Τις πολύχρονες καθυστερήσεις ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων ασθενοφόρων, οι οποίες για τον ίδιο, οφείλονταν στη «διαπραγμάτευση για τις μίζες» κατήγγειλε από τα Ιωάννινα  ο αναπληρωτής  υπουργός Yγείας Παύλος Πολάκης.

Μιλώντας  κατά την παράδοση 11  νέων ασθενοφόρων  ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς που έχουν γίνει  μέχρι σήμερα και έχουν κριθεί άκυροι και έφτασε τον Ιούνιο του 2015 να υπάρξει η κατακύρωση για τα 90 ασθενοφόρα με τιμή 48 χιλιάδες ευρώ το ένα.  Μάλιστα, διευκρίνισε «ότι πρόκειται για τα ίδια ασθενοφόρα που αγοράστηκαν έναντι 94 χιλιάδων ευρώ το 2004, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων».

Σε σκληρό τόνο απάντησε στις καταγγελίες Πολάκη ο πρώην υπουργός Υγείας και υπεύθυνος για το ΕΚΑΒ   Αντώνης Μπέζας,  ξεκαθαρίζοντας πως τα ασθενοφόρα δεν έχουν… χρώματα και δεν ανήκουν σε κόμματα και έδωσε στοιχεία για το σπάσιμο του διαγωνισμού. «Είναι θετικό το γεγονός ότι ήλθαν  νέα ασθενοφόρα στην Ήπειρο. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν χρώμα, δεν ανήκουν στου υπουργούς ή τις κυβερνήσεις αλλά στους πολίτες και αγοράστηκαν με  δημόσιους πόρους.  Ο στόλος του ΕΚΑΒ χρειάζεται όντως ανανέωση και η προμήθεια αυτών των ασθενοφόρων βοηθάει σημαντικά την αποστολή του», τόνισε ο κ. Μπέζας.

 

Οι δηλώσεις  Παύλου Πολάκη

«Γυρνάμε σελίδα στην υγεία με 150 εκ. ευρώ αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, προκηρύξεις 750 θέσεων μόνιμων γιατρών και δημιουργία 300 τοπικών δομών πρωτοβάθμιας υγείας με 4000 άτομα προσωπικό, με πόρους από το ΕΣΠΑ» δήλωσε στα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

 

300 Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Σε ομιλία του κατά την παράδοση 11 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, ο αν. υπουργός Υγείας, εξήγησε πως πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα του οποίου η λειτουργία θα συνεχιστεί με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα ο κ. Πολάκης ανέφερε πως «ετοιμάσαμε και ανασχεδιάσαμε τον προγραμματισμό της χρήσης των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ προς όφελος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι μόνο στον τομέα ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα πάει στην μαζική ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας με τις τοπικές μονάδες Υγείας, όχι μόνο στις 4 πιλοτικές δομές που λέγαμε πρόσφατα, αλλά σε 300-350 σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους νομούς και Περιφέρειες της χώρας. Αυτό θα γίνει με την χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων – και είναι υποχρέωση της Πολιτείας μετά από δύο χρόνια, να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός την λειτουργία αυτών των δομών, που θα έχουν αναπτυχθεί με περίπου 4000 άτομα προσωπικό».

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως στην υγεία, «γυρνάμε σελίδα – είναι πρώτιστη επιλογή της κυβέρνησης» και παρέθεσε τις πολιτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα. Μάλιστα, τόνισε πως απόδειξη αποτελούν, η αύξηση κατά 150 εκατομμύρια ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τον περασμένο Σεπτέμβρη, και άλλα τόσα για φέτος – και συνέχισε: «Το αποδείξαμε βάζοντας σε ένα σύστημα που κατέρρεε αλλά τώρα ισορροπεί, 1200 επικουρικούς γιατρούς από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη-Μάη. Δώσαμε παράταση θητείας σε άλλα 1100 άτομα προσωπικό. Προκηρύξαμε μετά από 8-9 χρόνια 750 θέσεις μόνιμων γιατρών».

