BEΡΟΛΙΝΟ. «Καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» ζητά η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εντοπίζει τους τομείς στους οποίους «πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και καλύτεροι»: ανταγωνιστικότητα, θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Πρέπει εν τέλει να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι αφορά τις παροχές για τη νεολαία» τονίζει η κυρία Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, με το βλέμμα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ε.Ε. πρέπει να είναι «πραγματικά καλή» στην έρευνα και την ανάπτυξη και να είναι «η πλέον ανταγωνιστική και η περισσότερο βασιζόμενη στη Γνώση ήπειρος στον κόσμο» συνεχίζει, όπως συνέβαινε ήδη το 2000.

«Σήμερα δεν ισχύει, αλλά θα πρέπει και πάλι να έχουμε αυτή την αξίωση από τον εαυτό μας» πρόσθεσε η Καγκελάριος και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν διεξοδικά στην έκτακτη άτυπη Σύνοδο των «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρεται ακόμη στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία θα συμμετάσχει την Δευτέρα στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τις ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία, όπως λέει, θα ανακοινωθεί η δημιουργία «Εργαστηρίου για τη Νεολαία», προκειμένου να προωθηθεί η προσέγγιση των νέων αυτών των χωρών μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη.

Στο μεταξύ το Associated Press, ανέφερε: Η Ευρώπη είναι σε ταραχή. Η Βρετανία κατάφερε στην ΕΕ βαρύ πλήγμα. Οι αποφάσεις του λαού ενίσχυσαν τη μεγαλύτερη αγωνία της Ενωσης για το ποια θα είναι η αποστολή της, ενώ η τρομοκρατία χτύπησε μία σημαντική πρωτεύουσα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σα να μη συνέβη τίποτα…η ευρωπαϊκή κρίση είναι βαθιά» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΕ σήμερα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Καλούμε σε μία περίοδο περισυλλογής, αποσαφήνισης και συζήτησης», πρόσθεσε.

Αυτά τα σχόλια και γεγονότα μοιάζουν σημερινά, αλλά έγιναν πράγματι τον Ιούνιο του 2005. Ο κ. Γιούνκερ τότε είχε την ηγεσία της ΕΕ για ένα εξάμηνο, ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Η Βρετανία υπό τον Τόνι Μπλερ είχε καταστρέψει το προσχέδιο για έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ενωσης επιμένοντας να πάρει τα λεφτά της πίσω. Εβδομάδες πριν, Ολλανδοί και Γάλλοι είχαν απορρίψει το προσχέδιο του συντάγματος της ΕΕ.

Και αρχές Ιουλίου 2005, το Λονδίνο δέχθηκε ένα τρομοκρατικό χτύπημα που άφησε πίσω 52 νεκρούς.

Τόσα πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε, αλλά τόσα φαίνονται διαφορετικά. Εκτός ίσως του ότι η Ευρώπη βρέθηκε στο πλευρό της Βρετανίας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει να είναι σε μία «καραντίνα»  από φόβο πως το αντιευρωπαϊκό χτύπημα μπορεί να είναι μεταδοτικό.

Αν και οι κρίσεις σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικές -η αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, το χρέος της Ελλάδας και το μέλλον του ευρώ- θέτουν τα ίδια ερωτήματα για το πώς να γίνει πιο «σχετική» η Ενωση με τους ανθρώπους, είτε βρίσκονται στη Μάλτα, είτε στη Φιλανδία, ή στη Γερμανία.

Ακόμη και για πολλούς στα 28 κράτη μέλη της, η ΕΕ μοιάζει απομακρυσμένη. Δεν υπάρχουν «Ευρωπαίοι» και οι πολίτες της Ευρώπης κρατούν απόσταση από τις Βρυξέλλες, μεγαλύτερη και από ό,τι στις κυβερνήσεις τους.

Πράγματι είναι ασαφές τι πρέπει να κάνει η Ενωση τώρα, που δεν θα μπορούσε να είχε κάνει μία δεκαετία πριν, καθώς υα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους μετά το Brexit και φωνάζουν και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανία.

Αν κρίνει κανείς από πρόσφατα σχόλια του κ. Γιούνκερ, η Επιτροπή ήδη προχωρά με κάποιες βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε ζητήσει η Βρετανία, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις καίριες πεποιθήσεις. «Δεν θα πω ότι τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά πράγματα τα οποία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση δεν θα αλλάξουν» είπε στους δημοσιογράφους από την Μπρατισλάβα χθες, καθώς η Σλοβακία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ από την Ολλανδία.

Η Κομισιόν, ανέφερε ο ίδιος, προτείνει λιγότερη νομοθεσία από ό,τι πριν ώστε η Ευρώπη να έχει περιθώριο δράσης όπου και όταν χρειάζεται. Θέλει επίσης να διευρύνει την ενοποιημένη αγορά και τη διασύνδεση της αγοράς ενέργειας. Αλλά ως προς τη μετανάστευση, όχι στην πρόκληση των προσφύγων, αλλά στο θέμα κλειδί αν οι πολιτες της ΕΕ θα μπορούν να έχουν κοινωνική πρόνοια αλά Βρετανίας, όπως επιδόματα οικογενειακά ή ανεργίας, είναι αδιάλλακτος.

Πρέπει να εισέλθετε για να αφήσετε σχόλιο.


συντακτική πίστωση