Η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών, στο κλείσιμο της πρώτης μέρας του 5ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου (ΠΑΣ) της κυβέρνησης στην Ήπειρο, θα κάνει διακριτή αυτή την πέμπτη συνεδριακή διαδικασία στη σειρά των 13 συνεδρίων που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κατά τόπο Περιφέρειες, από τη Δυτική Μακεδονία, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κατά πολλούς επίδοξος αμφισβητίας της ηγεσίας Τσίπρα, ο θεωρούμενος επικεφαλής της ομάδας των «53», ο καταγόμενος από την Πρέβεζα, απόγονος του αντικομμουνιστή στρατηγού του εθνικού στρατού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, Ευκλείδης, σύμφωνα με το πρόγραμμα του 5ου ΠΑΣ της Ηπείρου, είναι αυτός που θα συνοψίσει τα «Επιλεγόμενα της πρώτης ημέρας» σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Το χαρακτηριστικό αυτό σημείο του προγράμματος που δεν υπήρξε στα άλλα τέσσερα συνέδρια που προηγήθηκαν σε Κοζάνη, Λαμία, Ηράκλειο και Λάρισα, είναι η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών. Θεωρητικά όπως και μια σειρά άλλοι Υπουργοί, όπως ο Άμυνας, ο Εξωτερικών κλπ. ο Τσακαλώτος θα μπορούσε απλά να μην περιλαμβάνεται στο «θίασο» του υπουργικού συμβουλίου που τις τελευταίες εβδομάδες διευρύνεται και περιοδεύει ανά την επικράτεια – στην Κοζάνη οι Υπουργοί που πήγαν ήταν ελάχιστοι, στην πόλη μας έρχονται 18, ζωή να ’χουν! – εκείνος ωστόσο, επέλεξε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ήπειρο.

Μάλιστα, δεν θα «χωρέσει» σε κάποιο από τα έξι «τραπέζια» που θα αναπτύξουν αντίστοιχες θεματολογίες το απόγευμα της Δευτέρας, το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης, αλλά θα κάνει ομιλία το βράδυ της πρώτης μέρας, όπως αντίστοιχα θα κάνει και ο Πρωθυπουργός, την επομένη ακριβώς.

Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τσακαλώτος έχει ηπειρώτικη καταγωγή ή μήπως στον ισχυρό πυρήνα που διατηρούν οι «53» στην Ήπειρο και επέβαλαν το δικό τους αρχηγό;

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο DuLacξεκινά τη Δευτέρα στις 14:00. Την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου θα κάνουν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η Ηπειρώτισσα Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Ακολουθεί η 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός και Αναπτυξιακή Πολιτική», στην οποία λαμβάνουν μέρος ως ομιλητές οι: Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

Την ίδια ώρα (15:30 – 19:30) θα λάβει χώρα και η 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα «Ενέργεια, Υποδομές, Περιβάλλον και Διαχείριση Υδατικών Πόρων». Ομιλητές: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Στις 20:00 τα Επιλεγόμενα της πρώτης ημέρας από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου θα υπάρξουν επίσης, δύο παράλληλες συνεδρίες που ξεκινούν στις 09:30 π.μ. Η 1η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και ομιλητές τους εξής: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου.

Η 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία της Τρίτης θα έχει θέμα «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης» και θα μιλήσουν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης.

Δύο ακόμα παράλληλες συνεδρίες θα γίνουν τέλος το απόγευμα της Τρίτης από τις 14:00 ως τις 17:30. Η 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία θα έχει θέμα «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία». Ομιλήτριες: Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Και η 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» και ομιλητές τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Για το κλείσιμο του συνεδρίου προβλέπεται νέος χαιρετισμός του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, ομιλία του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη και βέβαια, η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 19:30.

 

http://bourxas.gr/index.php/politiki/3-politiki/94-o-tsakalotos-kanei-ti-diafora