Την ανάλυση των 1267 ποινικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου για το 2016, που κοινοποιήθηκαν στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, που αποτελεί την βασική διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ και το Δημόσιο.

Πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις που  αφορούν μεταξύ άλλων 1214 ποινικές διώξεις, 14 βουλεύματα και 39 δικαστικές αποφάσεις για ανθρωποκτονία, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, επ’ αυτοφώρω δωροδοκία, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και  απιστία στην υπηρεσία για ποσά από 120.000 έως 150.000 ευρώ.

 Σ’ αυτές εμπλέκονται εκτός των άλλων ένας Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, αστυνομικοί, ιατροί του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, Διοικητές Οργανισμών αλλά και εκπαιδευτικοί.

 

«Πρωτιά» για δημόσιους υπαλλήλους

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας,  πλην των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν την «πρωτιά» (288), εντυπωσιακό είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (238), στην τρίτη  οι δημοτικοί υπάλληλοι (178), στην τέταρτη οι αστυνομικοί (115), στην Πέμπτη οι  Αντιδήμαρχοι (63), ενώ την εξάδα συμπληρώνουν οι Δήμαρχοι (48)!

Εκτός όμως από τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους, στην λίστα από την Αυτοδιοίκηση βρίσκονται ένας Περιφερειάρχης αλλά και τρεις Αντιπεριφερειάρχες, πέντε Πρόεδροι Κοινότητας, εφτά Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και ισάριθμα μέλη Δημαρχιακών Επιτροπών, ένας Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου αλλά και έξι υπάλληλοι Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σε σοβαρά ποινικά αδικήματα έχουν υποπέσει  46 εκπαιδευτικοί, έξι Διοικητές Οργανισμών, ένας Διευθύνοντας Σύμβουλος εταιρείας του Δημοσίου αλλά και, όπως προαναφέρθηκε, ένας Γενικός Γραμματέας Υπουργείου.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ποινικές υποθέσεων, την «πρωτιά» κατέχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών  Θεσσαλονίκης με 245, ακολουθεί η Αθήνα με 230, η Αλεξανδρούπολη (69), οι Σέρρες (41), η Κοζάνη (40) και η Κατερίνη (35).

Πρέπει να  τονιστεί ότι  άσχετα με τις τελικές  αποφάσεις των αρμόδιων  Δικαστηρίων, επειδή το 85% περίπου  των  περιπτώσεων αυτών δεν αποκαλύπτονται από τη δραστηριότητα των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά προέρχονται  από καταγγελίες πολιτών, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν εκ των πραγμάτων  τον  ασφαλέστερο  δείκτη για τη διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο τομέα της χώρας.

 

Διεκδικούμε… μετάλλιο!

Με βάση τα παραπάνω, ιδιαίτερη εντύπωση, σε σχέση με τη  γεωγραφική κατανομή, προκαλεί η θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσπρωτία. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των  61 Δικαστηρίων της χώρας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας βρίσκεται στην 18η θέση με 14 ποινικές υποθέσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ήπειρο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων βρίσκεται στην 20η θέση με 12 υποθέσεις, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας στην 50η θέση με 3 υποθέσεις και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας στην 51η θέση με 2 μόνο ποινικές υποθέσεις.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των δημόσιων λειτουργών, ο αριθμός των 14 ποινικών υποθέσεων στη Θεσπρωτία για το 2016,  αποτελεί μια πολύ υψηλή θέση στη «λίστα  της διαφθοράς» που σε καμιά περίπτωση δεν τιμά την περιοχή μας, τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, το πολιτικό προσωπικό  και την τοπική Δημόσια Διοίκηση.

Είναι  χαρακτηριστικό  ότι στην αντίστοιχη λίστα του 2014 η Θεσπρωτία βρίσκονταν στην 55η θέση με 2 ποινικές διώξεις και σε εκείνη του 2009 στην  53η θέση με 3 υποθέσεις.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ έχει και στο παρελθόν γράψει ότι παρότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελούσε  για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βασική  προεκλογική της επαγγελία, στην πράξη  δεν έχει  κάνει σχεδόν τίποτα στην κατεύθυνση αυτή. Κλασσική περίπτωση αποτελεί η Θεσπρωτία.

Μετά την πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015,  τα κυβερνητικά  στελέχη της περιοχής έχουν αφήσει την κατάσταση –όσον αφορά τη λειτουργία  της τοπικής Δημόσιας Διοίκησης-  εντελώς ανεξέλεγκτη.

Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται  είναι να οικοδομήσουν το δικό τους πλέγμα τοπικών συμφερόντων και μηχανισμών.

Σ’ αυτό βοηθάει, βέβαια,  η ανυπαρξία έστω και  στοιχειώδους  αντιπολίτευσης, αφού ο βουλευτής της ΝΔ «ποιεί την νύσσα» και «χαϊδεύει» τον ΣΥΡΙΖΑ και το τοπικό σύστημα  Δημόσιας Διοίκησης με αερολογίας για «ενότητα και συνεργασία»,   ώστε  να του προωθούν ρουσφέτια και να τον βοηθήσουν  στην  επανεκλογή του…