Πεντακάθαρες και με τη… βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι, για άλλη μια  χρονιά οι ελληνικές θάλασσες και φυσικά οι παραλίες της Ηπείρου.

Όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν   στη χώρα μας είχε υψηλή ποιότητα.

Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις παραλιών της Ηπείρου καθώς  οι 38 που ελέγχθηκαν κατατάσσονται στις πλέον καθαρές, σε ότι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Σημειώνεται ότι παρότι η περιοχή μας είναι ταυτισμένη με τα βουνά και «καταχωρημένη» στο μυαλό των περισσότερων ως ορεινή, διαθέτει κοντά στις 70 παραλίες μοναδικής ομορφιάς.

Οι παραλίες που πέρασαν από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και κατατάσσονται στις πλέον καθαρές είναι:

Στο Νομό Άρτας, η Αλυκή- Κόπραινα, η Κορωνησία και η Ράμμα Σαλαώρας.

Στο Νομό Θεσπρωτίας, το Δρέπανο- Μακρυγιάλι, το Κεραμίδι, η Σαγιάδα, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, ο Γαλλικός Μώλος, η Ζάβια, η Μπέλλα Βράκα, η Μέγα Άμμος και  η Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα, ο Αρίλλας και το Καραβοστάσι στην Πέρδικα.

Στο Νομό Πρέβεζας, το Αλωνάκι, η Αμμουδιά, η Λούτσα, ο Μύλος- Φλέβα, η Λυγιά, το Λιθάρι Δέσπως, ο Μύτικας, η παραλία Καναλίου, η Καστροσυκιά, το Καλαμίτσι, το Αλωνάκι, ο Παντοκράτορας και οι δύο παραλίες της Κυανής Ακτής. Στην ευρωπαική λίστα, επίσης, οι δύο παραλίες της Πάργας, το Σαρακίνικο, το Κρυονέρι, ο Βάλτος και ο Λίχνος.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες παραλίες δεν έχουν ελεγχθεί, όπως και εκατοντάδες άλλες στην Ελλάδα και επομένως  δεν σημαίνει ότι τα νερά τους δεν είναι καθαρά!

 

Στην 4η  ευρωπαϊκή θέση η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση των παράκτιων υδάτων κολύμβησης -από τα 1.542 δείγματα του νερού από ελληνικές παραλίες τα οποία εξετάστηκαν το 2016-  το σύνολο πληρούσε τουλάχιστον τα ελάχιστα στάνταρ για την ποιότητα του νερού.

Στο 97% των δειγμάτων, μάλιστα, η ποιότητα του νερού χαρακτηρίστηκε εξαιρετική, στο 0,6% καλή και στο 0,1% ικανοποιητική.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο 2,3%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κριθεί η ποιότητα του νερού.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, σε ότι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Πρώτο στη σχετική κατάταξη βρίσκεται το Λουξεμβούργο, το οποίο ωστόσο διαθέτει μόλις 11 μέρη στα οποία μπορεί να κολυμπήσει κανείς, όλα σε λίμνες, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.

Το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν από το Λουξεμβούργο (100%) έλαβαν την ανώτατη βαθμολογία.

Στη  δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, βρίσκονται η Κύπρος και η Μάλτα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%.