Νέο «χτύπημα» εναντίον  του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας,  εκ των έσω,  βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ που βλέπουν για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας.

Με  την αρ. 14/9- 11-2016  ομόφωνη απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, ζητάει την «άμεση μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου,  από την Ηγουμενίτσα στην Πρέβεζα».

Ξανάρχεται δηλαδή στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, η συστηματική όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, επιδίωξη  μερίδας του καθηγητικού κατεστημένου του ΤΕΙ Ηπείρου να υποβαθμιστεί  η παρουσία του στην Ηγουμενίτσα ώστε να υπάρξει συγκέντρωση των Σχολών του πέριξ της Άρτας…

Η νέα δομή  με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Όπως είναι γνωστό, το 2013, στο πλαίσιο  υλοποίησης του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για τον χωροταξικό ανασχεδιασμό των ΤΕΙ της χώρας, καταργήθηκαν στην Ηγουμενίτσα τα δύο  Τμήματα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και  Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σαν αντιστάθμισμα, και χάρις στην  κινητοποίηση των θεσπρωτικών φορέων με πρωτεργάτη τον τότε βουλευτή Θεσπρωτίας και υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, το υπάρχον  Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο μετατράπηκε σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις: α)Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β)Διοίκησης Επιχειρήσεων με δύο επιμέρους κατευθύνσεις: β.α) Διοίκησης Επιχειρήσεων και β.β) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Ηγουμενίτσα και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα, αποτέλεσαν, σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ,  τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου  ενώ έδρα της ορίστηκε η Ηγουμενίτσα.

Η ισχυρή πολιτική παρουσία  του Αντώνη Μπέζα  είχε σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την ίδρυση στη Θεσπρωτία πολλών νέων υπηρεσιών (Τελωνείο Μαυροματίου, Τελωνείο Αμπελώνα, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών κλπ) ή τη μεταφορά της έδρας υπηρεσιών από άλλους νομούς,  όπως της Περιφερειακής Διεύθυνσης του  Λιμενικού Σώματος από την Κέρκυρα  στην Ηγουμενίτσα.

Η συγκεκριμένη όμως απόφαση του Υπουργείου Παιδείας  ήταν  απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων  Ηγουμενίτσας διαθέτει περισσότερες κατευθύνσεις και  επομένως φοιτητές και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις  είναι επαρκείς για τη φιλοξενία της Γραμματείας της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Αποτελούσε, επίσης, μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, ότι δηλαδή  η Ηγουμενίτσα δεν μπορεί είναι το «αποπαίδι» του ΤΕΙ Ηπείρου…

Μετά την κατάργηση των δύο Τμημάτων της Ηγουμενίτσας, που όπως αναδεικνύεται στο κύριο άρθρο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, οργανώθηκε  από το εσωτερικό του ΤΕΙ Ηπείρου (ο Γρηγόριος Γκίκας,  τότε  Πρόεδρός του   και καθηγητής του ΤΕΙ στην Πρέβεζα… είχε ξεπεράσει κάθε όριο μεροληπτικής συμπεριφοράς εις βάρος του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας), η συγκεκριμένη μεθόδευση έρχεται να προστεθεί στον εσωτερικό «εμφύλιο».

 Ο «εμφύλιος» όμως αυτός έχει  τις περισσότερες φορές σαν στόχο την Ηγουμενίτσα και υποστηρίζεται,  για λόγους ψηφοθηρίας,  από  τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Άρτας και της Πρέβεζας…

Να αρθεί η παράνομη και παράτυπη απόφαση

Είναι  χαρακτηριστικό ότι αντιδρώντας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας Θεμιστοκλής Γκόγκας, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου και τα μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΙ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Διαπιστώνεται ότι η απόφαση της ΓΣ του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι ομόφωνη και, επειδή είναι αδύνατον όλα τα παρόντα Μέλη να ρέπουν προς την παρατυπία ή την παρανομία, θεωρώ ότι παρασύρθηκαν στις εν λόγω αποφάσεις καλή τη πίστει μεν, αλλά εξ αιτίας των παραποιημένων στοιχείων.

Ομοίως θεωρώ ότι ο εισηγητής του θέματος και Πρόεδρος του Τμήματος Λογ-Χρη Μιχάλης  Διακομιχαλάκης δεν κινείται από δόλο, αλλά μάλλον από ελλιπή γνώση των διαδικασιών και -ενδεχομένως- παρορμητικότητα.

 Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποφάσεις των ΓΣ των Τμημάτων είναι βαρύνουσας σημασίας,  σας παρακαλώ να λάβετε τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε ο ανωτέρω αναφερόμενος εισηγητής να περιοριστεί στα νόμιμα πλαίσια.

Με τον τρόπο αυτό θα προφυλαχθεί το Ίδρυμα από πιθανό διασυρμό ή ακόμη και καταλογισμό ευθυνών και, φυσικά, δεν θα αναλώνεται πολύτιμος χρόνος τόσο στο Συμβούλιο Δ/νσης ΣΔΟ όσο και στη Συνέλευση ΤΕΙ/Η να εξηγούμε στον κ. Διακομιχάλη κάθε φορά τα αυτονόητα, αίροντας παράνομες και παράτυπες αποφάσεις».

Σε  άλλη δε ηλεκτρονική του επιστολή προς τον Μιχάλη Διακομιχαλάκη θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως: «Τι ακριβώς εννοούσες όταν ενέπλεξες το όνομα του κ. Μπέζα στα περί έδρας της Σχολής Δ. & Ο. στην Ηγουμενίτσα; Σου θυμίζω ότι το είχες πει σε Συνέλευση ΤΕΙ/Η» ή «Δίνεις ή όχι ψευδή στοιχεία στα Μέλη της ΓΣ του Τμήματός σου, και έτσι επιτυγχάνεις την ομόφωνη συναίνεσή τους;».