Κίνα- Ταιβάν και στη μέση η Θεσπρωτία… Η πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα να καλέσει στο Νομό όπου εκλέγεται, τον επικεφαλής του  Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊπέι στην Αθήνα,  παίρνει διαστάσεις… θερμού πολιτικού επεισοδίου!

Η Ταιβάν δεν έχει αναγνωρισθεί από τη χώρα μας σαν ανεξάρτητο κράτος και  μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι χώρες στον πλανήτη που την έχουν αναγνωρίσει… Δεν την αναγνωρίζει επίσης κανένας διεθνής οργανισμός  γιατί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας την θεωρεί επαρχία της που θέλει να αποσχισθεί.

Παρόλα αυτά, ο Γιόγιακας, ως νέος μαυρογιαλούρος  και για  λόγους προσωπικής προβολής, περιέφερε τον συγκεκριμένο εκπρόσωπο  στη Θεσπρωτία παρουσιάζοντας τον  ως πρεσβευτή  και τάζοντας εξαγωγές και  επενδύσεις από την  Ταιβάν…. Σημειώνεται ότι η Κίνα θεωρεί  ως εχθρική  ενέργεια  εναντίον της,  οποιαδήποτε σχέση με το καθεστώς της Ταιβάν!

Με υψηλούς τόνους ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του κόμματος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει επίσημα θέση για την πρωτοβουλία του βουλευτή, καθώς όπως υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα.

«Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν προσηλωμένοι στην πολιτική της «ÎœÎ¹Î±Ï‚ Κίνας», γεγονός που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ζητά από τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει αν καλύπτει πολιτικά την ενέργεια του βουλευτή της!

Μια επίσκεψη λοιπόν βάζει δυναμίτη  στις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας. Ποιός να φανταζόταν τον  Γιόγιακα στον  ρόλο του μπουρλοτιέρη;

Δυστυχώς, η  ανοχή στις  γραφικότητες  του  Γιόγιακα ευτελίζει τη χώρα, το κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία και βεβαίως τη Θεσπρωτία,  στην οποία ο «πρέσβης μαϊμού» μοίρασε μπουφάν σαν να  μοίραζε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς….