Σε μία ακόμη απίστευτη πρόκληση προχώρησε η αλβανική   κυβέρνηση,  στο πλαίσιο της προεκλογικής  περιόδου στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, σε πλήρη  ευθυγράμμιση με το κόμμα των Τσάμηδων και  χρησιμοποιώντας  σύμβολα   που απεικονίζουν διεκδικήσεις  σε βάρος της Ελλάδας.

Επιβεβαιώθηκε έτσι η εφημερίδα μας  ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, που σε δημοσίευμα μόλις  του προηγούμενου  μήνα  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Σε  μια στιγμή έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού, που απειλεί ήδη την ακεραιότητα των Σκοπίων, πολύ σύντομα και στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα υποκαταστήσει το αφήγημα της «Ευρωπαϊκής Αλβανίας», θα δούμε να έρχονται πάλι στην επιφάνεια επικίνδυνα για την πατρίδα μας  ζητήματα».

Πιο συγκεκριμένα, ο  Δήμαρχος των Τιράνων, πολιτικό τέκνο του πρωθυπουργού Έντι  Ράμα, μετέτρεψε τα εγκαίνια της  ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Σκεντέρμπεη της αλβανικής πρωτεύουσας,  σε προεκλογική φιέστα του σοσιαλιστικού κόμματος, θέτοντας για ακόμη μια φορά θέμα  «Τσαμουριάς».

«Η επιστροφή της Τσαμουριάς είναι θέμα χρόνου»

Οι Αλβανοί  έκαναν γνωστό  ότι στην πλατεία αυτή τοποθέτησαν μία πέτρα από κάθε σημείο των  αλύτρωτων αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες της Θεσπρωτίας, καθώς για αυτούς  η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς»!

Με καμάρι  μάλιστα παρουσίασαν τις πέτρες που, σύμφωνα με την προπαγάνδα τους,  έχουν μεταφερθεί από κάθε γωνιά της Ευρώπης  όπου ζουν Αλβανοί!!

Ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι, έσπευσε να δηλώσει ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα δηλώνοντας ότι:

«Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος.

Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική», είπε ο Ιντρίζι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «η επιστροφή της Τσαμουριάς στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου».

Εξ ίσου προκλητικός και ο αναπληρωτής Δήμαρχος των Τιράνων, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε επιβεβαίωσε πλήρως ότι στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί και πέτρες από τους Φιλιάτες για λόγους…. συμβολικούς!

«Αυτή είναι η πλατεία όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται και όλες οι ομάδες των Αλβανών εκπροσωπούνται σε αυτό το τετράγωνο.

Είναι το τετράγωνό μας και έχουμε κρίνει ότι αυτό είναι σωστό. Φυσικά και  υπάρχουν λίθοι από την «Τσαμουριά», υπάρχει ένας λίθος από τις Φιλιάτες», είπε!

Να σταματήσουν κάθε προκλητικότητα

Τα εγκαίνια άνοιξαν με πανηγυρική εμφάνιση συγκροτημάτων και χορευτικών των Τσάμηδων, οι οποίοι,  με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός  έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό παραλήρημα στις ιστοσελίδες που διαθέτουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εκδήλωση δεν εμφανίστηκε το ομογενειακό  συγκρότημα της Δρόπολης, το οποίο, όπως ανέφερε ο υπεύθυνός του,  αποφάσισε να αποσυρθεί από μία εκδήλωση που είχε ως κεντρικό σύνθημα τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό και την εθνικιστική προπαγάνδα.

Η ελληνική πρεσβεία φέρεται να αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα  και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το  οποίο όμως  επισήμως δεν προχώρησε   σε κάποια συγκεκριμένη  ενέργεια.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας  Δημοκρατίας,  Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι:

«Κάποιοι  στην Αλβανία επιμένουν σε ανύπαρκτα ζητήματα. Παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές.

Έτσι, όμως, βλάπτουν τις σχέσεις της χώρας τους, τόσο  με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι το τελευταίο που χρειάζονται τα Βαλκάνια αυτήν την ώρα.

Να σταματήσουν, λοιπόν, κάθε προκλητικότητα».