Είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία του Πάνου Καμένου –και μάλιστα με στρατιωτική στολή παραλλαγής-  και η διανυκτέρευσή του στο ακριτικό Φυλάκιο του Μολυβδοσκέπαστου Κόνιτσας, περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία,  δεν προσέφερε και πολλά στην αναχαίτιση της αλβανικής προκλητικότητας των τελευταίων εβδομάδων. Αυτά που είπε,  είναι στη βάση τους σωστά: «Οι ανιστόρητες δηλώσεις του  κ. Ράμα, θα πρέπει να μας ξαναφέρουν στην μνήμη ότι αυτοί για τους οποίους μιλάει ήταν συνεργάτες των ναζί. Ήταν αυτοί που στον πόλεμο ήταν με την πλευρά των ηττημένων. Δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους προκλήσεις. Δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους αναφορές  οι οποίες προσβάλλουν και την ιστορία, αλλά και το διεθνές δίκαιο». Δεν είναι όμως εκεί το ζήτημα!

Οι ψευτολεονταρισμοί του υπουργού

Παρά την κλιμάκωση των προκλήσεων του αλβανού πρωθυπουργού έναντι της χώρας μας, οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών αλλά και των ελληνικών  διπλωματικών κύκλων είναι ότι η προκλητικότητα της Αλβανίας, όπως και της Τουρκίας με την οποία βρίσκεται σε συνεννόηση, γίνεται κυρίως για «εσωτερικούς λόγους». Κανείς βέβαια δεν αποκλείει να εξελιχθούν οι  «εσωτερικοί λόγοι» σε σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής και γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Όμως, σ’ αυτή τη φάση, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να «τσιμπάς το δόλωμα» και να απαντάς σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης με δηλώσεις και ενέργειες για τη δική σου εσωτερική κατανάλωση, με ψευτολεονταρισμούς δηλαδή και επικοινωνιακές ακρότητες… Είναι πασίδηλο ότι ο υπουργός Άμυνας τρέχει και δεν φθάνει να φροντίσει για τον εαυτό του,  αφού οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν σταθερά τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής.

Μας ειρωνεύτηκε…

Οι αλβανικές -και οι τουρκικές προκλήσεις- πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσότερη σοβαρότητα και στο πλαίσιο μιας βαλκανικής στρατηγικής αποφασιστικότητας, που αναλύουμε στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Μιμή Κοντέλι, ειρωνεύτηκε τον Πάνο Καμένο, μετά την επίσκεψή του στην Ήπειρο,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ένας πολιτικός στα Βαλκάνια φοράει στρατιωτική στολή και προσπαθεί να αυξήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος… Έχουν παρέλθει οι εποχές των υπολοχαγών»!!!

Δεν έχουν τον έλεγχο

Η Αλβανία, δηλαδή, που καταπατεί συστηματικά τα  εθνικά και θρησκευτικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, που σαν κράτος δεν έχει καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό κεκτημένο, μας βγήκε από πάνω παρουσιάζοντας -δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών της-  πιο σοβαρή εικόνα από  εκείνη με τη στολή παραλλαγής του έλληνα υπουργού Άμυνας… Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις –φαίνεται και από τους αντίστοιχους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά-  είναι  ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών δεν δείχνουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής αλλά παρασύρονται από τον εθνικό-λαϊκισμό των συγκυβερνόντων τους ΑΝΕΛ…