Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από μεριάς της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και  κόντρα σε όλες τις αποφάσεις που είχαν εντωμεταξύ λάβει, βρέθηκαν οι Δήμαρχοι και τα μέλη του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφορικά  με το αίτημα της Λευκάδας για μεταφορά των απορριμμάτων της σε ΧΥΤΑ της  Ηπείρου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας συνυπέγραψε «εν κρυπτώ»,  στις 27/7/2016, με τον ομόλογό του της Περιφέρειας  Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, απόφαση  -που θα ισχύσει από τις 30 Νοεμβρίου- σύμφωνα με την οποία  16.000 τόνοι σκουπιδιών μηνιαίως θα έρχονται από το νησί της Λευκάδας στους τρείς ΧΥΤΑ της Ηπείρου και συγκεκριμένα 2.000 στο ΧΥΤΑ  Βλαχέρνας στην Άρτα και οι υπόλοιποι 14.000 τόνοι στους ΧΥΤΑ  Ελληνικού στα Ιωάννινα και  Καρβουναρίου στη Θεσπρωτία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι  στη συγκεκριμένη απόφαση των Γενικών Γραμματέων αναφέρεται ρητά πως σε περίπτωση μη εφαρμογής της θα καταλογισθούν ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες στους Φορείς που δε θα συμμορφωθούν.

 

Οι αντιδράσεις των αιρετών

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την αντίδραση των αιρετών της Ηπείρου, που έγκαιρα είχαν δει τον κίνδυνο και είχαν προειδοποιήσει για την αντίθεσή τους. «Η Ήπειρος δεν πρόκειται να γίνει ο σκουπιδότοπος των τουριστικών προορισμών του Ιονίου», διαμήνυσαν οι Δήμαρχοι.

Ο Πρόεδρος  του Περιφερειακού Συνδέσμου  Στάθης Γιανούλης, σε δηλώσεις του επεσήμανε «πως αν ξεκινήσουν τα απορριμματοφόρα από τη Λευκάδα για την Ήπειρο, θα βρουν τις πόρτες κλειστές», ενώ παρόμοια ήταν  η αντίδραση  του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου και Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη  Λώλου, ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η απόφαση  της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, που είναι επταμελής και αποτελείται από Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Ηπείρου, αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι: «Εμμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου να μην διαπραγματευτούμε την θέση μας για την μη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Με την κοινή απόφαση οι  ΓΓ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ουσιαστικά δια της μεθόδου του «εντέλλεσθε», αγνόησαν τις θέσεις των αυτοδιοικητικών  και προχώρησαν μονομερώς σε μη αποδεκτές ενέργειες».

 

Ο Δήμος Σουλίου

Εν τω  μεταξύ, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα  Μπραίμη-Μπότση καταφέρθηκε κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών που καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναιρεί τις αποφάσεις όλων των Δήμων της Ηπείρου. «Μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στο κράτος», ανέφερε σε συνέντευξή της η Δήμαρχος, ενώ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για όσους μιλούν για ποινικές ευθύνες στους Δημάρχους που προσπαθούν να  προστατεύσουν περιβαλλοντικά την περιοχή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου μάλιστα, σε έκτακτη συνεδρίασή  του, αποφάσισε ομόφωνα: «Να μη γίνει δεκτή η εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου  από μη αδειοδοτημένους φορείς, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων  της Περιφέρειας Ηπείρου, γιατί αυτό θα προκαλέσει επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση, θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα μειώσει ενεργά το χρόνο εναπόθεσης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου».

Στην ίδια απόφαση το Δ.Σ. εξέφρασε τη  δυσαρέσκεια και την αντίθεσή του στην κοινή απόφαση των ΓΓ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την οποία αγνόησαν τις αποφάσεις των Αυτοδιοικητικών. Τέλος, ζήτησε  την ανάκλησή της και δήλωσε ότι ο Δήμος Σουλίου είναι διατεθειμένος  να αντιδράσει κυρίως δια της νομικής οδού.

Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου  δέχεται τα  σκουπίδια δύο  Διαχειριστικών Ενοτήτων (Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Πάργας, Πρέβεζας, Σουλίου) και λειτουργεί οριακά καθώς ο όγκος των σκουπιδιών  κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται. Για το λόγο αυτό,  σε έναν χρόνο περίπου υπολογίζεται  ότι θα έχει υπερκορεσθεί.

 

Ελιγμός Μιχελάκη – προσφυγή των Δημάρχων

Από τη μεριά του,  φραστικό ελιγμό για να χρυσώσει το χάπι,  επιχείρησε ο Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Β. Μιχελάκης, μετά την πρόσφατη και εκ των υστέρων συνάντησή  του με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συνδέσμου Στάθη Γιαννούλη, ο οποίος και πρότεινε την εναλλακτική  μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στο ΧΥΤΑ της Πάλερου Αιτωλοακαρνανίας.

