Η Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου έχει ήδη  επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό την πρόταση που θα υποβληθεί για επεξεργασία στο Υπουργείο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στις Συγκλήτους των ιδρυμάτων.

«Η προοπτική βρίσκεται στη συνένωση δυνάμεων. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της συμπόρευσης και των πλέον ενδεδειγμένων επιλογών. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά μπορεί να οδηγήσει σε επιλογές που δεν θα είναι πρόσκαιρες και καιροσκοπικές», υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης.

Ο πρύτανης σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της καλύτερης πρότασης η οποία όμως θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υποχρεώνει κανέναν να συμμετάσχει στη διαδικασία και  δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, σημείωσε ότι  βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν εύρωστα Τμήματα και όχι  ένας συμβιβασμός που να ικανοποιεί μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Πρέπει να ακούμε τις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε ο κ. Τσίνας, για να συμπληρώσει ότι όλοι οφείλουν να αποδεχθούν ότι αυτό που πρωτεύει είναι το ακαδημαϊκό.. «Προέχει η βιωσιμότητα και όχι το χωροταξικό», ανέφερε…

 

Η πρόταση  του ΤΕΙ Ηπείρου

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Επιτροπής από την πλευρά του ΤΕΙ Ηπείρου, για την Άρτα η μεγάλη αλλαγή θα είναι η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής  με αναβάθμιση του σημερινού Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, που για την αρχή θα περιλαμβάνει μόνο ένα Τμήμα, εμπλουτισμένο με κατεύθυνση της Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Επειδή όμως, Σχολή με ένα μόνο Τμήμα δε μπορεί να υπάρξει, προτείνεται να δημιουργηθεί και ένα Τμήμα Τροφίμων δίπλα του, το οποίο μπορεί να βρει συναφές αντικείμενο με τα πανεπιστημιακά Τμήματα των Χημικών ή των Βιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,  προτείνεται  επίσης να παραμείνει στην Άρτα, συγχωνευόμενο με το Μηχανικών Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής των Ιωαννίνων αλλά με διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τέλος, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας  προτείνεται να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για τα Γιάννενα, προτείνεται να ενταχθούν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τα Τμήματα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας, τα οποία αμφότερα θα παραμείνουν λειτουργούντα αλλά αναβαθμισμένα.

Ακόμη, το νυν Τμήμα Προσχολικής Αγωγής οδεύει για συγχώνευση με το Νηπιαγωγών, λόγω των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ενώ εύκολα θα λυθεί το πρόβλημα των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αφορά στη σημερινή Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου. Δύο Τμήματα της Σχολής  λειτουργούν σήμερα.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, με εισαγωγικές κατευθύνσεις: α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β) Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις: βα) Διοίκηση Επιχειρήσεων και ββ) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία και  το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που λειτουργεί στην Πρέβεζα.

Η πρόταση της διοίκησης του ΤΕΙ είναι ουσιαστικά να κλείσει η τουριστική κατεύθυνση του Τμήματος της Ηγουμενίτσας, και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να ενωθεί με το Τμήμα Λογιστικής αλλά να μεταφερθεί στην Πρέβεζα λόγω του ότι διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές…

Για την Ηγουμενίτσα προτείνονται Διετή Προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα η Θεσπρωτία να κινδυνεύει να γίνει ο  μοναδικός νομός στην Ήπειρο χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα…

 

Οι αντιδράσεις στην Ηγουμενίτσα

Η   πρόταση του ΤΕΙ Ηπείρου, που προφανώς διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ισχυρές αντιδράσεις στη θεσπρωτική πρωτεύουσα.

Εκτός από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε  και  σύσκεψη φορέων με θέμα «την προωθούμενη κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα».

Οι εκπρόσωποι  των φορέων και οι πολίτες της πόλης που συμμετείχαν στη   σύσκεψη συμφώνησαν στα παρακάτω:

-Στηρίζουμε και διεκδικούμε τη διατήρηση του Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, με εισαγωγική  κατεύθυνση «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στην Διοίκηση και την Οικονομία».

– Άμεση προκήρυξη των δύο (2) θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που αποδόθηκαν στην πρόσφατη κατανομή από το ΤΕΙ στο Τμήμα.

-Αποδέσμευση των κονδυλίων και ταχύτατη δημοπράτηση της ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών στην Ηγουμενίτσας.

-Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

-Επιθυμούμε να λειτουργήσουν Προγράμματα Διετούς φοίτησης παράλληλα όμως με το Τμήμα.

 

Όλοι  τασσόμαστε υπέρ της ουσιαστικής αναβάθμισης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας», τόνισε σε συνέντευξή του ο  θεσπρωτός πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας. «Ωστόσο οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στην Ήπειρο δημιουργούν σοβαρή ανησυχία γιατί ενώ μίλησε για ακαδημαϊκά κριτήρια δεν ανακοίνωσε  ποιά είναι αυτά τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει ο νέος σχεδιασμός κατάργησης ή συγχώνευσης Τμημάτων.

Πέρα από τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς χρειάζονται σαφή κριτήρια.

Διαφορετικά, οι προωθούμενες αλλαγές θα γίνουν πρόχειρα, αποσπασματικά και με γνώμονα μικροπολιτικές συμφωνίες τοπικού επιπέδου», επισήμανε ο κ. Μπέζας.

 

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, πετώντας «την μπάλα στην εξέδρα» και χωρίς να παίρνει θέση για το ζήτημα, με επιστολή του στη σύσκεψη φορέων δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι όποιες αλλαγές προκύψουν στα ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Ηπείρου, είναι πρωτίστως μέλημα της ακαδημαϊκής κοινότητας πάντα στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων, ενώ το πεδίο παρέμβασης της πολιτικής αφορά τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για το οποίο και μεριμνήσαμε.

Σε ότι με αφορά, θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες και τους φορείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης, αναμένοντας κυρίως τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου για τον Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για αυτό το λόγο προτείνω οι απόψεις στο δημόσιο διάλογο να κατατίθεται νηφάλια και με επιχειρήματα, μακριά από επικοινωνιακές και μικροπολιτικές κορώνες».