«Έσωτερικń» αντιπαράθεσn για τnν κτnνοτροφία στnν Ήπειρο

Η επίσκεψη του Yπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στην Ήπειρο στο πλαίσιο ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία, που έγινε στα Γιάννενα στις 13 Ιουνίου, αποτέλεσε την αιτία για μια έντονη «εσωτερική» πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, που είναι αυτοδιοικητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πολιτικά της στελέχη όπως ο Αντιπρόεδρoς της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η κοινωνική και οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι πολλές της Ηπείρου και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης παγκοσμιοποίησης και της αγροτικής οικονομίας. Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι η νέα πραγματικότητα με βάση την οποία οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε. Και το δυνατό μας όχημα σ’ αυτή την πορεία είναι τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, που κυριολεκτικά ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική του ομιλία ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε επίσης ότι «τα δικαιώματα χρήσης- βοσκής σε κτηνοτρόφους θα στηρίζονται σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια τα οποία θα συντάσσονται και θα έχουν ισχύ από 3 μέχρι 5 έτη και στη συνέχεια θα αναθεωρούνται, με ευθύνη του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας αναλόγως του χωρικού εύρους της έκτασης, η δε κατανομή τους θα γίνεται από αρμόδια Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του οικείου Δήμου, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας».

«Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς της κοινοχρηστίας των βοσκοτόπων που είναι και η κύρια αιτία της υποβάθμισής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Παρόλα αυτά, σε τροπολογία που κατέθεσε λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλή για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, δεν προβλέπεται η συμμετοχή στις συγκεκριμένες Επιτροπές των εκπροσώπων των τοπικών φορέων αλλά το θέμα της συγκρότησής τους παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου, έκανε απολογισμό του έργου που έχει κάνει μέχρι σήμερα το ΥπΑΑΤ σχετικά με την κτηνοτροφία αναφέροντας χαρακτηριστικά το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, την εγκύκλιο για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την εφαρμογή του εργόσημου στον αγροτικό χώρο καθώς και τη διασφάλιση αφορολόγητου ποσού για τη μέση οικογένεια με δύο παιδιά στα 9.500 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

«Σήμερα δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό για όλους», τόνισε μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούσαν τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των επιδοτήσεων, στην αποδοχή του αιτήματος της Περιφέρειας για την ασφάλιση με εργόσημο των αλλοδαπών εργατών σε αγροτικές ασχολίες, στο ζήτημα της φέτας, στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την πιστοποίηση παραδοσιακών-τοπικών προϊόντων και παράλληλα ζήτησε την επίλυση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου.

«Κοινός στόχος μας είναι να μπει ο κόσμος στην παραγωγή. Έγιναν πολλά πράγματα από κάποιους προκατόχους σας, αλλά την τελική δουλειά πάνω στις αδειοδοτήσεις, για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ, την κάνατε εσείς. Δώσατε μεγάλη μάχη και άλλαξαν τα πάντα», είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό. Έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των βοσκοτόπων, επαναφέροντας την πρότασή του να ενταχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αρμοδιότητα των δασών.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της φέτας και ειδικότερα στην προστασία της σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι «διαχρονικά μπορεί να μην κάναμε όλοι τα πρέποντα. Αν όμως όλοι στοιχηθούμε μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα». «Η Ήπειρος- συνέχισε- έχει μια ποικιλία φυτών η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ούτε μπορεί ένας Γάλλος, ένας Δανός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι πήραμε τα φυτά από την Ήπειρο. Ζητώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει και εμείς εδώ να ξεκαθαρίσουμε το λευκό τυρί από τη φέτα. Ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά συζητάμε ότι θα χάσουμε την ονομασία φέτα. Όλοι μαζί θα τα αλλάξουμε αυτά και θα αλλάξουμε την πατρίδα μας».

Φιλτάτη η αλήθεια

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που επισκέφθηκε εκείνες τις ημέρες τα Γιάννενα, διαφώνησε δημόσια με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, για τα καλά του λόγια προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Φίλος ο Αλέκος Καχριμάνης, φιλτάτη όμως η αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον αγροτικό τομέα και επομένως ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένος».

Το νήμα έπιασε στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος με συνεντεύξεις του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα δηλώνοντας ότι «μ’ αυτά που είπε ο κ. Αποστόλου στη ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, συνεχίζεται από την κυβέρνηση η απόπειρα παραπλάνησης την ελλήνων κτηνοτρόφων. Τα μέτρα που ισχυρίζονταν ότι θα αποτελέσουν την καταστροφή για τον αγροτικό χώρο, είναι αυτά τα οποία εφαρμόζει τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του». Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με ηπιότερες εκφράσεις, η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων πήρε επίσης αποστάσεις από τον Περιφερειάρχη θυμίζοντας τις αντιδράσεις του κ. Αποστόλου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, για την πώληση της Δωδώνης και την «εκκωφαντική» σιωπή του κατά επίσκεψή του στα Γιάννενα ως κυβερνητικό στέλεχος.

Από τη μεριά τους, γενικότητες χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων τα όσα ειπώθηκαν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στη συγκεκριμένα ημερίδα. Για επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδήλωση έκανε λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκκα. «Δεν πήραμε καμία απάντηση ως προς το πότε θα πληρωθούμε τις ενισχύσεις. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη φέτα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χαθεί για τη χώρα μας, ωστόσο δε μας απάντησε, γιατί, αφού υποστηρίζει ότι η φέτα σαν προϊόν συνεχώς ανεβαίνει, η τιμή του γάλακτος για εμάς τους παραγωγούς πέφτει».

Σχετικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων η κ. Λύκκα δήλωσε ότι «μας ζητάνε στο ΟΣΔΕ να δηλώσουμε τι γάλα θα έχουμε μέχρι το τέλος του 2016. Σε περίπτωση που δηλώσουμε παραπάνω, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ποινή. Η σεζόν μας ξεκινάει Σεπτέμβρη και τελειώνει Σεπτέμβρη. Τώρα δηλώνουμε γάλα από Γενάρη μέχρι Δεκέμβρη. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και μας έχει δυσκολέψει, είναι αρκετά γενικό». Τέλος, ο Σωκράτης Τζίμας, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων από τα Γιάννενα, ανέφερε: «δεν ακούσαμε κάτι το ουσιαστικό παρά μόνον επαίνους από την πλευρά του Περιφερειάρχη προς το πρόσωπο του κ. Αποστόλου. Το πρόβλημα του κόστους παραγωγής παραμένει και διώχνει τον κόσμο από την κτηνοτροφία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αντώνης Μπέζας

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83«Ο κ. Αποστόλου παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα»

«Τα αδύνατα σημεία της αιγοπροβατοτροφίας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η διαχείριση των βοσκοτόπων, οι σταβλικές εγκαταστάσεις και ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα ομοειδή τυροκομικά προϊόντα.

Για όλα αυτά, όχι μόνο δε βελτιώθηκε η κατάσταση από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά εντελώς αντίθετα επιβαρύνθηκε.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, από την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, την αύξηση της φορολογίας και βεβαίως, από την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 24%.
Η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων μειώθηκε κατά 30% (από 18 εκ. σε 13 εκ. στρέμματα) από τις αρχές του 2015, με αποτέλεσμα να λείπει το αναγκαίο απόθεμα για την πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης των νέων κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, μοίρασαν βοσκότοπο σε αναλογία με το ζωικό κεφάλαιο κατά χωρικές ενότητες, με τρόπο που προκάλεσε σοβαρές ανισσοροπίες στην κατανομή των δικαιωμάτων και σε μέτρα όπως η εξισωτική αποζημίωση και η βιολογική κτηνοτροφία.

Ειδικά για τις εξισωτικές, στην καλύτερη περίπτωση, ένας κτηνοτρόφος της Ηπείρου, που διατηρεί τα ίδια ζώα με την προηγούμενη περίοδο θα λάβει μόλις το 42% της ενίσχυσης που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια.

Με την οριστικοποίηση της εμπορικής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νοτίου Αφρικής, χάνεται η προστασία της φέτας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα των εξαγωγών γαλακτοκομικών, ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης και τα άσπρα τυριά της Νοτίου Αφρικής, θα ονομάζονται «φέτα Νοτίου Αφρικής».

Για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, ακόμη εκδίδουν εγκυκλίους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απένταξης κτηνοτρόφων από προγράμματα λόγω έλλειψης νομιμότητας των εγκαταστάσεών τους.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς το ότι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι των αυτόχθονων φυλών και της βιολογικής κτηνοτροφίας, ότι 28.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχασαν τα δικαιώματά τους από λάθη στις μεταβιβάσεις και ότι για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση έκανε συμψηφισμό των ενισχύσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ και την Εφορεία, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Αποστόλου στα Γιάννενα παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα».