Μετά τον πρέσβη «μαϊμού» της Ταιβάν που τον έφερε στη Θεσπρωτία για να μοιράσει μπουφάν στα σχολεία και να εξάγει φέτα στην Άπω Ανατολή, μετά τις αιτήσεις άρσης ασυλίας στη Βουλή για τα κατορθώματά του σαν νομάρχης, μετά την περιβόητη τσίχλα που μασούσε στα βουλευτικά έδρανα και αποκάλυψαν οι «Ράδιο Αρβύλα», ο Βασίλης Γιόγιακας ξαναχτύπησε!!!
Το γέλιο, δηλαδή η γελοιοποίηση, είναι το πιο φαρμακερό όπλο εναντίον ενός πολιτικού…
Γι’ αυτό το λόγο, στην πολιτική χειρότερη από τη ήττα είναι η γελοιοποίηση. Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο:
Στις αρχές Μαρτίου ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη λεγόμενη φαρμακευτική κάνναβη.
Μία μέρα μετά την ψήφισή του, σφοδρή επίθεση κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εξαπέλυσαν από τα Γιάννενα επισκεπτόμενοι την Ήπειρο, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και ο αναπληρωτής του, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Βασίλης Οικονόμου επέκρινε το νομοσχέδιο γιατί όπως είπε «αφήνει περιθώρια για να πάμε γενικά σε απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, αφού δε διακρίνεται η φαρμακευτική από την κοινή.
Με δυο λόγια όπως τόνισε, δίνεται ανεξέλεγκτα το δικαίωμα της καλλιέργειας κάνναβης σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω και δεν εξετάζεται το ποιος ζητά να ασχοληθεί με το αντικείμενο».

Ο υπουργός της «φούντας» … και το «κόμμα –τσίρκο»!
Πολύ πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Ιάσων Φωτήλας, που ξεκαθάρισε ότι στη ΝΔ δεν είναι ούτε ανάλγητοι, ούτε στενόμυαλοι, καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Δεν υπάρχει φαρμακευτική κάνναβη», τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας, που προσφάτως προσχώρησε στη ΝΔ. «Υπάρχει μία κάνναβη και η χρήση της μπορεί να είναι φαρμακευτική ή ιατρική όπως και ψυχαγωγική»… και συνέχισε,
«Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί μια μπίζνα, χωρίς αποτέλεσμα. Χθες ψηφίσαμε το νομοσχέδιο και σήμερα την επομένη της ψήφισής του, κανείς δεν γνωρίζει το τελικό προϊόν που θα πουλάει ο καλλιεργητής. Αυτό θα είναι το φάρμακο; Όχι βέβαια θα είναι το χασίς, οπότε μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Με την καλλιέργεια του χασίς, για να φτάσουμε στην φαρμακευτική χρήση, ο παραγωγός χρειάζεται να στήσει δίπλα και μια βιομηχανία».
Άρα, κατέληξε ο κ. Φωτήλας, «δεν μιλάμε για ιατρική κάνναβη αλλά για χασίς. Θα πουλάμε δηλαδή στο εξωτερικό χασίς που θα παράγεται εδώ, και μάλιστα οι δικλείδες για τους παραγωγούς δεν προβλέπονται. Άρα δυνητικά θα μπορούν όλοι οι 18χρονοι να καλλιεργούν χασίς», κάτι που όπως είπε, «ούτε στο Κολοράντο, ούτε στην Ολλανδία, τις πιο προηγμένες περί το θέμα περιοχές του πλανήτη, δεν γίνεται.
Αν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός της φούντας ο κ. Ξανθός δικαίωμά του, το οφείλουμε στα παιδιά όμως να τα προστατέψουμε. Εμείς υποσχεθήκαμε δουλειές, όχι δουλειές με φούντες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βρήκε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας…
Και ενώ αυτά υποστήριξαν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, εκτός τόπου και σε άλλο μήκος κύματος, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, στην ομιλία του στη Βουλή είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε από την αρχή ξεκάθαρη θέση! Λέμε «Ναι» στην παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, ως μια δραστηριότητα που όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες μπορεί να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις, να δημιουργήσει δουλειές, να έχει εξαγωγικές δυνατότητες και να δημιουργήσει έσοδα για το Δημόσιο».
Δεν φτάνει όμως αυτό…
Η σύγχυση και η πολιτική αδυναμία του να κατανοήσει έννοιες και διαδικασίες τον οδήγησε και σε άλλες ασυναρτησίες και νοητικές ακροβασίες σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης:
«Μιλάμε, επομένως, για μονάδες καθετικοποιημένης (θέλει να πει… καθετοποιημένης) παραγωγής και, μάλιστα, κλειστού τύπου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται τεχνογνωσία και υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης. Ίσως, μάλιστα, να μιλάμε και για επιχειρήσεις που θα μπορούν να επενδύουν σοβαρά κεφάλαια και στην έρευνα και στην ανάπτυξη τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Μια επένδυση με τέτοια χαρακτηριστικά ουσιαστικά αφήνει έξω τους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς».
Τον έπιασε δηλαδή ο πόνος γιατί δε θα μπορούν να καλλιεργούν χασίς οι μικροί και μικρομεσαίοι παραγωγοί, όπως αυτοί για παράδειγμα που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στη Θεσπρωτία!
Βέβαια, αφού είπε όλα αυτά τα μαργαριτάρια, επανήλθε στην κομματική γραμμή και τελείωσε την ομιλία του κάνοντας θεαματική «κωλοτούμπα», τύπου ΣΥΡΙΖΑ:
«Απ’ όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λείπουν από το νομοσχέδιο είναι και αρκετά και ουσιαστικά, και αυτός είναι ο λόγος που το καταψηφίζουμε».
Δεν το καταψήφισε δηλαδή γιατί ήταν κάθετα αντίθετος, όπως ήταν η επίσημη θέση της ΝΔ, αλλά γιατί έλειπαν κάποια ουσιαστικά (;) από το νομοσχέδιο.
Όπως ήταν επακόλουθο, το βίντεο με την ομιλία του στη Βουλή, μονταρισμένο, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο: «κόμμα –τσίρκο»!