Σαν δεύτερη φάση στο χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και γενικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία, ήλθε το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Με απόφαση της Συγκλήτου!

Στην παρ.2 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι με έδρα την Ηγουμενίτσα θα ιδρυθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, το οποίο θα εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Ενώ όμως τα υπόλοιπα νεοϊδρυθέντα Τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα τα Ιωάννινα και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 ιδρύονται την 1/10/2018, στην παρ. 6 του ίδιου άρθρου η ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον αφού προβλέπεται ότι «η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2 (δηλαδή και του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας) θα καθοριστεί με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού», με απόφαση δηλαδή για την οποία δεν τίθενται ούτε χρονικές δεσμεύσεις, ούτε σαφείς προϋποθέσεις!

Στην παρ. 2 (ζζ) του άρθρου 4 προβλέπεται επίσης ότι τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, δηλαδή της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει μέχρι την 31/10/2018 ύστερα από αίτησή τους και γνώμη του Τμήματος υποδοχής, να ενταχθούν με πράξη του Πρύτανη σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συναφές γνωστικό αντικείμενο και αντίστοιχες λειτουργικές ανάγκες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας θα φύγουν οργανικά, αναδρομικά από 1/10/2018, και στο συγκεκριμένο Τμήμα του ΤΕΙ δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό.

Χωρίς επομένως αρχικό προσωπικό και με δεδομένο ότι οι υλικοτεχνικές υποδομές θα περάσουν επίσης από 1/10/2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ποιες υλικοτεχνικές υποδομές και ποιο εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνεκτιμήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου (η οποία στη φάση των προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας ήταν αρνητική για τη δημιουργία τέτοιου πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα), για να εκδώσει την απόφαση της παρ.6 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου;

Λίγους μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβερνητική προπαγάνδα προβλέπει «στα χαρτιά» ένα πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ώστε να μοιράσει ελπίδες, μετακινεί όμως το προσωπικό του Τμήματος του ΤΕΙ και παραπέμπει την ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος χωρίς προϋποθέσεις στο αόριστο μέλλον και στην καλή πρόθεση (;) των επόμενων Διοικήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός βουλευτής Μάριος Κάτσης κατέφυγε πάλι στη συνηθισμένη τακτική να παρουσιάζει το «μαύρο άσπρο», πανηγυρίζοντας… για την ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λες και αν οι προηγούμενοι έκαναν κάτι στραβό αυτό δικαιολογεί τους τωρινούς να ακυρώνουν την ανώτατη εκπαίδευση στη Θεσπρωτία, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την κοροϊδία…

Από την άλλη μεριά, την ίδια ημέρα με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ στη Ηγουμενίτσα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Ηπείρου που υπηρετούν στην Ηγουμενίτσα, με ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι «με το εν λόγω σχέδιο νόμου από τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου η Ηγουμενίτσα είναι η μόνη πόλη που για άγνωστους σε μας λόγους τιμωρείται» και κάλεσαν «τον Υπουργό Παιδείας και τα όργανα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ) να προβούν στις ενέργειες εκείνες για την αποκατάσταση της αδικίας, εντάσσοντας το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στα Τμήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

«1.Η πρόταση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ φαίνεται να έχει λογική αποκέντρωσης και ανάπτυξης, διακρίνεται από ασάφειες και αδικίες, δεν αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και στην ουσία κάνει αποκλεισμούς, αφού αναπτύσσεται στις τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας Ηπείρου. Η τέταρτη πρωτεύουσα αποκλείεται, τουλάχιστον, για το άμεσο μέλλον.
2. Είναι αδιανόητο να κάνει εγγραφές τη νέα χρονιά το τμήμα του ΤΕΙ που καταργείται, όπως επίσης ενώ έχει φοιτητές, να καλούνται οι καθηγητές να κάνουν άμεσα αίτηση μετάταξης, δημιουργώντας έτσι κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και προκαλώντας τεράστια σύγχυση.
3. Είναι αντιφατικό να ιδρύει στην μία παράγραφο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα το νωρίτερο το 2019-2020 και στην άλλη παράγραφο να καλεί τη σύγκλητο να το Ιδρύσει όταν και αφού υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Για του λόγους ζητάμε: Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα και να υιοθετήσει ο Υπουργός την ακαδημαϊκή άποψη, ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου μπορεί να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές και το προσωπικό που θα στηρίξουν το νέο

Σε συνεντεύξεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Μπέζας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και βιαστικό, χωρίς μελέτη, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια.
Παρουσιάζεται μια ωραία εξαγγελία σ’ ένα τοπικό ακροατήριο για να εισπραχτεί το χειροκρότημα από την τοπική κοινωνία και εθίζεται δυστυχώς για ακόμη μια φορά η τοπική κοινωνία στη λογική ότι μπορούμε να προσθέτουμε Σχολές ή να προσθέτουμε Τμήματα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις τοπικές απαιτήσεις. Αυτό όμως δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Παράλληλα, επισήμανε ότι « μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να ικανοποιεί ορισμένες κοινωνικές ομάδες, μπορεί να είναι ένα ψευτο- αφήγημα περιφερειακής ανάπτυξης, δεν προσφέρει όμως κάτι το ουσιαστικό στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ήπειρο και αδικεί τη Θεσπρωτία. Είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού».
Επιμένει στα διετή προγράμματα ο Γαβρόγλου…
Η συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμο Ιωαννίνων μονοπώλησε το ενδιαφέρον και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στα Γιάννενα που έγινε στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα συμπληρώσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα προγράμματα αυτά θα είναι συνυφασμένα με την τοπική οικονομία και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις και χώροι του δεύτερου.
Εν όψει αυτής της εξέλιξης, ο Υπουργός παρότρυνε τους φορείς της Ηγουμενίτσας να μην επικεντρώνονται στην ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας αλλά να εξετάσουν τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων, με κατεύθυνση τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα logistics. Παράλληλα τόνισε ότι η Ηγουμενίτσα θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για όλα τα θερινά προγράμματα και τμήματα που υλοποιεί. Απέφυγε δηλαδή να απαντήσει ευθέως στο αίτημα των θεσπρωτικών φορέων!
Συνοψίζοντας ο Υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν από την κοινή επιτροπή.
Δήλωσε επίσης ότι στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης κατατέθηκαν παρατηρήσεις και προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν. Έτσι προανήγγειλε αλλαγές στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για ψήφιση, όχι όμως τέτοιες έκτασης και μορφής που θα αλλοιώνουν το σχέδιο νόμου.