 

Παράνομες  μοριοδοτήσεις στο παρελθόν

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8-9 χρόνια, έγινε η προκήρυξη 985 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, «που άρχισαν ήδη να έρχονται στα νοσοκομεία μετά από μια χαράδρα γραφειοκρατίας και κακομοιριάς και εγκρίσεων, η οποία έληξε τον Ιούνιο και από τότε έχουν αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα, περίπου 200 άτομα». Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν προσληφθεί 149 νοσηλεύτριες και 50 γιατροί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε εκ νέου την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι επιχείρησε παράνομες μοριοδοτήσεις – και παράλληλα στηλίτευσε και το ρόλο μερίδας μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση.

Με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του νοσοκομείου στην Σαντορίνη, είπε πως «ήταν έτοιμο άλλα κλειστό επί 5 χρόνια γιατί μία ιδιωτική κλινική και οι ιδεοληψίες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν το άφηναν να λειτουργήσει».

Διαπραγμάτευση για τις μίζες

Με την ευκαιρία της παράδοσης των ασθενοφόρων, ο κ. Πολάκης τόνισε πως το ΕΚΑΒ κάθε χρόνο, κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και χρειάζεται διαρκή ανανέωση του στόλου του. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιστορία αγοράς των ασθενοφόρων και στηλίτευσε τις πρακτικές των παλαιότερων διοικήσεων σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, καταγγέλλοντας ότι οι πολύχρονες καθυστερήσεις ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων, οφείλονταν στη «διαπραγμάτευση για τις μίζες».

Σχετικά, ο αν. υπουργός ανέφερε το παράδειγμα της αγοράς των ασθενοφόρων που παραδόθηκαν σήμερα, λέγοντας πως ο διαγωνισμός για την αγορά τους με ευθύνη του ΕΚΑΒ και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, είχε ξεκινήσει την περίοδο 2007-2008, είχε κριθεί άκυρος δύο φορές, επαναπροκηρύχθηκε την περίοδο 2012-2013 και έφτασε τον Ιούνιο του 2015 να υπάρξει η κατακύρωση για τα 90 ασθενοφόρα με τιμή 48.000 ευρώ.
«Αυτός είναι ο λόγος που έβγαινε άκυρος ο διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ δεν μασώ τα λόγια μου, θα το πω έτσι: Τον διαγωνισμό τον έκανε το ΕΚΑΒ και όχι οι Περιφέρειες, που έβαζαν τα χρήματα από τα περιφερειακά τους προγράμματα. Επειδή δεν τα έβρισκαν στην μίζα στο παρελθόν, τους πάσαραν 90 ασθενοφόρα με 48 χιλιάδες ευρώ και άλλα 95 ασθενοφόρα με τις ίδιες δυνατότητες με 63 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα ίδια ασθενοφόρα που αγοράστηκαν έναντι 94 χιλιάδων ευρώ το 2004, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. «Για να καταλάβετε τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και πώς φτάσαμε στην κακομοιριά που φτάσαμε», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Ο κ. Πολάκης είπε τέλος ότι το  ΕΚΑΒ χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση σε πτητικά μέσα, πως επιχειρείται προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων της επισκευής και συντήρησης ελικοπτέρων, και δρομολογείται η χρησιμοποίηση έξι ελικοπτέρων του Λιμενικού και δικινητηρίων Χιούι για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιους καιρούς, να έχουμε υποδομές και να κάθονται. Είναι του ελληνικού κράτους, του ελληνικού λαού και μπαίνουν στην υπηρεσία του. Και θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία, όχι καπετανάτα προκειμένου αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί».

 

Η απάντηση του  Αντώνη Μπέζα

«Η κυβέρνηση  έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα   με  τα εγκαίνια παρωδία, στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, στο αεροδρόμιο της Πάρου και στα ασθενοφόρα των Περιφερειών, που προσπαθεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά με τις ατάκες του περιβόητου κ. Πολάκη για μίζες και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για ένα παραλήρημα  λαϊκισμού του  χειρότερου είδους και για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν  αυτά που έγιναν στο παρελθόν,  αλλά για  να καλύψουν την ανεπάρκειά τους επιρρίπτουν τις ευθύνες σ’ εμάς τους προηγούμενους, ισχυριζόμενοι ότι   διαλύσαμε το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις με αστήρικτες και αβάσιμες καταγγελίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς σε  δύσκολες  εποχές για τη χώρα και σε  αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, κρατήσαμε τον τομέα της υγείας όρθιο και προωθήσαμε πρωτόγνωρες  μεταρρυθμίσεις και  ότι  η σημερινή  κυβέρνηση, προκαλεί  και δεν λύνει τα προβλήματα στον χώρο της υγείας», απάντησε  από τα Ιωάννινα, ο πρώην  υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

Το σπάσιμο του διαγωνισμού

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το σπάσιμο του διαγωνισμού σε δύο ομάδες ασθενοφόρων, δεν έγινε επειδή «τα έσπασαν μεταξύ τους για τις μίζες» όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πολάκης αλλά γιατί  στις 26/3/2014, μετά από προσφυγές των εταιρειών που συμμετείχαν,  εκδόθηκαν αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καθόριζαν ότι στους διαγωνισμούς κάποιων Περιφερειών δικαιούνται να συμμετέχουν ορισμένες εταιρείες και στους διαγωνισμούς άλλων Περιφερειών  δικαιούνται να συμμετέχουν άλλες εταιρείες.

Το τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ με  απόφασή του στις 31/3/2014, έκανε αποδεκτό το διατακτικό των αποφάσεων  και συμμορφώθηκε σπάζοντας τον διαγωνισμό. Στην πρώτη ομάδα 90 ασθενοφόρα  για 8 Περιφέρειες μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, και  στη δεύτερη ομάδα  77 ασθενοφόρα για τις υπόλοιπες Περιφέρειες και οι 19 κινητές ομάδες».

 

Η  κυβέρνησή μας  κατακύρωσε την τιμή των 48.650 ευρώ

«Δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, η τιμή  δηλαδή ανά ασθενοφόρο το 2004 και η αντίστοιχη τιμή σήμερα. Δεν υπερασπίζομαι τους χειρισμούς  που ακολουθήθηκαν  για την προμήθεια των ασθενοφόρων γιατί δεν τους γνωρίζω, πολύ περισσότερο που έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφορετικές όμως ήταν οι συνθήκες της οικονομίας  και οι τιμές των οχημάτων τότε και διαφορετικές σήμερα.

Το κυριότερο  όμως είναι, και εδώ ψεύδεται ο κ. Πολάκης, ότι η τιμή των 48.650 ευρώ ανά ασθενοφόρο, με την οποία έγινε η προμήθεια των 90 ασθενοφόρων, μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, κατοχυρώθηκε την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης με την από 31/10/2014 απόφαση του τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ. Στις 31/10/2014 το τότε ΔΣ άνοιξε τις οικονομικές προσφορές και ενέκρινε τη συγκεκριμένη τιμή ανά ασθενοφόρο.  Ποια χαμηλή  τιμή λοιπόν πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η τιμή αυτή  εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΚΑΒ πριν τις εκλογές του 2015;», ανέφερε ο κ. Μπέζας.

 

Στάχτη στα μάτια 

Σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της υγείας, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τα πρωτοφανή και τραγικά που  διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες. Ασθενείς κάνουν δωρεές υλικών στα νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, φυσιοθεραπευτές κλπ, για πρώτη φορά μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσφεύγουν στα Δικαστήρια.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη της. Τμήματα δημόσιων νοσοκομείων κλείνουν για πρώτη φορά.  Η κυβέρνηση  κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού και η μόνη προκήρυξη που τρέχει είναι οι 950 θέσεις της δικής μας κυβέρνησης, ενώ οι 187 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ προσλήφθηκαν από δικό μας διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Υπάρχουν ελλείψεις κλινών στις ΜΕΘ λόγω κακών χειρισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μια σειρά από νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη διοικητές».

«Οι επικοινωνιακές ρουκέτες του κ. Πολάκη για μίζες κλπ,  είναι  στάχτη στα μάτια των πολιτών με στόχο να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα στην υγεία. Όσο όμως τα προβλήματα κρύβονται, τόσο οι κύριοι αυτοί συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για να δώσουν λύσεις,  ο αναπληρωτής υπουργός θα έκανε τον κόπο να επισκεφθεί τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και δεν θα πήγαινε μόνο στο νοσοκομείο της εκλογικής περιφέρειας της κας Γεροβασίλη, στο οποίο παρεμπιπτόντως,  ο αξονικός τομογράφος δε λειτουργεί εδώ και μήνες», κατήγγειλε ο πρώην υφυπουργός.

