Σκληρή κριτική από Αντώνη Μπέζα για όσα σχεδιάζονται στον χώρο της Υγείας

 

Για θεατρική παράσταση για επικοινωνιακούς λόγους σε ότι αφορά το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, έκανε λόγο ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ήπειρος ΤV1».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε:

«Μια νέα «θεατρική παράσταση» για επικοινωνιακούς λόγους βρίσκεται σε εξέλιξη σε τοπικό επίπεδο,  από αυτές που μας έχει συνηθίσει τελευταία η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείο Υγείας.

Η 6η ΔΥΠΕ  προετοιμάζει τη μεταφορά στο κτίριο του ΤΕΠ, της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ και του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας…».

Τόνισε δε με έμφαση πως «με τη μεταφορά αυτών των δομών, το ΤΕΠ αλλάζει χαρακτήρα και αποστολή. Από νοσοκομειακή μονάδα μετατρέπεται σε μονάδα   πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…», για να  προσθέσει αμέσως μετά:

«…Στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κόψουν κορδέλες εγκαινίων, αλλάζουν ένα σχεδιασμό στον οποίο όλοι οι τοπικοί φορείς είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν και τον οποίο είχαμε υλοποιήσει, τόσο ο Αλέκος Παπαδόπουλος από το υπουργείο Υγείας όσο και εγώ στη συνέχεια  από τα υπουργεία Οικονομικών και  Υγείας.

Η συνένωση των δύο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπάρχουν στην Ηγουμενίτσα είναι κάτι που πρέπει να  γίνει με βάση τη μεταρρύθμιση που είχαμε προωθήσει με τον  Άδωνι Γεωργιάδη και τη δημιουργία του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας,  του  ΠΕΔΥ.

Η μεταφορά τους όμως στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Θεσπρωτία και το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Το ΤΕΠ, πρόσθεσε ο κος Μπέζας,  σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια,  κατασκευάστηκε και εξοπλίζεται προκειμένου να λειτουργήσει ως παράρτημα του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα.

Ως μονάδα δηλαδή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι για να στεγαστούν οι  υπάρχουσες  πρωτοβάθμιες δομές».

Για να καταλήξει με την επισήμανση:

«Επιπλέον, το ΤΕΠ, αυτή τη στιγμή, δεν έχει  ακόμη συμπεριληφθεί στον  οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών και  η  αλλαγή  χρήσης  του  έρχεται σε αντίθεση  με τους κανονισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ  που προβλέπουν  ακόμη και ανάκτηση των αντίστοιχων πόρων που έχουν διατεθεί…».