Σφοδρή αντιπαράθεση για τις απευθείας αναθέσεις έργων

Η τακτική της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου να υλοποιεί έργα μέσα από τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, αποτέλεσε την αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και είχε υποψήφια Περιφερειάρχη τη σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε ότι ο τρόπος που λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωσή του, σε βαθμό που προσβάλει όχι μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και το σύνολο των ηπειρωτών.

Τεράστια ποσά αναθέσεων που αποτελούν πρόκληση

Ειδικά για το θέμα των απευθείας αναθέσεων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τόνισαν χαρακτηριστικά: «Σήμερα θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή φορέων, αρχών και των ηπειρωτών στη διαχείριση του συνόλου σχεδόν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με απευθείας αναθέσεις. Εδώ πράγματι η Περιφερειακή Αρχή αναδεικνύεται πρωταθλητής. Έχουμε αναδείξει κατά καιρούς τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο εντάσσει η Περιφερειακή Αρχή έργα στο ΠΔΕ. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Έτσι από τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε ως παράταξη, προκύπτει ότι από 1/1/16 ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή έχει μοιράσει 1.460.258 ευρώ σε 66 έργα με απευθείας ανάθεση. Χαρακτηριστικά, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μοιράστηκε σε 28 απευθείας αναθέσεις το ποσό των 612.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και η διαχείριση τους με αυτό τον τρόπο προκλητική για τον Έλληνα φορολογούμενο που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος της κρίσης που περνά η χώρα.

Η διαχείριση αυτή είναι επίσης προκλητική γιατί μέσα από την κατάτμηση αυτή στερείται η περιοχή από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο βωμό οικοδόμησης ενός πελατειακού μηχανισμού που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Περιφερειακής Αρχής στο τιμόνι της Περιφέρειας. Αν όλα τα παραπάνω συνέβαιναν για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής, κίτρινος τύπος και βουλευτές της ΝΔ θα ήταν στα κάγκελα. Εδώ δυστυχώς, τόσο ο Τύπος, όσο και οι φορείς δείχνουν μια ακατανόητη ανοχή. Ως παράταξη θα συνεχίσουμε με σθένος να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα.

Καλούμε πρώτον τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών Μηχανικών- Τεχνητών της περιοχής να εγκαταλείψουν τη στάση ανοχής και σιωπής μπροστά στην κατάσταση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι υπονομεύει τόσο τα συμφέροντα του συνόλου των επαγγελματιών, όσο και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής. Καλούμε τους βουλευτές της Ηπείρου να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή και να πάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή διαχείριση των λιγοστών δημόσιων πόρων.

Καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πάρει δημόσια θέση για τη νομιμότητα διαχείρισης του ΠΔΕ από την Περιφερειακή Αρχή και για τη νομιμότητα κατάτμησης των έργων, με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι επείγοντα, ώστε να δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση και παραδόξως έχουν σχεδόν όλα τον ίδιο προϋπολογισμό που αγγίζει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για απευθείας αναθέσεις (24.600 ευρώ). Καλούμε τη δικαιοσύνη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες πρακτικές. Ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές».

Αγωνιζόμαστε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της Ηπείρου!

Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τοποθετούμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην πολιτική της ίσης αντιμετώπισης όλων των Δήμων και των Φορέων της Ηπείρου από την Περιφερειακή Αρχή!

Αφού τόνισε ότι περίμενε τα θέματα αυτά να τεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι πριν την έναρξή του, υπογράμμισε ότι «δεν αρνηθήκαμε σε κανένα να θέσει τα θέματα που θέλει. Δεν διαχωρίσαμε κανέναν. Αγωνιζόμαστε ώστε ο τόπος να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό ασχολούμαστε και με θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Σε κάποιους Δήμους δεν θα μπορούσαν να γίνουν έργα, αν δεν γινόταν προγραμματικές συμβάσεις. Χάρη στη συνεργασία για μεγάλο διάστημα με το Πανεπιστήμιο καταφέραμε να βρεθεί λύση για την Αρχιτεκτονική Σχολή».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εργασίες που ανέλαβε η Περιφέρεια για την αποκατάσταση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, σε έργα του ΠΕΑΚΙ κλπ., κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στο ΤΕΠ Φιλιατών: «Το έργο τελείωσε από το 2011. Όμως, έγιναν βανδαλισμοί και σήμερα ο εργολάβος είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τι έπρεπε να πούμε; Ότι το έργο είναι του Υπουργείου και να μην ασχοληθούμε; Απαιτούνταν ειδικές εργασίες. Το κάναμε με την ευθύνη που μας ανέθεσε ο ηπειρωτικός λαός για να παραδοθεί σήμερα».

Τέλος, πετώντας κατά τη συνήθη τακτική του «την μπάλα στην εξέδρα», κατέληξε τονίζοντας τα εξής: «Γιατί θέλετε να μας κόψετε τα φτερά; Και μάλιστα εκεί που σαν τόπος έχουμε πλεονέκτημα. Ζητάω σεβασμό στην δουλειά μας. Το άγχος είναι να ληφθούν αποφάσεις και να εκτελεστούν. Και όχι να μαζευτούμε να συζητάμε. Άλλωστε, για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου τηρείται η νομοθεσία, που προβλέπει μία συνεδρίαση το μήνα. Γιατί έχετε τόσο άγχος για να μας κατηγορήσετε; Σε αυτές τις δυσκολίες πρέπει να έχεις περίσσευμα ψυχής. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και για όλα ενημερώνουμε την Οικονομική Επιτροπή».

Επιτέλους «ξύπνησαν», γιατί όμως τώρα;

Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα μας, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της, έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το απαράδεκτο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων έργων σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τόσο στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Ένα καθεστώς που χειραγωγεί συνειδήσεις, παραβιάζει την νομιμότητα και τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτά τα δημοσιεύματα: «Μοναδικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της αλήθειας, που σε πολλές περιπτώσεις παραποιείται ή αποκρύπτεται. Γιατί θέλουμε να υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία και να εξαλειφθούν οι παθογένειες- βαρίδια στην πορεία αυτού του τόπου προς το μέλλον. Παθογένειες, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και απαξιώνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα, την Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της».

Όσον αφορά την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, οι καταγγελίες της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», μας δικαιώνουν σαν εφημερίδα. Προφανώς είμαστε το μόνο μέσο ενημέρωσης που τόλμησε –γιατί δεν έχει εξαρτήσεις- να αναφερθεί σ’ αυτό το ζήτημα… Το ερώτημα, όμως, είναι, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε από μεριάς της συγκεκριμένης παράταξης καμία προσπάθεια για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;

Προφανώς, αν αυτά συνέβαιναν στην Περιφέρεια Αττικής, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην καταγγελία τους, οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ θα ήταν στα κάγκελα… Καλά θα έκαναν και θα έπρεπε να το κάνουν και εδώ, και επειδή δεν το έκαναν είναι κατακριτέοι. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις δε χωρά ο παλαιοκομματισμός της λεγόμενης κομματικής αλληλεγγύης !

Οι δικοί τους όμως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και την Άρτα, τι κάνουν; Γιατί δεν καταγγέλλουν τα πρόσωπα που ευθύνονται; Γιατί δεν ελέγχουν την Περιφέρεια κοινοβουλευτικά; Γιατί δεν εισηγούνται τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές; Που είναι το άλλο ήθος της «πρώτης φοράς Αριστεράς»; Μήπως εκτός από το ηθικό πλεονέκτημα έχουν απολέσει και το ήθος; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…