Αρνητικά φαίνεται ότι θα απαντήσουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου στο αίτημα της Κέρκυρας να δεχτεί τα σκουπίδια του νησιού, καθώς για μια ακόμα φορά, το νησί των Φαιάκων βρίσκεται αντιμέτωπο με την ανικανότητα των αιρετών του να διαχειριστούν το πρόβλημα. Η Κέρκυρα έχει έναν ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι που λειτουργεί και έναν ακόμα κατασκευασμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη που δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.

Έτσι, σήμερα η Κέρκυρα βρίσκεται προ του αδιεξόδου να μη μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της και στρέφει το βλέμμα της πλέον σε γειτονικούς ΧΥΤΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας, απευθύνοντας αιτήματα στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Με δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος προϊδέασε για την αρνητική απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου, στο αίτημα της Κέρκυρας να δεχτεί ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού 5.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κωνσταντόπουλος, η Δυτική Μακεδονία έχει αρνηθεί ενώ η δική του εισήγηση προς το ΔΣ του Συνδέσμου των Ιωαννίνων θα είναι επίσης αρνητική. Αποφάσεις σε αντίστοιχη κατεύθυνση αναμένεται να λάβουν και οι Φορείς Διαχείρισης σε Καρβουνάρι και Βλαχέρνα, αν κρίνουμε όμως, από τη στάση των αιρετών και στο παρελθόν, όταν τέθηκε ξανά το αίτημα μεταφοράς σκουπιδιών από την Κέρκυρα, πριν από έναν χρόνο και πλέον, τότε θεωρείται μάλλον βέβαιο πως οι αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι αρνητικές, είναι το κράτος αυτό όμως, που στη συνέχεια θα κληθεί να πάρει την απόφαση για το δέον γενέσθαι. Και στο παρελθόν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας άδειαζε αποφάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων…

«Το αίτημα αφορά εφάπαξ 5.000 τόνους μόνο για το Ελληνικό και ανάλογα ποσά και για τη Βλαχέρνα και για το Καρβουνάρι» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος εξηγώντας παράλληλα, πως «η μελέτη του ΧΥΤΑ του Ελληνικού διαχειρίζεται τα σκουπίδια μόνο του Νομού Ιωαννίνων».

 

Ο νέος νόμος για τη διαχείριση

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο που είχε το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, για το νέο σχέδιο νόμου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε ένα χρόνο περίπου και μπαίνοντας στη λογική ότι θα ψηφίσουμε ένα νέο νόμο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Κωνσταντόπουλου που αποτύπωσε το κλίμα που επικρατεί στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Ήπειρο δε δημιουργείται πρόβλημα από το νόμο. Υπάρχουν σήμερα τρεις Φορείς Διαχείρισης και από παλιότερα υπάρχει η απόφαση για έναν περιφερειακό Φορέα. Ο νόμος λέει από έναν έως τρεις φορείς και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Υπουργός προορίζεται να διατηρηθεί αυτό το μοντέλο. Όμως σε περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα που έχουν ήδη περιφερειακούς συνδέσμους τους επιτρέπει να διασπαστούν και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους αιρετούς.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ η άποψη που επικράτησε είναι να ζητηθεί από την κυβέρνηση να μην ψηφίσει το νέο νόμο αλλά να το κάνει μετά το Μάιο του 2019 ή όποτε γίνουν οι εκλογές, ώστε οι νέες δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ÎÎ­Î¿Î¹ Αγώνες» στο φύλλο της Παρασκευής, 9/2/2018)