Χωρίς πολλά σχόλια από τα αλβανικά ΜΜΕ και αντιδράσεις πέρασε η ανακοίνωση της απόφασης της Εισαγγελίας Τιράνων για την πολύκροτη υπόθεση  της συμφωνίας οριοθέτησης  των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Η Εισαγγελία Τιράνων έκλεισε την υπόθεση διότι σύμφωνα με αυτήν δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου στο σύνολο της διαδικασίας  από κανένα από τα μέλη της επιτροπής διαπραγμάτευσης και που υπέγραψε τη συμφωνία.

Ο λόγος  είναι για την γνωστή συμφωνία που εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μήλο της έριδος  και εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, προπαντός μετά την προσφυγή  του Σοσιαλιστικού Κόμματος του ΄Εντυ Ράμα (σημερινού κυβερνητικού κόμματος) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η τότε αντιπολίτευση (σημερινή κυβέρνηση) είχε κατηγορήσει  την κυβέρνηση Μπερίσα για την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009. Ταυτόχρονα  απ΄το Σοσιαλιστικό Κόμμα έγινε προσφυγή  στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2010, μετά από έντονους δημόσιους  αντιπολιτευτικούς καυγάδες  κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εθνική προδοσία» και πως «παραχώρησε» στην Ελλάδα 354  χλμ2  χωρικά ύδατα.

Όπως είναι γνωστό, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη συμφωνία και σε συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο.

Η εθνικιστική ρητορική της κυβέρνησης, μεγαλώνει το ρήγμα των σχέσεων, δημιουργώντας  σκόπιμα τεχνητά προβλήματα και στην  υλοποίηση  άλλων προηγούμενων συμφωνιών, όπως για τα κοιμητήρια των ελλήνων  πεσόντων του έπους του ΄40.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μήνα Μάη του  2014 ο αλβανός ΥΠΕΞ κ. Ντ. Μπουσάτι, παραπέμπει στην Εισαγγελία Τιράνων την όλη υπόθεση.

Αυτή τη φορά, εξ ονόματος του κυβερνώντος  Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατηγορούνται  τα μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης για «εθνική προδοσία», για παραχώρηση θαλασσίου χώρου στην Ελλάδα.

Δηλαδή, κατηγορούνται όλοι οι υπογράφοντες της συμφωνίας από αλβανικής πλευράς. Απ΄την Εισαγγελία Τιράνων, η ποινική διαδικασία  άρχισε το  2014 μετά προσφυγής σ΄αυτήν του ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό, πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι η Εισαγγελία Τιράνων, έκλεισε  την υπόθεση δίωξης εις βάρος των μελών  της ομάδας διαπραγμάτευσης της μεικτής επιτροπής η οποία διατύπωσε τη συμφωνία για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπόθεση έκλεισε  διότι σύμφωνα με την Εισαγγελία  Τιράνων, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις ποινικής φύσης  στο σύνολο της διαδικασίας από κανένα απ΄τα μέλη της Επιτροπής.

Πριν λίγο διάστημα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σ. Μπερίσα, είχε δηλώσει απ΄ τα έδρανα του αλβανικού κοινοβουλίου, πως πίσω απ΄αυτή την υπόθεση ενεργεί  μια τρίτη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκε για λογαριασμό της Τουρκίας.

Πάντως, η απόφαση της Εισαγγελίας, γελοιοποίησε… την προηγούμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε η συμφωνία.

Την γελοιοποίησε αφού δεν βρέθηκαν παραβάσεις και νομικές ευθύνες για τα μέλη της μεικτής Επιτροπής τα οποία κατηγορήθηκαν και θεώρησε νόμιμη την όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Του Βαγγέλη   Ζαφειράτη