Εκτός… κυβερνητικής γραμμής στο θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες εμφανίστηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αργοπορημένων όπως είπε, δύο ενημερωτικών ημερίδων για τα πετρέλαια, τις οποίες και ο ίδιος παρακολούθησε, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν, «γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι απόθεμα στην περιοχή». Για τη φάση αυτή, είπε, απαντήθηκαν και όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την περιβαλλοντική όχληση και την πιθανότητα πρόκλησης σεισμών από τις έρευνες.

Από κει και πέρα όμως, ο κ. Καραγιάννης μίλησε μάλλον σαν πολιτικός που έχει το βλέμμα του στην Ήπειρο, παρά ως κυβερνητικός βουλευτής, γιατί αν και μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα, οι κυβερνητικοί βουλευτές συμφώνησαν πως τα πετρέλαια είναι εθνική υπόθεση, ο ένας εξ αυτών φαίνεται πως διαφοροποιείται…

Τι είπε ο κ. Καραγιάννης; «Από κει και πέρα σαφέστατα θα πρέπει να εκτιμηθεί, η άποψη μου είναι από τις τοπικές κοινωνίες, σε ό,τι αφορά τον τύπο της ανάπτυξης, το είδος της ανάπτυξης και το μοντέλο που θέλουμε για την Ήπειρο. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση η οποία νομίζω ότι θα ανοίξει και ενόψει των περιφερειακών εκλογών για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την Ήπειρο, ώστε να στήσουμε ένα μοντέλο όπως λέμε στην επιστήμη της Περιφερειακής ανάπτυξης, ωφέλιμο για τον τόπο σαφέστατα, το οποίο κατά την άποψή μου, θα πρέπει να έχει σαφέστατα οικολογικό αποτύπωμα»… Ένας άλλος όρος που χρησιμοποίησε είναι το «δομημένο masterplanπεριοχής».

Τι λέει δηλαδή ο κ. Καραγιάννης; Με το που μάθουμε από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που και πόσο, πετρέλαιο υπάρχει στην Ήπειρο, να τεθεί στον πληθυσμό της περιοχής το δίλημμα: «αυτά είναι τα οφέλη, αυτοί οι κίνδυνοι» και ο κόσμος να αποφασίσει.

Δεν είναι καθόλου λάθος η άποψη του κ. Καραγιάννη, απλώς υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που με νόμο έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και τον οποίο έχει δεχτεί και η σημερινή. Σύμφωνα με το νόμο, το συμφέρον της κοινοπραξίας θα καθορίσει αν θα προχωρήσουν ή όχι, γεωτρήσεις και που…

Μιλώντας για τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Καραγιάννης χτύπησε την… ευαίσθητη «χορδή» όσων έχουν δει στο πρόσωπό του, μια καλή περίπτωση υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο βουλευτής δήλωσε «παρών», με τη συγκεκριμένη δήλωση.

http://www.bourxas.gr/index.php/koinwnia/5-koinonia/373-ektos-grammis-o-g-karagiannis-gia-petrelaia-vlepei-perifereiakes-ekloges