«Κακώς προκλήθηκε ένταση από την απόφαση μας, αφού αυτή πάρθηκε με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών» , τόνισε  ο κ. Μιχελάκης. «Αν υπήρχε πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, δεν θα παίρναμε αυτή την απόφαση που μιλάει για συγκεκριμένο τονάζ. Πάντως η απόφαση ισχύει, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει ο Δήμος Λευκάδας να αιτηθεί της μεταφοράς και να αποφασιστεί το κόστος, και μετά θα δούμε. Ο Δήμος Λευκάδας πρέπει να ετοιμάσει προγραμματικές συμβάσεις, τις οποίες αναμένουμε. Άρα δεν τίθεται θέμα άμεσης εφαρμογής», υπογράμμισε.

Απαντώντας στον ελιγμό  Μιχελάκη,  σε προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχώρησαν οι Δήμαρχοι που φιλοξενούν στα διοικητικά όρια των Δήμων τους ΧΥΤΑ. Η προσφυγή υπογράφεται από  το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη (ΧΥΤΑ Βλαχέρνας), το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ (ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων) και τη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη (ΧΥΤΑ Καρβουναρίου).

 

Ο μνημονιακός νόμος  … και η περίεργη σιωπή  της Περιφέρειας!

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση  πρωτοστατούσε στις τοπικές αντιδράσεις  για την κατασκευή χώρων διαχείρισης  απορριμμάτων, η κυβέρνησή του φαίνεται ότι είχε μεριμνήσει έγκαιρα ώστε να δώσει τη δυνατότητα  στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να παίρνουν ανάλογες αποφάσεις,  για να μη χρειαστεί να αναλάβουν άμεσα το πολιτικό κόστος οι αρμόδιοι υπουργοί.

Αυτό έγινε με νόμο και μάλιστα  στο τελευταίο  πολυνομοσχέδιο  για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, (χωρίς να είναι προαπαιτούμενο…), που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στο τέλος του περασμένου Μαΐου! Ανάμεσα στις χιλιάδες σελίδες του, κανείς προφανώς βουλευτής δεν πρόσεξε τι λέει το άρθρο 158, το οποίο όλως παραδόξως δεν φέρει κανέναν τίτλο!

Με βάση την κοινοτική  νομοθεσία,  για την εναπόθεση των απορριμμάτων ισχύουν οι αρχές της συναίνεσης και της εγγύτητας. Με την απόφαση των Γενικών Γραμματέων- καθ΄υπόδειξη και απαίτηση της κυβέρνησης- δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των Φορέων της Αυτοδιοίκησης και επομένως καταστρατηγείται η αρχή της συναίνεσης! Ακόμη, οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου δεν αποτελούν τους πλησιέστερους στη Λευκάδα χώρους διαχείρισης απορριμμάτων και επομένως καταστρατηγείται και η αρχή της εγγύτητας.

Όλα αυτά όμως είναι ψηλά γράμματα για το καθεστωτικό πλέον κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ,  που σε μια νύχτα μετέτρεψε το «Όχι» του περσινού δημοψηφίσματος σε «Ναι». Ο Δήμαρχος Λευκάδας σήμερα και ο Δήμαρχος Κερκύρας αύριο, που πρόσκεινται  στο κυβερνών κόμμα, πρέπει να βοηθηθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε να επανεκλεγούν!

Παράλληλα, τα κομματικά  στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία,   που ξεσήκωναν τον κόσμο στους δρόμους για να εμποδίσουν την κατασκευή  του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, τώρα με περισσή υποκρισία έχουν πιεί το «αμίλητο νερό»!

Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η εκκωφαντική σιωπή του Περιφερειάρχη και των στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου για το θέμα! Κανένας  περιφερειακός σύμβουλος ή Αντιπεριφερειάρχης δεν συμμετείχε στις αντιδράσεις των Δήμων και τις συνεδριάσεις των ΔΣ,  ενώ ο λαλίστατος κατ’ άλλα Αλέκος Καχριμάνης, δεν προέβη σε καμία απολύτως δήλωση για το θέμα.

Εντελώς αντίθετα,  πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα στελέχη της Περιφέρειας προσπαθούν  παρασκηνιακά να  «απαλύνουν τις αντιδράσεις των Δημάρχων» και να τους πείσουν  να αποδεχθούν τα σκουπίδια της Λευκάδας  με το πρόσχημα της αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη όμως  θα πρέπει να  είναι αμφίδρομη και προς τη Θεσπρωτία που σηκώνει στους ώμους της μεγάλο μέρος του βάρους των απορριμμάτων της Ηπείρου, χωρίς να διαθέτει τις ανάλογες υποδομές αφού η επέκταση και οι συμπληρωματικές εργασίες αναβάθμισης στον ΧΥΤΑ  Καρβουναρίου, έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει. Η αλληλεγγύη επομένως είναι το πρόσχημα!

Η πραγματική αιτία για τη στάση της Περιφέρειας είναι η αντιπαροχή που ελπίζει να πάρει από την κυβέρνηση, με νέα γενναία  χρηματοδότηση για το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ήπειρο!