 

Γιατί  ακυρώθηκε ο  διαγωνισμός  των υπόλοιπων ασθενοφόρων;

Τέλος ο κ. Μπέζας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  αναφέροντας χαρακτηριστικά:  «Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση ενώ προχώρησε στην προμήθεια των 90 ασθενοφόρων, ακύρωσε το άλλο τμήμα του διαγωνισμού που αφορούσε στην προμήθεια  των υπόλοιπων 77 ασθενοφόρων και των 19 κινητών μονάδων, που θα κάλυπταν τις ανάγκες σε κρίσιμες περιοχές όπως στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία;

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, από τις 6πμ μέχρι τις 12μμ, στην Αττική βγαίνουν κάθε ημέρα 50 περίπου ασθενοφόρα, ενώ τη δική μας περίοδο η Αττική καλύπτονταν   με 72 ασθενοφόρα ημερησίως. Επιπλέον, το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την προμήθεια ασθενοφόρων γι’  αυτές τις Περιφέρειες  από το νέο ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι η παλιά χρηματοδότηση έχει χαθεί».

 

Η αλήθεια για το διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός προμήθειας 167 ασθενοφόρων οχημάτων και 19 κινητών μονάδων συνολικού προϋπολογισμού 13.590.000€ στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 αφορούσε και τις 13 περιφέρειες της χώρας  και  διενεργήθηκε με κριτήριο τη συμφερότερη οικονομική προσφορά,  στις 25/7/2013. Καταθέσανε προσφορά 3 εταιρείες με τιμές ανά ασθενοφόρο: Α΄ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 59.300 (ΠΡΟ ΦΠΑ), Β΄ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 56.900 (ΠΡΟ ΦΠΑ) και     Γ΄ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 48.650 (ΠΡΟ ΦΠΑ).

Μετά από προσφυγές των εταιρειών που συμμετείχαν,  εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (26/3/2014) που καθόριζαν ότι στους διαγωνισμούς κάποιων Περιφερειών δικαιούνται να συμμετέχουν ορισμένες εταιρείες και στους διαγωνισμούς άλλων Περιφερειών της χώρας δικαιούνται να συμμετέχουν άλλες εταιρείες. Στην πρώτη ομάδα (8 Περιφέρειες, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας), η οποία αφορούσε 90 ασθενοφόρα οχήματα, η διαδικασία προχώρησε γιατί αποκλείστηκε η εταιρεία με την μεγαλύτερη προσφορά.

Έτσι με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ στις 31/10/2014 κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός στις παραπάνω 8 Περιφέρειες και  περατώθηκε ουσιαστικά η διαδικασία για τα συγκεκριμένα 90 ασθενοφόρα οχήματα.

Παρά την ανάληψη πρωτοβουλιών στις αρχές του 2015, από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή, καθώς έφερε το θέμα του διαγωνισμού των 186 ασθενοφόρων στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,  δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και για τις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας)   της χώρας. Έτσι, προφανώς το τότε Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, δεν προχώρησε την διαδικασία για τις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες καθώς ή τιμή ανά ασθενοφόρο ήταν κατά  8.250 ευρώ μεγαλύτερη (σε σχέση με τις πρώτες 8 Περιφέρειες) και παρέπεμψε το θέμα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  με σκοπό τη μείωση της τελικής τιμής.

Στις 24/11/2015 βγήκε η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου για τη συμμετοχή ή όχι όλων των εταιρειών στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες. Το Δ.Σ. δεν έλαβε καμία απόφαση (χρονικό περιθώριο  μέχρι τέλους του 2015 για το ΕΣΠΑ 2010-2014) και έτσι με δελτίο τύπου το Υπουργείο Υγείας  μεταφέρει την διαδικασία με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες στο νέο  ΕΣΠΑ 2014-2020.