Εντείνουν την προεκλογική εκστρατεία τους τα 18 κόμματα που μετέχουν στην διαδικασία της 25ης Ιουνίου  για την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδρών στη νέα σύνθεση του αλβανικού  Κοινοβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, διεκδικούν μια θέση στην πρώτη τριάδα, ενώ τα μικρά κόμματα παλεύουν για να μπουν στη Βουλή ή   να ενισχύσουν την πολιτική και εκλογική τους επιρροή.

Η συμφωνία των αρχηγών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα και του Δημοκρατικού, Λουλζίμ Μπάσα, για αποκλεισμό των προεκλογικών συμμαχιών, δυσκολεύει τα μικρά κόμματα και αναμένεται τα περισσότερα από αυτά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

 Ήδη, από τα περίπου 60 κόμματα που μετείχαν στις εκλογές του 2013, στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου διεκδικούν ψήφο μόλις δεκαοκτώ.

Σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε και η στρατηγική επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος να εντάξει στα δικά του ψηφοδέλτια, και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις, τους αρχηγούς μικρών κομμάτων της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας.

Πρόκειται συνολικά για αρχηγούς οκτώ κομμάτων, ανάμεσα τους και τον ηγέτη του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλη Ντούλε που εκπροσωπεί  την εθνική ελληνική μειονότητα και έχει θετική απήχηση ως πρόσωπο και ως πολιτικός στην γειτονική χώρα.

Ο προεκλογικός αγώνας, ουσιαστικά κινείται με γνώμονα τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος ηγείται προσωπικά του προεκλογικού αγώνα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιδιώκει να κατακτήσει 71 έδρες, τόσες όσες του επιτρέπουν την αυτοδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, έχοντας ως βασικό του σύνθημα: «ψήφος για αυτοδύναμη κυβέρνηση, με στόχο να απαλλάξουμε το κράτος από τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας των κομμάτων».

Αδύνατη η αυτοδυναμία

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικοί αναλυτές στη χώρα, σημειώνουν ότι κανένα κόμμα δε θα πετύχει την αυτοδυναμία.

 Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τροφοδοτούν σενάρια για πιθανούς μετεκλογικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

 Ένα εξ αυτών, έχει στο επίκεντρο το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης με ενδεχόμενη τη συνεργασία του με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε περίπτωση που τα δύο από κοινού θα μπορέσουν να συγκροτήσουν αριθμητικά μια σταθερή κυβέρνηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανολογείται η ανανέωση της μέχρι τώρα κυβερνητικής συμμαχίας του, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά οι αναλυτές δεν αποκλείουν  το σενάριο, ενός μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, το νυν κυβερνών Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό της αντιπολίτευσης, όσο και αν αυτό εκ πρώτης όψεως φαντάζει ακατόρθωτο.

Τις εκτιμήσεις περί μεγάλου συνασπισμού ενισχύει το γεγονός ότι οι αρχηγοί των δυο κομμάτων δεν επιβεβαιώνουν ούτε όμως διαψεύδουν μια τέτοια μετεκλογική εξέλιξη, όταν ερωτώνται από τους δημοσιογράφους, αλλά και η άμβλυνση της μεταξύ τους ρητορικής γεγονός που έχει προκαλέσει εναντίον τους σκληρές επιθέσεις από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης.

Ο ιδρυτής του τελευταίου και μέχρι πρότινος αρχηγός του, Ιλίρ Μέτα, επέλεξε τελευταία, να εγκαταλείψει την ουδετερότητα που επιβάλλει ηθικά, η εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να ηγηθεί εκ νέου του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του.

Η ελληνική  εθνική μειονότητα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εκλογική πορεία της ελληνικής μειονότητας μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που υποστηρίζεται από την πολιτική- πολιτιστική έκφραση της μειονότητας, την οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ», δεν συμμετέχει αυτόνομο στις εκλογές αλλά έχει τοποθετήσει υποψήφιούς του στις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος.

 Έχει μάλιστα συμφωνήσει με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι οι υποψήφιοί του που θα εκλεγούν, θα δηλωθούν στη νέα βουλή ως βουλευτές του ΚΕΑΔ.

Αυτόνομο κατέρχεται στις εκλογές ένα σχετικά νέο, πλην πολιτικά  αδύναμο κόμμα μειονοτικών, το ΜΕΓΚΑ, χωρίς ελπίδα να εκλέξει βουλευτή.

