Ο ελληνικός λαός και μαζί του οι πολίτες της Θεσπρωτίας έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην απόγνωσή τους και επειδή, για ακόμη μια φορά, πίστεψαν στις εύκολες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, έδωσαν εντολή διακυβέρνησης σε έναν αδοκίμαστο πολιτικό ηγέτη να χειρισθεί τις τύχες τους, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Η εντολή όμως ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Σκληρή διαπραγμάτευση αλλά με διασφαλισμένη παραμονή στο ευρώ. Μια καλύτερη συμφωνία, αλλά εντός του ευρώ.

Πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες με αυτή τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη και συνεχώς κάποιοι καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η συμφωνία ήταν θέμα ημερών, ότι η συμφωνία ήταν «προ των πυλών». Ποια όμως ήταν τα αποτελέσματα;

Η οικονομία βούλιαξε πάλι στην ύφεση και τα ελλείμματα. Κάθε μήνα είχαμε μπροστά μας την αγωνία για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Δημιουργήθηκε εσωτερική στάση πληρωμών. Προκλήθηκε εσωτερικός δανεισμός ακόμη και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χάθηκε η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και απομονωθήκαμε στην Ευρώπη. Και ο καλύτερος βέβαια καθρέπτης εκείνων που συνέβησαν με την «περήφανη» διαπραγμάτευση, είναι ακριβώς αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν τώρα μπροστά στα ΑΤΜ, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.
Την τελευταία στιγμή, όταν τα πράγματα σοβάρεψαν, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην ιστορική τους ευθύνη. Δείλιασαν απέναντι στη συμφωνία, που ήταν όντως η χειρότερη των τελευταίων ετών λόγω των δικών τους λαθών, αλλά διασφάλιζε την παραμονή της χώρας μας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Προτίμησαν το κόμμα και τις ιδεοληψίες του από το πραγματικό συμφέρον του τόπου Αυτή είναι η αλήθεια, και είναι μια αλήθεια πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Τώρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θυμικό και το συναίσθημα του Έλληνα, με μεγαλοστομίες για αξιοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και εθνική κυριαρχία. Εθνική κυριαρχία όμως και αξιοπρέπεια δεν υπάρχει όταν μια χώρα ζητά συνεχώς δανεικά από τους εταίρους της. Εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια υπάρχει όταν σταματάς να ζητάς συνεχώς δανεικά και πατάς στα δικά σου πόδια, τις δικές σου δυνάμεις και τις δικές σου παραγωγικές πηγές. Και αυτό, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε, δεν μπορεί να γίνει αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή.

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές οδηγούμαστε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, αν οι πολίτες δελεαστούν από αυτές τις μεγαλοστομίες. Ένα δημοψήφισμα, που ασχέτως από αυτό που ψήφισε η Βουλή, δεν θα κρίνει την μια ή την άλλη κακή ή άλλη συμφωνία. Θα κρίνει στην πραγματικότητα την ίδια την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και το ευρώ.

Εμείς είμαστε βέβαιοι, ότι αν φθάσουμε τελικά στις κάλπες, οι πολίτες δεν θα παρασυρθούν από τον λαϊκισμό και δε θα δειλιάσουν. Η έξοδος από το ευρώ, στην οποία πιθανόν να οδηγηθούμε, θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση από αυτήν που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην απόλυτη καταστροφή.

Οι πολίτες είναι ώριμοι και θα ψηφίσουν ΝΑΙ στην Ευρώπη και το ευρώ. Θα επιλέξουν τον δρόμο της ευθύνης, ώστε να αρχίσει πάλι η διαπραγμάτευση, μέσα στη ζώνη του ευρώ και με ανοιχτές τις τράπεζες, διασφαλίζοντας μια καλύτερη συμφωνία για τα συμφέροντα του τόπου.

Η Θεσπρωτία και οι Θεσπρωτοί είδαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομής, όπως το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η Εγνατία Οδός, αλλά και μικρότερα έργα όπως σχολεία, κτήρια υγείας και γυμναστήρια, να υλοποιούνται στην περιοχή μας με κοινοτικούς πόρους. Είδαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να στηρίζονται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις και να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους. Είδαν τον τουρισμό, που κυρίως οφείλεται στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών, να δυναμώνει την τοπική μας οικονομία.

Η Ελλάδα είναι η ψυχή μας, ιδιαίτερα όλων εμάς που ζούμε εδώ στα σύνορα, αλλά η Ευρώπη είναι η ταυτότητά μας. Κι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Ο τόπος δεν πρέπει να γνωρίσει ξανά τον διχασμό, παρά την προσπάθεια εκείνων που τον βλέπουν σαν εργαλείο προπαγάνδας.

Θα δώσουμε τη μάχη για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας, μέσα στην Ευρώπη και με την Ευρώπη δίπλα μας. Η Ελλάδα θα μείνει ενωμένη στην Ευρώπη και το ευρώ. Και αυτή η νίκη, δεν θα είναι νίκη πολιτικών κομμάτων, ούτε νίκη προσώπων. Θα είναι μάχη και νίκη κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, που καταλαβαίνουν ότι το μέλλον των παιδιών τους είναι καλύτερο μέσα στην Ευρώπη και όχι έξω από αυτήν!