Επέκταση στο Ιόνιο σε 2 δόσεις: Κέρκυρα-Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος-Κρήτη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα δρομολογούνται στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η »Î•ÏƒÏ„ία», οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Προκαλεί, βεβαίως, αίσθηση το γεγονός ότι αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία -με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών – αρχές Ιουλίου ενώ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά την διάρκεια της οποίας θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της γείτονος έχει προσδιορισθεί για τις 28 Ιουνίου.

Υποθέτουμε, όμως, ότι αυτό θα διευκρινισθεί για ποιο λόγο συμβαίνει. Αυτό για το οποίο υπάρχει δυσκολία διευκρινίσεως είναι η πρόθεσις της ελληνικής κυβερνήσεως (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη) να δεσμευθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά στο μέλλον Έλλην αξιωματούχος ή ακόμη και ιδιωτικές οργανώσεις τον ιστορικό όρο «Βόρειος Ήπειρος» επειδή κατά την κυβέρνηση Ράμα αποπνέει ….ελληνικό αλυτρωτισμό. Οι Αλβανοί θέτουν ως όρο απαράβατο την εγκατάλειψη του όρου Βόρειος Ήπειρος προκειμένου να αποσύρουν και αυτοί τις αλυτρωτικές αναφορές τους για την Τσαμουριά από τις οποίες βρίθουν τα σχολικά τους βιβλία. Βιβλία που εμφανίζουν σε κάποιες περιπτώσεις τα σύνορα της Αλβανίας να φθάνουν μέχρι και την Πρέβεζα.

Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον η ελληνική κυβέρνησις να δέχεται ότι το όνομα »Î’όρειος Μακεδονία » δεν είναι αλυτρωτικό αλλά περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και από την άλλη την ίδια στιγμή να δέχεται ότι μία άλλη »Î’όρεια», η Βόρεια Ήπειρος σηματοδοτεί αλυτρωτισμό και πρέπει αν διαγραφεί από το λεξιλόγιο του επίσημου τομέα της. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν( 2013 ) ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάς μπορεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο που ενδιαφέρει πολύ την Αλβανία και σε αντάλλαγμα να λάβει την αναγνώριση καθεστώτος αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου εντός επικράτειας.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η »Î•ÏƒÏ„ία», το μείζον θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι ούτε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που αναγνώριζε το αυτόνομο κράτος της Βορείου Ηπείρου ούτε το Πρωτόκολλο της Καπεστίτσης για περιορισμένη αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Θέμα προτεραιότητας είναι η χάραξις νέας αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατά περιοχές και η αύξησις των χωρικών μας υδάτων σε αυτή την περιοχή έως τα 12 μίλια. Υπάρχει μάλιστα κατ’ αρχήν συμφωνία ότι πρώτον το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ερεικούσας θα έχει επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ σε ποσοστό σχεδόν 100% και δεύτερον ότι η Ελλάς θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον μεταξύ Ιονίου Πελάγους και Νοτίου Κρήτης σε δύο δόσεις. Αρχικά θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς. Μήνες αργότερα θα προκύψει και νέα οριοθέτησις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Νοτίου Κρήτης. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θεωρείται πως προχωρούν κανονικά μετά από την διεξαγωγή δύο γύρων συζητήσεων που έχει ανακοινώσει το ημέτερο Υπουργείο Εξωτερικών και από ÏŒ,τι φαίνεται θα προκύψει φώς στο βάθος του τούνελ στις αρχές Ιουλίου. Ίδωμεν .

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον, η συμφωνία πλαίσιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα διπλώματα και τις ιθαγένειες των εν Ελλάδι Αλβανών, ρυθμίσεις για την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδηγήσεως, για αποζημιώσεις σε αλβανούς πολίτες των οποίων οι περιουσίες τελούν υπό μεσεγγύηση μετά τον Î’’ παγκόσμιο πόλεμο, για τα περουσιακά