανή επάνοδό του στην ενεργό πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα που η  αθωωτική απόφαση έχει δημιουργήσει.

Πρόκειται για δικαίωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε  σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, σχολιάζοντας την απόφαση. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπαιδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα».

Ευθείες βολές για όσους είχαν εξαπολύσει επίθεση λάσπης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έριξε και ο   Άδωνις Γεωργιάδης.

 Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» και δεν υπήρχε σκάνδαλο από τότε που ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ και αναρωτήθηκε γιατί… σιωπούν τώρα οι λασπολόγοι.

 Παράλληλα, υπενθύμισε ότι την ημέρα που βγήκε η αθωωτική απόφαση, ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πριν από 20 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ.

 Αντιδράσεις από Γ.  Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ

Έντονη  όμως ήταν η αντίδραση  του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου  και του ΠΑΣΟΚ μετά την αθώωση  των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Με μία σκληρή  και γεμάτη θρασύτητα  ανακοίνωση, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου – ο οποίος «έριξε» την κυβέρνηση Καραμανλή και έγινε πρωθυπουργός με την υπόθεση Βατοπαιδίου και το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» –  επισήμανε:

«Οι «Ï€Î±ÏÎ±Ï€Î»Î±Î½Î·Î¸Î­Î½Ï„ες υπουργοί» του πρώην πρωθυπουργού, με τη δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται «Ï€Î±ÏÎ±Ï€Î»Î±Î½Î·Î¼Î­Î½Î¿Î¹», αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι «ÎµÎºÏ„ελούσαν κυβερνητικές εντολές» ».

Σύμφωνα με το ΚΙΔΗΣΟ, «η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το τότε κυβερνητικό  επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπαιδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την απόφαση ότι είναι «Î´Î·Î¼ÏŒÏƒÎ¹Î±». Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές  μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Όμως, μην ξεχνάμε ότι η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ λόγω του βεβιασμένου κλεισίματος της Βουλής και της προκήρυξης των έκτακτων εκλογών του 2009.

Ταυτόχρονα, το μπαράζ εξεταστικών για όλες τις χρονικές περιόδους, πλην αυτής του Κ. Καραμανλή, επιβεβαιώνει ότι η δεξιά φιλική εταιρεία δεν είναι τόσο μυστική. Τέλος, η απορία εκατομμυρίων Ελλήνων λύθηκε: ο Κ. Καραμανλής μιλάει».