Η λανθασμένη απόφαση του  Γιώργου Καλφόγλου, στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ, στον φετινό τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ, έφερε τον  βοηθό διαιτητή  από τη Θεσπρωτία στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και στο επίκεντρο του ελληνικού ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος.

 

Ήταν πράγματι μια λάθος απόφαση που οφείλεται στην ατυχία της στιγμής και στην έλλειψη εμπειρίας και παρατηρητικότητας.

 

Ο υδραυλικός, όμως,  από τη Νέα Σελεύκεια, το χωριό των  προσφύγων,  που για να εξασφαλίσει «τα προς το ζην» δουλεύει σαν  οδηγός στη διανομή ποτών, παραδέχθηκε αντρίκεια το λάθος του, ζήτησε συγνώμη και παραιτήθηκε για πάντα από την ελληνική διαιτησία!

 

Σε αντίθεση με τον θεσπρωτό βιοπαλαιστή, μπροστά μας, ιδιαίτερα στο χώρο της πολιτικής, υπάρχουν  πολλά  φαινόμενα αναλγησίας και αναισθησίας…

Η πολιτική ευθιξία είναι  νοοτροπία.

  Είναι ήθος και αξιοπρέπεια.

 Αφορά την αντίληψη που έχουν οι πολιτικοί για το πώς  ασχολούνται  με τα κοινά.

 Είναι, βέβαια,  και θέμα χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, των ευαισθησιών του και  της ανθρωπιάς του.

 Να γιατί δεν παραιτείται σχεδόν κανείς.

Γιατί η παραίτηση απαιτεί πολιτικό και ηθικό ανάστημα.

Αποτελεί  μια από τις σημαντικότερες και με ύψιστο ηθικό φορτίο πολιτική πράξη.

Δεν προϋποθέτει μόνο πολιτικά αντανακλαστικά και κοινωνική ευαισθησία, αλλά και  μια προσωπική πυξίδα που σε βοηθάει να αντιληφθείς πότε η παρουσία σου είναι ή όχι χρήσιμη στο δημόσιο βίο.

Η κουλτούρα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης και της συνεπακόλουθης παραίτησης των  πολιτικών για λόγους ευθιξίας, είναι δυστυχώς άγνωστη στη χώρα μας.

Αντίθετα, είναι γνωστή η κουλτούρα του γαντζώματος, με νύχια και με δόντια, στην  εξουσία.

Προσέξτε την περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ,  Βασίλη Γιόγιακα:

-Την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια λυγίζει από το βάρος της κρίσης και της ανέχειας, εκτός από την πλουσιοπάροχη  βουλευτική  αποζημίωση, παίρνει και δεύτερο  μισθό, σαν συμβεβλημένος γιατρός, από τον ΕΟΠΥΥ.

Αποκαλύπτεται η παρόμοια περίπτωση της υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγας Γεροβασίλη και κατατίθεται εναντίον του προσφυγή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

-Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  για την αντισυνταγματική της συμπεριφορά και την καλεί «να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει συγνώμη  από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από  την βουλευτική ιδιότητα».

-Στη συνέχεια, η  εισηγήτρια- δικαστής του ΑΕΔ προτείνει την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί «η σύμβαση που έχει με το Δημόσιο θέτει  υπό αμφισβήτηση  την αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών θεσμών και πλήττει συνολικά το κύρος της Βουλής»!

-Παρόλα αυτά, ο ίδιος,  όχι μόνο δεν παραιτείται για λόγους ευθιξίας αλλά χωρίς αισχύνη,  περιφέρεται  στη Θεσπρωτία,  δηλώνοντας ότι το Σεπτέμβριο «θα καθαρίσει» με το Ανώτατο Δικαστήριο!

Από την άλλη μεριά, τα κόμματα όπως η ΝΔ, χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα της «πολιτικής ευθιξίας» και της «ανάληψης πολιτικής ευθύνης», σαν  όπλα  στη φαρέτρα τους που  τα ανασύρουν  «κατά το δοκούν».

Μόνο όταν αφορούν τους άλλους, ποτέ τους δικούς τους. Μέγιστη υποκρισία και επιλεκτική ευαισθησία.

Ένα θέατρο   του παραλόγου,  με  τους ίδιους πρωταγωνιστές σε εναλλασσόμενους ρόλους.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι» και  ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε μιλήσει για όσους «δοξάζονται κρυπτόμενοι και γελοιοποιούνται  εμφανιζόμενοι».

 Διαλέξτε ότι από τα δύο προτιμάτε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύουν, πάντως, και τα δύο.