Στα προβλήματα του Δήμου Φιλιατών ήρθαν να προστεθούν και αυτά της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Η δέσμευση των λογαριασμών όλων όσων έχουν διατελέσει Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι της Επιχείρησης, όχι μόνο το επίμαχο- αμαρτωλό διάστημα 2000-2007 αλλά μέχρι σήμερα,   έχει  συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και έχει  δημιουργήσει μια σειρά από πρακτικά προβλήματα σ’ αυτούς που έχουν υποστεί τη δέσμευση. Μετά και από αυτό το γεγονός, η  περίοδος της Δημαρχίας Ντουμάζιου φαντάζει σαν  εφιάλτης χωρίς τέλος…

Πήγε  στα Δικαστήρια…

Όλα ξεκίνησαν από  τυπικό έλεγχο του ΣΔΟΕ όπου ζητήθηκαν τα βιβλία της Επιχείρησης. Βιβλία  δεν υπήρχαν (εξαφανίστηκαν ή δεν τηρήθηκαν ποτέ) και το ΣΔΟΕ καταλόγισε τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπονται από τον Κώδικα Βιβλίων. Ο Δήμος Φιλιατών αντί να περιοριστεί στην πληρωμή αυτών των μικρών σχετικά  προστίμων,  προσέφυγε στα Δικαστήρια. Τότε ξεκίνησε από την Εφορία  ο τακτικός έλεγχος της Επιχείρησης, που   οδήγησε στον καταλογισμό του αστρονομικού ποσού των 3 εκατ. περίπου ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Ποινικές διώξεις

Το πρόβλημα είναι ότι το επόμενο διάστημα το ποσό αυτό θα γίνει απαιτητό από την Εφορία, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή του. Εκτός  όμως από τη δέσμευση των λογαριασμών, θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις κατά αυτών που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί. Μεταξύ τους  περιλαμβάνονται και άνθρωποι που δεν είχαν καμία  ευθύνη. Δύσκολες δηλαδή καταστάσεις!

Ζήτησαν αναβολή στη δίκη Ντουμάζιου (!)

Και ενώ ο Δήμος θα έπρεπε, μέσα σ’ αυτόν τον καταιγισμό  δυσάρεστων εξελίξεων, να τρέξει  για να διασφαλιστούν  τα χρήματα των δημοτών του και να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα, κάνει διαφορετικά πράγματα που δεν μπορούμε ειλικρινά να τα καταλάβουμε… Κοιτάξτε τι συνέβη πριν από λίγο καιρό.

Ομόφωνη απόφαση

Η Οικονομική Επιτροπή, με ομόφωνη απόφασή της –συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης- σε συνεδρίασή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφάσισε  και πολύ σωστά,  να παραστεί ο Δήμος ως πολιτικός ενάγων στο Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων    για την γνωστή δίκη Ντουμάζιου. Με την ίδια όμως ομόφωνη απόφαση έδωσαν εντολή στη δικηγόρο του Δήμου να  ζητήσει αναβολή της υπόθεσης με τη δικαιολογία ότι πρέπει να κλητευθεί συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος…

Οφείλονται απαντήσεις

Αντί να ζητήσουν  με κάθε τρόπο την επίσπευση της υπόθεσης, που σέρνεται απαράδεκτα από αναβολή σε αναβολή, επιχείρησαν να διευκολύνουν τον πρώην Δήμαρχο λειτουργώντας όπως ακριβώς αυτός θα ήθελε, στηρίζοντάς τον δηλαδή για μια ακόμη αναβολή!!! Και μάλιστα με διαπαραταξιακή  συναίνεση… Η στάση αυτή γεννά οπωσδήποτε ερωτήματα που η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να  απαντήσει. Αλλά μαζί της οφείλει να δώσει απαντήσεις και η Αντιπολίτευση (αν υπάρχει…).