Με εξαιρετική επιτυχία σε πολυπληθές ακροατήριο έκλεισε τον πρώτο κύκλο των ομιλιών του στις τέσσερις πόλεις, πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος, μετά την χθεσινοβραδινή ομιλία του στην αίθουσα “Πάνθεον” στην Ηγουμενίτσα με θέμα «Ηγουμενίτσα: Στο Σταυρό του Νότου», όπου τον προσφώνησε ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Πάντος.
Χαρακτήρισα την Ηγουμενίτσα «Σταυρό του Νότου» διευκρινίζοντας ότι «η Ηγουμενίτσα δεν είναι στον βορρά της Αθήνας αλλά…

στον νότο της Αδριατικής. Και είναι και στον νότο των μεταφορών που γίνονται από τον Εύξεινο Πόντο δημιουργώντας έτσι ένα “Σταυρό”, με σημείο αναφοράς την Ηγουμενίτσα».
Μίλησε χρησιμοποιώντας όπως είπε «έξι συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία εξηγούν το αναπτυξιακό τέλμα που οφείλεται στην ανικανότητα των διοικούντων την Περιφέρεια να δουν πέρα από το διοικητήριο τους στα Γιάννενα και που έχει καταδικάσει ολόκληρη την Ήπειρο στην υπανάπτυξη και τη στασιμότητα» τα οποία και ανέπτυξε.

Το τέχνασμα με την παρατυπία
Σαφέστατες αιχμές άφησε ο Σπύρος Ριζόπουλος για παρατυπία κατά το έτος 2002 του κ. Καχριμάνη, αναφέροντας «Το 2000 βρήκατε το τέχνασμα με την παρατυπία και αποφύγατε τον Δήμο για να κατεβείτε για Νομάρχης. Εγώ σας θέλω σε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν δέχεστε διαφορετικές εισηγήσεις. Σας θέλω καθαρό αντίπαλο για να αποφασίσουν οι Ηπειρώτες τι Ήπειρο θέλουν».

Για την απλή αναλογική
Για την απλή αναλογική ο Σπύρος Ριζόπουλος επισήμανε «Τελειώνω με την απλή αναλογική και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι υποστηρίζω την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως που έχει φέρει ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι απλή αναλογική. Είναι ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις εκείνων που θέλουν την Αυτοδιοίκηση πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του εκάστοτε Υπουργού των Εσωτερικών.»
Και τόνισε «Ωστόσο, επιμένω, πως ειδικά στην Ήπειρο, αυτή η κολοβή έστω απλή αναλογική, που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον εκδημοκρατισμό της Περιφέρειας, για να εξαφανιστούν οι κατά τόπους φύλαρχοι που θέλουν να συντηρούν την κλίκα των ξεπεσμένων, όπως την έχω ονοματίσει.»
Με πρόταση – πρόκληση προς τον κ. Καχριμάνη, συνέχισε «Προτείνω κ. Καχριμάνη, σήμερα, τώρα, ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο να ζητήσετε από τον κ. Σκουρλέτη να εφαρμόσει το 42% του Προκόπη Παυλόπουλου για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Εφόσον αισθάνεστε και εμπιστεύεστε τις δυνάμεις σας πάμε να αναμετρηθούμε για να δώσουν οι Ηπειρώτες ένα σαφές μήνυμα χωρίς να πάμε σε δεύτερο γύρο.

Και μιας και μιλάμε με όρους Μουντιάλ και μπούκινγκ αυτές τις ημέρες, σας δίνω οκτώ πόντους. Γιατί το κάνω με τόση αυτοπεποίθηση; Γιατί εγώ δεν θα κάνω προεκλογικές διακοπές σαν την κ. Γεροβασίλη πριν τον δεύτερο γύρο»

Εξωτερική πολιτική: Επίθεση σε Καχριμάνη για το θέμα των βλάχων και τα εθνικά ζητήματα

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο Σπύρος Ριζόπουλος «Ο κ. Καχριμάνης εκπροσωπεί μια σχολή σκέψης που βλέπει τις ταυτότητες των ανθρώπων με ένα τρόπο κλειστό, εσωστρεφή, διχαστικό. Ακόμα και την καταγωγή του τη βλέπει με όρους περιχαράκωσης».

Κάνοντας αναφορά σε «μαθήματα βλάχικων» ανέφερε ότι «στην περιοχή της Κόνιτσας γίνονται μαθήματα βλάχικων σε δημόσιους χώρους και μάλιστα με τον ρόλο του δασκάλου να έχει επιφορτισθεί και συγκεκριμένο πρόσωπο»
Χαρακτηριστικά επισήμανε «Για εμάς οι Ηπειρώτες είναι ένα σύνολο, μια Περιφέρεια. Είτε ζουν πάνω ή κάτω από τη συνοριακή γραμμή. Είτε είναι Θεσπρωτοί είτε Αρτινοί, είτε Πρεβεζάνοι είτε Γιαννιώτες. Είναι ίσοι μεταξύ ίσων. Και αυτός που διοικεί την Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να τους εκπροσωπεί όλους. Οφείλει να εργάζεται για όλους».

