«Ναυμαχία» στον κόλπο της Ηγουμενίτσας προκάλεσε η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Θεσπρωτία. Αφορμή  και αιτία στάθηκε η ενέργεια του υπουργού να  παραδώσει στο Δήμο  Ηγουμενίτσας τα τοπογραφικά διαγράμματα της χερσαίας ζώνης που θα επιστρέψει πάλι στο Δήμο και οι «αλαζονικές» δηλώσεις του  βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τα «πάντα στον αέρα» σε σχέση με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τώρα δρομολογούνται οι απαραίτητες λύσεις και διαδικασίες.

Μάριος Κάτσης: «Έχουμε λύσει σημαντικά ζητήματα»

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάτσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «Η κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όταν αναλάβαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ , είναι γνωστή σε όλους.  Ημιτελής Β’ Φάση με πιεστικά χρονοδιαγράμματα απένταξης του έργου λόγω ελλιπούς εκτέλεσης των εργασιών, Γ΄ Φάση στον αέρα χωρίς κανένα διαμορφωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, χερσαία ζώνη χωρίς φορέα διαχείρισης και με γκρίζο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το εμπορευματικό κέντρο παρέμενε ένα μακρινό όραμα και μια λειτουργία του ΟΛΗΓ που γύρω του είχε αναπτυχθεί ένα «οικοσύστημα» διαφθοράς και πελατειασμού.

Ύστερα από δύο χρόνια εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες, έχουμε μια εικόνα τελείως διαφορετική. Έχουμε λύσει σημαντικά ζητήματα και έχουμε βάλει στις ράγες υλοποίησης όλα τα υπόλοιπα».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε : «Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων που απέχει παρασάγγας από την κριτική της αντιπολίτευσης, και κυρίως της ΝΔ, που μιλά διαρκώς για «την πιο άχρηστη και αναποτελεσματική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Μάλλον είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες, που δοκιμάζονται σκληρά από την χρεωκοπία και την λιτότητα, γιατί ενώ κυβέρνησαν επί σειρά ετών δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτονόητα πράγματα και έτσι τους επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό αυτούσιο.

Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν ποιοί μας οδήγησαν στην καταστροφή και ποιοι παλεύουν, με όσα μέσα διαθέτουν, να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

 

Αντώνης Μπέζας: «Ρεσιτάλ δημαγωγίας και μικροψυχίας»

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού και  τοπικού βουλευτή Αντώνη Μπέζα, ο οποίος με αναφορές  του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να επουλώσει τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει στην κοινωνία και την οικονομία,  επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ μικροψυχίας και δημαγωγίας.

Παρουσιάζεται, έτσι, ότι δίνει λύσεις  για   τοπικά προβλήματα τα οποία όμως,  έχουν  ήδη  λυθεί στο παρελθόν.  Ο υπουργός Ναυτιλίας υποσχέθηκε να παραχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο, από τον ΟΛΗΓ  στο Δήμο Ηγουμενίτσας   την έκταση που ήταν ήδη εκτός δικαιοδοσίας του ΟΛΗΓ και που την επέστρεψαν  στον ΟΛΗΓ για να την ξαναπάρουν  απ’ αυτόν!!

Η ανάκληση της δικής μας απόφασης του 2005 «βαπτίστηκε»  ως αναγκαία πράξη και παρουσιάστηκε  ως η λύση σ’ ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δεν υφίστατο».

Σε σχέση με τα έργα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο θεσπρωτός πολιτικός ανέφερε: «Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα του  τύπου «ότι θετικό έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει  γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Αυτή η εικονική πραγματικότητα είναι καλή για την αριστερή αυτοϊκανοποίηση,  βρίσκεται όμως σε πλήρη απόσταση από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Ποιοι, όμως,  σχεδίασαν, ενέταξαν στο Γ’ ΚΠΣ, δημοπράτησαν και εκτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της Β΄ Φάσης;

Ποιοι σχεδίασαν, ενέταξαν σε χρηματοδότηση και δημοπράτησαν τη Γ’ Φάση του Λιμανιού;

Ποιοι   έκαναν την υποκατάσταση  του αρχικού εργολάβου της Γ΄ Φάσης με τον «Άκτορα», ώστε  να εκτελείται σήμερα το έργο;

Ποιοι διασφάλισαν  τη χρηματοδότηση των προμελετών για το Εμπορευματικό Κέντρο και προχώρησαν στη χωροθέτησή του;

Όλα αυτά έγιναν από κάποιους ανθρώπους  με όραμα, με κόπο και με μεγάλη πολιτική προσπάθεια.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του το μόνο που κάνουν είναι εγκαίνια ολοκλήρωσης έργων που άλλοι σχεδίασαν και ξεκίνησαν.

Όταν θα φύγουν από την εξουσία, θα υπάρχει,   ένα έργο ή  μια μεγάλη ιδιωτική  επένδυση  που να έχουν οι ίδιοι ξεκινήσει στη Θεσπρωτία, για να την  εγκαινιάσουν οι επόμενοι;».

 

 ΟΛΗΓ:«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για παραχώρηση στους Δήμους»

Στην πολιτική αντιπαράθεση πήρε μέρος στη συνέχεια και ο ΟΛΗΓ, που με ανυπόγραφη ανακοίνωση της Διοίκησής του,  λειτουργώντας σαν γραφείο τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πέραν κάθε αμφισβήτησης – προσπερνώντας δικαιολογίες από το παρελθόν – το «Βόρειο Τμήμα» της χερσαίας ζώνης ήταν «ορφανό» και εξ’ αυτού του γεγονότος, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.

