Του Γιώργου Γιαννάκη (*)

Ο κυβερνητικός βουλευτής  Μάριος Κάτσης ανακοίνωσε πρόσφατα  ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ) ενέκρινε στη συνεδρίαση της 31/3/2017 την αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου Φιλιατών από 90 σε 120 κλίνες!

Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση, που έχει σχέση με την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών και προκειμένου οι πολίτες να  καταλάβουν   το λαϊκισμό  και τη  δημαγωγική συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, αναζήτησα στο διαδίκτυο σχετικές με το θέμα παλιές ανακοινώσεις και βρήκα δύο δελτία τύπου του πρώην υφυπουργού Υγείας.

Παραθέτω λοιπόν τα δελτία αυτούσια   με ημερομηνίες 14/2/2014 το πρώτο και 10/10/2014 το δεύτερο:

Το δελτίο τύπου στις 14 Φεβρουαρίου του 2014, σημείωνε:

«Ο Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας ανακοινώνει ότι με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) δημιουργούνται δύο νέες Μονάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα δημιουργούνται:

Μονάδα Γηριατρικής/Αλτσχάϊμερ, η οποία εντάσσεται στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης καθώς και θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάϊμερ και άλλων ανοιών. Επίσης θα παράσχει στήριξη και βοήθεια στους ίδιους τους ασθενείς καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Μονάδα Παρηγορητικής Φροντίδας/Πόνου, η οποία εντάσσεται στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και θα προσφέρει στήριξη σε ασθενείς με νεοπλασματικά και άλλα χρόνια σοβαρά νοσήματα, καθώς και καθοδήγηση στη συνέχιση της θεραπείας τους σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.

Για την άμεση λειτουργία των Mονάδων προωθείται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας η τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου.  Σημειώνεται ότι οι Μονάδες αυτές είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι οι πρώτες που δημιουργούνται στη Περιφέρεια Ηπείρου, αναβαθμίζουν τις υγειονομικές δομές του Νομού Θεσπρωτίας και θα εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας».

 

Το επόμενο δελτίο τύπου στις 10 Οκτωβρίου του 2014,  επισήμαινε:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ), στη τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε την αύξηση της δυναμικότητας του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών κατά 30 κλίνες.

Με την απόφαση αυτή, το Νοσοκομείο Φιλιατών το οποίο διαθέτει στον Οργανισμό του σήμερα 90 κλίνες, θα αυξήσει τη δυναμικότητά του κατά 30 επιπλέον θέσεις και θα φτάσει τις 120 κλίνες συνολικά, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής.

Η αύξηση της δυναμικότητας των κλινών, θα συμπεριληφθεί στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου και σηματοδοτεί την ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.

Ο νέος Οργανισμός, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση έως τα τέλη Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει επίσης και τις δύο νέες Μονάδες, Γηριατρικής/Αλτσχάϊμερ, η οποία θα ενταχθεί στο Παθολογικό Τμήμα και Παρηγορητικής Φροντίδας/Πόνου, η οποία θα ενταχθεί στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την αύξηση της δυναμικότητας του Νοσοκομείου Φιλιατών δήλωσε: «Μετά από προσπάθειες πολλών ετών το Νοσοκομείο Φιλιατών αναβαθμίζεται και ενισχύεται ουσιαστικά.

Με το νέο Οργανισμό του, που θα εγκριθεί το επόμενο διάστημα, θα μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η λειτουργία της νέας πτέρυγας. Για τη Θεσπρωτία η αναβάθμιση αυτή είναι ιστορική και αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους κινδυνολογούσαν για πιθανό κλείσιμο ή συγχώνευση του Νοσοκομείου».

Η  τροποποίηση του Οργανισμού για την οποία γίνεται αναφορά στα παραπάνω δελτία και  η οποία περιλάμβανε  εκτός από τα προηγούμενα  τη νέα εξαώροφη πτέρυγα του Νοσοκομείου που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας,  υπεγράφη τελικά απ’ όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, δεν πρόλαβε όμως να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Τα δύο αυτά δελτία  τύπου  αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο ότι τα όσα λέγονται τελευταία από κυβερνητικούς παράγοντες για το Νοσοκομείο Φιλιατών, για το ΤΕΠ αλλά και για την τροποποίηση του Οργανισμού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί κάποιοι πολύ νωρίτερα είχαν ασχοληθεί και είχαν αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή τους, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.  Η αλήθεια είναι ότι το ΚΕΣΥΠΕ της 31/3/2017 ήλθε απλώς  και   επικαιροποίησε- επανέλαβε  την απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ της 10/10/2014!!!

 Όσοι λοιπόν θέλουν να παρουσιάσουν ζητήματα που αναδείχτηκαν χρόνια τώρα, ως επιτυχία της σημερινής συγκυβέρνησης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

 

 Τα ερωτήματα

Πέρα όμως από αυτό, το ζητούμενο  είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ,  να  απαντήσουν στους θεσπρωτούς,  στα ακόλουθα ερωτήματα:

-Γιατί «ξέχασαν στα συρτάρια» του Υπουργείου Υγείας,  επί 2,5 περίπου χρόνια, την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών και την προωθούν τώρα, αφού όλα ήταν έτοιμα;

-Πως παρελήφθη το ΤΕΠ από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών αφού δεν υπάρχει ακόμη το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού για να φαίνεται που ανήκει το ΤΕΠ;

-Αφού με την υπό εξέλιξη τροποποίηση του Οργανισμού, το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας θα ανήκει στο Νοσοκομείο Φιλιατών (Μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης), πως θα εγκαταστήσουν εκεί τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; (Με την μεταρρύθμιση του ν. 4238/2014 τα νοσοκομεία δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα για τα Κέντρα Υγείας…) και  το κυριότερο,

Έχουν  συμπεριλάβει στην τροποποίηση, που τώρα επιτέλους θυμήθηκαν να προωθήσουν,  τις δύο Μονάδες Αλτσχάϊμερ και Παρηγορητικής Φροντίδας που είχε αποφασίσει το ΚΕ.Σ.Υ. ΠΕ από τις αρχές του 2014;

 

 

(*) Ο Γιώργος Γιαννάκης είναι Δημοσιογράφος. Το συγκεκριμένο άρθρο – επιστολή δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», την Τρίτη 23 Μαΐου 2017.