 Απεναντίας αναμένεται να εκλεγούν τέσσερις έως πέντε ομογενείς βουλευτές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Όπως είναι γνωστό ενώ το ΚΕΑΔ συμμετείχε στις εκλογές του 2013 στη συμμαχία του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο Βαγγέλης Ντούλες παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία της Βουλής, διαφωνώντας κυρίως με την αναζωπύρωση εθνικιστικών διεκδικήσεων και την ανεκτική στάση απέναντι στις προκλήσεις των Τσάμηδων, εναντίον των οποίων έχει σταθερή στάση.

Κύκλοι του ΚΕΑΔ τονίζουν ότι «η ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον πρόεδρό του, είναι ο στόχος πολιτικού διωγμού, που επιχειρείται μεθοδευμένα απ’ τα Τίρανα και επομένως μια μειονότητα καλύτερα συσπειρωμένη, ένα κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών και  η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΑΔ,  είναι η απάντηση σ’ αυτούς που εξυπηρετούν τους προβοκάτορες».

Την ίδια στιγμή η «ΟΜΟΝΟΙΑ» επιτίθεται στην κυβέρνηση Ράμα, θεωρώντας ανθελληνικές τις ενέργειές της.

Η  «ΟΜΟΝΟΙΑ»  ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ   ΚΑΙ   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Ανθελληνικό παραλήρημα της κυβέρνησης Ράμα

Πριν τέσσερα χρόνια, ακόμα στην αντιπολίτευση, οι αλβανοί σοσιαλιστές του Έντι Ράμα, κατηγορούσαν την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Εμπνευσμένοι ( όπως αποδείχτηκε κι αργότερα) απ΄ τον πατερούλη τους Ερντογάν, συνέβαλαν στην ακύρωση (μέσω Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας) της διακρατικής  συμφωνίας.

Στη συνέχεια επιδόθηκαν σε υφαρπαγές περιουσιών που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς, με πιο γνωστά τα γεγονότα στην παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας. Επιθετική ήταν και παραμένει η κυβέρνησή τους και κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ακόμα και με κατεδαφίσεις ιερών ναών όπως στην περίπτωση του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες.

 Δεν έπαψαν, ακόμη και σήμερα, να εφαρμόζουν  μια άκρως ανθελληνική και αλυτρωτική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος με αρνητικές συνέπειες όπως για τις σχέσεις των δυο γειτονικών χωρών αλλά κυρίως για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Το τελευταίο γεγονός, με την τοποθέτηση  ογκόλιθου στην αναμορφωμένη   πλατεία των Τιράνων με την επωνυμία «Φιλιάτες», μαρτυρεί πως  δεν έχουμε να κάνουμε με ρητορική του πεζοδρομίου, αλλά με επίσημη κυβερνητική ανθελληνική πολιτική που δυναμιτίζει όχι μόνον τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η σιωπή της επίσημης κυβέρνησης, η αδιαφορία της έναντι της εξτρεμιστικής ομάδας  του Ταχίρ  Βέλιου με βεβηλώσεις της ελληνικής σημαίας και ελληνικών εθνικών συμβόλων, όπως στη Χειμάρρα, στο Αλύκο, στο Φοινίκη, στα γραφεία της «Ομόνοιας» κ.α. επιβεβαιώνει το γεγονός πως το παρακράτος λειτουργεί  υπό τη σκιά του επίσημου κράτους.

 Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, φορτισμένο πολιτικά, κάτω από  πιέσεις και διώξεις, καλούνται να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν «ελεύθερα και δημοκρατικά» οι έλληνες της περιοχής.

Ο μόνος πολιτικός φορέας που αντιστέκεται, καταγγέλλει και διαμαρτύρεται είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει !

 Η Αστυνομία Αργυροκάστρου συνόδευσε μαθητές που συμμετέχουν στον Λαογραφικό όμιλο «Δερόπολη» και τους ανάκρινε για την αποχώρησή τους από το show των εγκαινίων της κεντρικής Πλατείας των Τιράνων.

 Το ομογενειακό συγκρότημα αποχώρησε από την εκδήλωση όταν διαπίστωσε  ότι οι εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα περιελάμβαναν εθνικιστικό-ανθελληνικό περιεχόμενο.

