Αν έμπαινε κανείς σήμερα στην συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείο du lac όπου έγινε η ημερίδα με θέμα «Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδοτήσεις έργων διαχείρισης ενέργειας, νέες προοπτικές», πιθανά να νόμιζε ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ είναι ΝΔ…
Σε καμία περίπτωση, τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν σήμερα, από τους δύο πολιτικούς υπευθύνους του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα ταίριαζαν στο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης και τα χαρακτηριστικά του Στέργιου Πιτσιόρλα που θεωρείται ένα από τα… φιλελεύθερα στελέχη αυτής της δήθεν αριστερής κυβέρνησης, δε συνάδουν με μια κυβέρνηση που πνίγεται στις ιδεοληψίες της. Για «ιδεοληπτικές κακοδαιμονίες» άλλωστε, μίλησε και ο ίδιος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης στη σύντομη ομιλία του, τις οποίες οφείλει το πολιτικό σύστημα να ξεπεράσει, όπου «πολιτικό σύστημα» βάλτε κυβέρνηση σήμερα.
Ο κ. Πιτσιόρλας θα μπορούσε να είναι άνετα σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή μια κυβέρνηση με «δεξιό» πρόσημο και αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ελάχιστα από τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ τίμησαν τον Υπουργό με την παρουσία τους, στην εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου και μεταξύ αυτών είδα ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στα πράγματα, όπως για παράδειγμα ο Αντρέας ο Νταής, πρόεδρος του ΟΛΗΓ. Από βουλευτές παρών για λίγο, ήταν μόνο ο Γιάννης Καραγιάννης.
Για τι μίλησε ο κ. Πιτσιόρλας: για κυκλική οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βέβαια για ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Τα καλά λόγια που είπε ο κ. Πιτσιόρλας και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, για το εργοστάσιο ΑΣΑ της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι, πόσο συμβατά είναι με όσα λέει ακόμα και σήμερα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων; Η μέρα με τη νύχτα…
Από τα 100 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιτσιόρλας, το δημόσιο δε μπορεί να διαθέσει παρά ελαχιστότατα. Απαιτείται επομένως, μόχλευση πόρων, από τα ταμεία του ΕΣΠΑ και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Είπε και κάτι ακόμα ο Υφυπουργός: τα δημόσια έργα σπάνια χαρακτηρίζονται από τρία συγκεκριμένα στοιχεία που είναι: ο χρόνος – το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το συγκεκριμένο κόστος και η ποιότητα. Τα έργα ΣΔΙΤ είναι συμβατά και με τα τρία χαρακτηριστικά.

Ένας Υπουργός σε λάθος κυβέρνηση…