Αναταραχή έχει προκληθεί στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας από την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να συνεργαστεί ενόψει των επικείμενων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, με το «Κόμμα των Τσάμηδων».
Ο πρόεδρος «Τσάμηδων» Σπετίμ Ιντρίζι, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδο του κόμματός του στο αλβανικό Κοινοβούλιο εγκατέλειψε τη συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και στράφηκε προς το Δημοκρατικό, του οποίου τυπικός πρόεδρος είναι ο Λουλζίμ Μπάσα αλλά ουσιαστικός πρόεδρος και ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενώ η ΝΔ δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου ξεκαθάρισε ότι «αυτή η συνεργασία είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» και ότι «η συγκεκριμένη απόφαση κινδυνεύει εξαιτίας ενός ανύπαρκτου θέματος, του λεγόμενου «τσάμικου», να δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Δημοσιογραφικές πηγές στην Αλβανία αποκαλύπτουν μάλιστα ότι αρχιτέκτονας αυτής της προσέγγισης είναι ο Σαλί Μπερίσα, που στο παρελθόν είχε ξανασυνεργαστεί με τους «Τσάμηδες» και που αγκαλιάζει απλόχερα και καλλιεργεί συστηματικά (για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης) τον ανθελληνισμό.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, δημοσίευσε με προκλητικό τρόπο στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, φωτογραφία αγκαλιά με τον Σαλί Μπερίσα από πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.
Κανένας σεβασμός στους αγώνες του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, καμία γνώση της πολιτικής πραγματικότητας στη γειτονική χώρα, καμιά συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης.
Όλα στο βωμό της προσωπικής προβολής μέσα από ανούσιες φωτογραφίες… για να εντυπωσιαστούν (;) οι ψηφοφόροι…
Όχι πως έγινε βέβαια και κάτι που ο «ασήμαντος» πολιτικά Γιόγιακας συνάντησε και έβγαλε φωτογραφία με τον Μπερίσα (αυτός σίγουρα δεν θα κατάλαβε με ποιόν έβγαλε φωτογραφία…), αλλά επιτέλους, πόσο ρηχός είναι ο άνθρωπος;
ΥΓ: Από το «κράξιμο» απέσυρε τελικά -όταν κατάλαβε τι πατάτα έκανε- τη φωτογραφία από το προφίλ του…