Η Δημοκρατική ΄Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» καταδικάζει με έντονο τρόπο την ψυχολογική βία της Αλβανικής Αστυνομίας που τρομοκρατεί γονείς και μαθητές. Μας εξοργίζει επίσης το γεγονός ότι σε αυτή  την προκλητική  επιχείρηση συμμετείχε ως συνεργός της αστυνομίας και η υποψήφια βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αργυροκάστρου  Αρτεμίσα Ντράλιο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας  Dritan Demiraj, o Γενικός Πρόεδρος  της Ομόνοιας  Λεωνίδας Παππάς, ζήτησε  την άμεση παρέμβασή του για να σταματήσουν οι απαράδεκτες ενέργειες της αστυνομίας αλλά και να ληφθούν μέτρα για τους υπαίτιους αυτών των προκλητικών ενεργειών.

 Ο νεοδιορισθείς υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρος της Ομόνοιας πως δεν έχει γνώση για το γεγονός και πως θα κινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες  διοικητικές ενέργειες  κατά των υφιστάμενών του.

Η ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ»  εκφράζει την ευγνωμοσύνη για αυτά τα νέα παιδιά και το δάσκαλό τους, που μας κάνουν πολλές φορές περήφανους και τους διαβεβαιώνουμε πως είμαστε δίπλα τους.

Κάθε πρόκληση εναντίων τους αποτελεί πρόκληση κατά του συνόλου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

 Η τρομοκρατία δεν θα περάσει !

Η σημαία θα κυματίζει

Χθες τα μεσάνυχτα, γνωστοί πλέον αλβανοί εθνικιστές, αφαίρεσαν  Ελληνικές Σημαίες από τις πλατείες  των χωριών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Αλύκο, Λιβαδειά και Μουρσί.  Καταγγέλλουμε  την προκλητική αδιαφορία των αλβανικών αρχών.

 Είναι βέβαιο πως αυτές οι σκοταδιστικές  ενέργειες αν δεν γίνονται με τη στήριξη, έχουν σίγουρα την απόλυτη ανοχή τους. Στελέχη του κυβερνώντος  κόμματος μάλιστα, στην προεκλογική τους εκστρατεία στα χωριά της ΕΕΜ, διαδίδουν  ότι είναι δικές μας προβοκάτσιες, τη στιγμή που οι δράστες εμφανίζονται στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης με τις σημαίες  που αφαιρούν ως λάφυρα.

Ενημερώνουμε  φίλους και εχθρούς πως η βεβήλωση του εθνικού μας συμβόλου μπορεί να πονάει αλλά μας εμψυχώνει πιο πολύ.

Τα αποθέματα είναι ανεξάντλητα και η σημαία μας θα κυματίζει πάντα εκεί που το επιτρέπει ο νόμος και οι καρδιές μας.

Τσιφλίκι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Δήμος Φοινίκης

 Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, δεν κατήγγειλε μέχρι σήμερα τα όσα συμβαίνουν  στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώντας  πως αυτό που λείπει από την ιδιαίτερη πατρίδα δεν είναι οι δημόσιες  πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ ατόμων και ομάδων, ακόμα και αν επέλεξαν να μην συμπορεύονται πολιτικά με την οργάνωση που εκπροσωπεί επάξια την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ο γενικός Πρόεδρος  της Ομόνοιας, ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες συνεργασίας, τόσο στην προβολή των πολιτιστικών αξιών του τόπου μας με κοινές εκδηλώσεις, όσο και σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, όπως είναι  το εκπαιδευτικό, το περιουσιακό, αλλά και την κοινή πρόταση για τον Νόμο περί μειονοτήτων.

 Δεν μπορούμε όμως να σιωπούμε και να μην καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη τα όσα απαράδεκτα και εθνικά επιζήμια συμβαίνουν στο δήμο Φοινίκης. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

 Αδιαφορία για το περιουσιακό ζήτημα

Στην επικράτεια  του Δήμου Φοινικαίων, από το 1994 μέχρι το 2009 που λειτουργούσε η Κρατική Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών, υπάρχουν 22 αποφάσεις –παραχωρήσεις σε απόγονους ή υποτιθέμενους απογόνους αλλοεθνών αγάδων συνολικής έκτασης 25.010 στρέμματα, ενώ υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις που επωφελήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Ο Δήμος, ως μοναδικός δικαιούχος όχι μόνο δεν άνοιξε κανένα Δικαστήριο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που διευκολύνει τους καταπατητές. Οι δύο περιπτώσεις  που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε διαδικασία εκδίκασης (Κώσταρι και Κουλουρίτσα) έγιναν κατόπιν επιμονής των κατοίκων  που αντιμετωπίζουν  το πρόβλημα.