Με αυτό δεδομένο, ο ΟΛΗΓ δεν μπορούσε εκ του Νόμου να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού – η οποία δεν είχε γίνει κατά το παρελθόν – της χερσαίας ζώνης.

Αυτό κατέστη δυνατό με την απόφαση του πρ. Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα με την οποία ανεκλήθη προηγούμενη υπουργική απόφαση ως μη σύννομη και επανήλθε το επίμαχο τμήμα στη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ.

Είχε προηγηθεί δημόσια δήλωση του τότε Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα  με την οποία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και βούληση να παραχωρούνται στους οικείους Δήμους οι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται για ανάγκες των Λιμένων, με οριστικό τρόπο.

Από τον  κ. Πιτσιόρλα, ετέθη και το θέμα παραχώρησης στους Δήμους του ποσοστού 2%-3% των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων, που παραχωρείται μέχρι σήμερα στο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκπόνησε τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα.  Ακολούθως ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα και τις μελέτες εστάλη στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων του να αποφασίσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης η απόδοση των εκτάσεων αυτών στην Αυτοδιοίκηση.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν σαφείς, σε ότι αφορά το θέμα παραχώρησης των χώρων που δεν εξυπηρετούν σε λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

Από τα δεδομένα, δεν προκύπτει ότι υπήρχε κατά το παρελθόν από τις Κυβερνήσεις ανάλογη πολιτική θέση για παραχώρηση, αλλά και σήμερα δεν προκύπτει ανάλογη πολιτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αυτού».

Μετά τη σχετική  συζήτηση που έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, η  συνέχεια  αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρόκειται μέσα στον Μάιο να επισκεφθεί πάλι  την Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο ημερίδας που θα  διοργανώσει ο Οργανισμός Λιμένος.

Να επιστρέψουν  την έκταση  και όχι τα

 τοπογραφικά διαγράμματα

Στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ο Αντώνης Μπέζας, δίνοντας μια προσωπική πολιτική μάχη, είχε ήδη απαντήσει  αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας  και η  κυβέρνησή του είναι αναξιόπιστοι. Κατήγγειλαν  στο παρελθόν  την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά εισέπραξαν προχθές το τίμημα της αποκρατικοποίησής τους.

Κατήγγειλαν  την πώληση της ΔΕΗ αλλά αποδέχθηκαν να δοθούν οι μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% ισχύος της επιχείρησης.

Επειδή το ίδιο θα κάνουν και για τα λιμάνια, στα οποία η μοναδική μετοχή δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ,   τους καλώ να επιστρέψουν άμεσα στην  τοπική κοινωνία  όλη την έκταση  που ξανάδωσαν στην αρμοδιότητα του ΟΛΗΓ.

Να επιστρέψουν ολόκληρη την παραλιακή  έκταση και όχι τα  τοπογραφικά διαγράμματα».

 

Δεν υπήρχε αναγκαιότητα ανάκλησης

«Το  2005 τροποποιήθηκε η   σύμβαση παραχώρησης μεταξύ  Δημοσίου και ΟΛΗΓ  και τα τμήματα της παραλιακής ζώνης  στα οποία δεν  αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες τέθηκαν εκτός  της  εκμετάλλευσης και  των ορίων αρμοδιότητας του ΟΛΗΓ.

Δεν τροποποιήθηκε η χερσαία ζώνη γιατί δεν χρειαζόταν,  αλλά η σύμβαση παραχώρησης.

Ικανοποιήθηκε έτσι ένα  πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που αποτελούσε διεκδίκηση ετών.

Την περίοδο μετά το 2005,  στα τμήματα αυτά  της παραλιακής ζώνης  έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις συντήρησης  και κανένα  πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε, στις περιπτώσεις, βέβαια,  που  υπήρχε συνεργασία μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας και ΟΛΗΓ.

Δεν υπήρχε καμία  αναγκαιότητα  ανάκλησης της  τροποποίησης του 2005.

Οι εμμονές  υπηρεσιακών παραγόντων  και η προσπάθεια κάποιων να  ξαναγυρίσουν στον ΟΛΗΓ τμήματα της παραλιακής ζώνης, βρήκαν  πρόσφορο έδαφος στη σημερινή κυβέρνηση.

Βρήκαν δηλαδή πρόθυμη την σημερινή κυβέρνηση στην «αγωνία» της να παρουσιάσει έργο σε τοπικό επίπεδο.

Η ευθύνη  όμως γι’ αυτό δεν ανήκει στους υπηρεσιακούς παράγοντες  αλλά σ’ αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις».

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί…

Μέσω  του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αν δεν το έχει κάνει ήδη,  ας αναζητήσει ο κ. Κάτσης  τις  απευθείας αναθέσεις του ΟΛΗΓ της περιόδου 2012- 2014 και να τις  δημοσιοποιήσει.

Ας αναζητήσει επίσης, αν δεν τις γνωρίζει, και  τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΛΗΓ την επόμενη περίοδο από τις αρχές του 2015  έως και σήμερα και να τις δημοσιοποιήσει.

Όσον αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί…

Ο ν. 4412/2016 όχι μόνο δεν έβαλε τέλος στο καθεστώς των απευθείας  αναθέσεων αλλά, εντελώς αντίθετα,  διεύρυνε τα όρια τους.

Ειδικά στις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών κάτω των 20.000 ευρώ που είναι  τα αντικείμενα των Οργανισμών Λιμένων, τα χέρια των φορέων έχουν πλήρως απελευθερωθεί από την παρούσα κυβέρνηση!».