Και συνέχισε «Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτοί που τα κάνουν αυτά καταλαβαίνουν τι κάνουν. Θα χαρώ όμως πάρα πολύ και είναι φυσιολογικό για εκείνον, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή, την οποία και εγώ θα στηρίξω, και να ζητήσει άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας:
Πρώτον να γίνει πιστοποίηση καθηγητών που θα διδάσκουν τη διάλεκτο
Δεύτερον να γίνει γραπτή επιστημονική καταγραφή της βλάχικης και προστασία της σύμφωνα με τις πρόνοιες του ψηφίσματος 2057/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενταχθεί η διδασκαλία της διαλέκτου στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου ή σε πρόγραμμα δια βίου μάθησης σε ένα ευρύ πλαίσιο πατριδογνωσίας το οποίο θα αναδεικνύει τον πολιτισμό, τα ήθη και την ιστορία των Βλάχων καθώς και την τεράστια συνεισφορά τους στους αγώνες του Έθνους.
Αν δεν γίνει αυτή η πρόταση, ιδίως μετά τον καχύποπτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκα από τους ιθύνοντες του Δήμου Κόνιτσας αλλά και τον ίδιο τον “διδάσκοντα”, θα θεωρήσω ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και πλέον σε πλήρη γνώση και της Περιφέρειας.
Τα ζητήματα της εκπαίδευσης απαιτούν ευαισθησία και λεπτότητα στον τρόπο διαχείρισης. Και πρέπει να αντιμετωπισθούν οι Βλάχοι με σεβασμό. Για να πάψει η διχόνοια την οποία βρίσκω διαρκώς μπροστά μου σε όλη την περιφέρεια. Διότι η διχόνοια που ξέσπασε για τα διόδια στο Δροσοχώρι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Και για να τολμήσω να πάω ένα βήμα παραπέρα θα πω το εξής.
Πρώτος εγώ θέλω να δώσω τη μάχη για την αποκατάσταση και την σωστή ένταξη των Βλάχων στο κοινωνικό σύνολο, σε σχέση πάντα με τη γλώσσα. Θέλω ως Ηπειρώτης να είμαι στην πρώτη γραμμή για να μάθουν τα παιδιά όλης της Ηπείρου ποιοί ήταν οι τιτάνες του Μετσόβου, της Βορείου Ηπείρου και άλλων περιοχών: ο Ζάππας, ο Αβέρωφ, ο Τοσίτσας, ο Σίνας. Ποιοί ήταν, τι έκαναν για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως μεγαλούργησαν γιατί είδαν την βλάχικη καταγωγή τους ως προϋπόθεση ελληνικότητας και έγιναν και πολίτες του κόσμου»

Ο Σπύρος Ριζόπουλος προχώρησε με αναφορά στους εθνικούς ευεργέτες λέγοντας «Φαντάζεστε αυτοί οι εθνικοί ευεργέτες να ακολουθούσαν τη συλλογιστική Καχριμάνη; Να έλεγαν “δεν στηρίζουμε τους Μακεδόνες γιατί δεν είναι Βλάχοι, δεν στηρίζουμε τους Κωνσταντινουπολίτες γιατί δεν είναι Ηπειρώτες, δεν χτίζουμε την Ακαδημία ή το Μετσόβιο στην Αθήνα γιατί τότε η Ήπειρος δεν είχε απελευθερωθεί”.
Στήριξαν γιατί έβλεπαν τον Ελληνισμό σαν ένα σύνολο. Δεν δίχασαν. Για αυτό και έγιναν μεγάλοι. Γιατί ο γνήσιος Βλάχος είναι ένας μεγάλος πατριώτης. Ο γνήσιος Βλάχος είναι πάνω από όλα Έλληνας. Γιατί θέλει μεγαλείο ψυχής να επενδύεις στην μικρή τότε Ελλάδα όταν ο τόπος σου είναι ακόμα σκλαβωμένος»
Και έκλεισε το θέμα με μια προειδοποίηση, καλώντας όπως είπε «δημόσια από αυτό εδώ το βήμα, προς όσους επιθυμούν να πολιτευθούν: Αν δεν είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τους Βορειοηπειρώτες στη συζήτηση που θα γίνει με την Αλβανία, μη κατεβείτε υποψήφιοι. Εμένα θα με βρείτε απέναντί σας. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι ακόμα και να αποχωρήσετε από τις παρατάξεις σας»

πηγή: http://epirusin.blogspot.com/2018/06/blog-post_550.html#ixzz5JCF8pgeH