Αδιαφάνεια, κακοτεχνίες και διαφθορά

Τα δύο εν εξελίξει έργα που είναι το Υδραγωγείο της Μεμόραχης και ο κεντρικός άξονας των Ριζών, ξεκίνησαν με ένα χρόνο καθυστέρηση, καθώς  τοπικοί εργολάβοι οδήγησαν την δημοπρασία στα δικαστήρια, αφού με τους παράλογους όρους  που έθετε, φωτογράφιζε εταιρίες  από άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ενώ το αρχικό σχέδιο για τον άξονα των Ριζών προέβλεπε κατασκευή δρόμου 12 χλμ, έγινε τροποποίηση της μελέτης για μόλις 2,5 χλμ  με αιτιολογικό όπως αναφέρει ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, ότι  θα γίνει με καλύτερες  προδιαγραφές. Τελικά έγινε ένας δρόμος μόλις 3,8 μ. πλάτους κάτι που δεν προβλέπεται ούτε για τους δρόμους μονής κατεύθυνσης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο δρόμος της Λίβηνας μήκους 5,5 χλμ, επί θητείας του κ. Θέμι  Καϊση έγινε ακριβώς με τα μισά τα χρήματα.

Πελατειακοί διορισμοί

Παρά την επανειλημμένη απαίτηση των δημοτικών συμβούλων να τους  παρουσιάσει  την λίστα των υπαλλήλων, ο Δήμαρχος απαντάει «δεν σας αφορά». Κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά εκτιμάται πως οι έμμισθοι του Δήμου ξεπερνούν κατά πολύ τους 200.

 Να θυμίσουμε πως το σύνολο των υπαλλήλων  που εργάζονταν στις πέντε επαρχίες που συνθέτουν σήμερα το νέο Δήμο, δεν ξεπερνούν τους 90 και υποτίθεται ότι η νέα διοικητική διαίρεση έγινε για να περιορισθεί ο αριθμός των υπαλλήλων.

Τελευταία κραυγαλέα περίπτωση διορισμού αποτελεί η πρόσληψη του κομματικού γυρολόγου, πρώην έπαρχου Αλύκου, Χρήστου Καϊση, ο οποίος αφού δεν βρήκε «ψωμί» στο LSI  στο οποίο έγινε μέλος για  λίγους μήνες, δήλωσε υποταγή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με αντάλλαγμα την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.

           Για να μη σιγήσει ούτε στιγμή η φωνή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

                                                 του Βασίλη Κάγιου (*)

Κατά κοινή ομολογία, πίσω από την ιστορία κάθε επιτυχίας, θα υπάρξει κάποιος που, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, πήρε μια δύσκολη απόφαση.

Για το ΚΕΑΔ ήταν η ώρα της δύσκολης απόφασης όταν πριν  τρεις εβδομάδες έδωσε ομόφωνη εντολή στο πρόεδρό του να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στις εκλογικές λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος.

 Η απόφαση ήταν δύσκολη, γιατί έθιγε κατεστημένα και προκαταλήψεις, αλλά ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.  Η κατάσταση θυμίζει το μπρος βαθύ και πίσω ρέμα, ενώ το συμφέρον του τόπου μας ήθελε  και μας θέλει να έχουμε τη δική μας σθεναρή φωνή στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Οποιαδήποτε άλλη λύση ήταν ανέφικτη και ανώφελη. Η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία και το μόνο που θα μας εξασφάλιζε ήταν η μη εκλογή και η εκπροσώπηση στην Αλβανική Βουλή.

 Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, υπολογίζοντας τη δύναμή μας σε ορισμένες περιφέρειες κλειδιά, μας πρόσφερε  μια ορθολογική πρόταση με σίγουρη την εκλογή του προέδρου Ντούλε στην περιφέρεια  της Αυλώνας και με οριακές τις θέσεις στις εκλογικές λίστες των Καραμέλιου στην Κορυτσά και Μπάρκα στο Αργυρόκαστρο.

