Ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων της Ηπείρου, στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης και κατά τη σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού ανάπτυξης και οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, συνοδευόμενου από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η ικανοποίηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και όλων των όρων ποιότητας και προϋπολογισμού του έργου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα που το καθιστούν πρότυπο για όλη Ελλάδα: «είμαστε στο 10ο μήνα της υλοποίησης, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σε 18 μήνες να έχει τελειώσει και να μπει σε λειτουργία και τηρείται επακριβώς. Ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα θα τελειώσει το έργο» σημείωσε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε ακόμα πως «ο προϋπολογισμός τηρείται χωρίς παρέκκλιση και η ποιότητα είναι εξαιρετική, στοιχεία για ελληνικά δεδομένα πάρα πολύ σημαντικά». Η επιτυχία κατέληξε, οφείλεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εταιρείας.

Έργα διαχείρισης απορριμμάτων εκτελούνται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο αυτό μπορεί να καταστεί έργο – «πιλότος», τόνισε ο Υφυπουργός. Πρόσθεσε τέλος, μετά και τη χθεσινή ημερίδα για τα έργα ΣΔΙΤ, πως είμαστε σε προχωρημένο στάδιο ΣΔΙΤ για έργο που θα αφορά τους οδοφωτισμούς και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην παραλίμνια συγκοινωνία και τους οικισμούς. Και αυτό το έργο θα είναι υποδειγματικό, κατέληξε.

Ο Αλέκος Καχριμάνης εξήρε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων που έδωσε το καλό αποτέλεσμα. Επικαλέστηκε δε έργο αντίστοιχο στη Βουλγαρία που επειδή ήταν δημόσιο, δε μπορεί να λειτουργήσει όπως είπε. «Με τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αυτά τα έργα είναι ό,τι καλύτερο γίνεται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη» τόνισε.

Την αξία της συνεργασίας τέλος, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο Γιάννης Λώλος, πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ανησυχία για την αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων ωστόσο παραμένει και στο σημείο αυτό ο κ. Λώλος ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας για να μη μετακυλιστεί αβάστακτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σημείωσε ερωτηθείς πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκπονήσει τεχνικοοικονομική μελέτη που λύνει αυτά τα θέματα. Όπως είπε «εμείς έχουμε ταβάνι τα 30 ευρώ τον τόνο και υπολογίζουμε στα 15-20 ευρώ όλα τα άλλα έξοδα κατά μέσο όρο στους Δήμους. Με τη μελέτη κόστους οφέλους πιστεύω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά οι Δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί ίσως όπως έπρεπε».

Με τους υπολογισμούς αυτούς πάντως δε συμφώνησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθης Γιαννούλης ο οποίος ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης επιδότηση για την Ήπειρο, στη λειτουργία του εργοστασίου. Αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται ακόμα το τέλος ταφής, παρ’ όλα αυτά οι Ηπειρώτες θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα σκουπίδια τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σε σχέση με τις περιοχές που είναι ακόμα πολύ πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείο που θεωρεί αδικία ο κ. Γιαννούλης.

Ο δικός του υπολογισμός πάντως, ανεβάζει το κόστος ανά τόνο στα 70 ευρώ, αρκετά πάνω από αυτό που πιστεύει ο Περιφερειάρχης.

 

από pbnews.gr