 Κι επειδή η πολιτική συμφωνία είναι συμβιβασμός που ικανοποιεί  πενήντα-πενήντα τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές, συμφωνήσαμε.

Η άλλη επιλογή μας θα ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός, τον οποίο είχαμε απέναντι συνεχώς, παραβιάζοντας με μένος και αυταρχισμό κάθε δημοκρατική αρχή, αδύναμος να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ομαλών και δημοκρατικών εκλογών. Κι όταν η δημοκρατία εκλείπει,  αυτοί που πληρώνουν πρώτοι είναι οι μειονότητες και οι αδύναμοι.

Είχε φροντίσει η κυβέρνηση  να δώσει αρνητικά δείγματα γραφής στα τέσσερα χρόνια άσκησης της εξουσίας. Και σαν να μην έφτανε η παραβίαση των εθνικών, εκπαιδευτικών, μορφωτικών, δημογραφικών, αυτοδιοικητικών, ιδιοκτησιακών, θρησκευτικών και άλλων δικαιωμάτων μας, είχε να αντιμετωπίζει  με πρωτοφανή αλαζονεία και αδιανόητο εθνικισμό τις δημοκρατικές σχέσεις με την μητέρα Πατρίδα μας, την Ελλάδα, θίγοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Με την εικόνα που φρόντισε με αδιανόητο πάθος να δείξει  απέναντί μας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν θέλαμε να διατηρήσουμε την  εθνική ελληνική μας περηφάνια, να λεγόμαστε ακόμα έλληνες, θα έπρεπε να πάρουμε αποστάσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό για να έχουμε το μέτωπο καθαρό έναντι  της ιστορίας μας.

 Κι ακριβώς, αυτό πράξαμε. Απομακρυνθήκαμε  για να επιβιώσουμε ελεύθεροι, με όση εθνική αξιοπρέπεια οφείλουμε να επιδεικνύουμε. Σεβαστήκαμε την ιστορική μας αποστολή.

Επί πολλά χρόνια  ήμασταν η φωνή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο Αλβανικό Κοινοβούλιο και θα προσπαθήσουμε σκληρά – ακόμα και μέσα από δύσκολες αποφάσεις-για να συνεχίσουμε να είμαστε η σθεναρή φωνή των ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

 Αυτές οι εκλογές φροντίσαμε να μην σηματοδοτούν το τέλος, αλλά να προμηνύουν  το νέο ξεκίνημα. Κι αυτή η νέα αρχή δεν είναι μακριά.

 Η  26η Ιουνίου  θα είναι μια άλλη μέρα. Θα είναι ημέρα που ο πρόεδρος  του ΚΕΑΔ, εκ νέου  βουλευτής, θα ευχαριστήσει το ΔΚ  για την χειρονομία του της ειλικρινούς συνεργασίας  και θα δηλώσει  βουλευτής του ΚΕΑΔ.

Στους συμπατριώτες μας που ακόμα στρέφονται και καταφέρονται κατά του ΚΕΑΔ, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι δεν θα μπορούσατε να διαλέξετε χειρότερη ώρα για να θρέψετε τον εγωισμό σας και να ανασύρετε από τη λήθη προσωπικές  αντιπάθειες και παράπονα του παρελθόντος.

Υπάρχει όμως χρόνος να πράξετε το σωστό και πιστεύω ότι θα το πράξετε. Αν πρέπει ακόμη για μια φορά να ενωθούμε για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, σας διαβεβαιώνω ότι τώρα είναι η ώρα.

Για το συμφέρον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στο όνομα της Δημοκρατίας, σας καλώ όλους να υποστηρίξετε την επιλογή μας.

Να στηρίξετε το ΚΕΑΔ μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Να σταθείτε δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

Για να μην σιγήσει η φωνή της Ελληνικής Μειονότητας. Επιμένουμε σε έναν πολιτικό κόσμο που θα ακούγονται τα δίκαιά μας. Επιμένουμε σε ένα κοινοβούλιο που θα έχουμε βήμα, θα έχουμε λόγο και τα δικαιώματά μας θα διεκδικούμε να μην  παραμένουν στα χαρτιά.

Στηρίξτε μας.

Για να επιβιώσουμε.

 Για να μην σιγήσει ούτε στιγμή η φωνή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

 (*) Ο Βασίλης Κάγιος είναι  Πρόεδρος του Παραρτήματος «ΟΜΟΝΟΙΑ»  Αγίων Σαράντα