Για τις 3 Δεκεμβρίου του 2018, αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης που σχετίζεται με το έλλειμμα στο Δήμο Φιλιατών και έχει ως βασικό κατηγορούμενο τον πρώην Δήμαρχο  Μηνά Ντουμάζιο.

Το Εφετείο Κακουργημάτων Κερκύρας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα  5 Μαρτίου, ανέβαλε για πέμπτη  συνεχόμενη φορά την εκδίκαση, καθώς ο  απουσίαζε ένας εκ των συνηγόρων του βασικού  κατηγορούμενου, λόγω ασθενείας.

Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου 2015 για να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2016 και στη συνέχεια για τον Σεπτέμβριο του 2017, ακολούθως για τις 5 Μαρτίου 2018 και τώρα για τον Δεκέμβριο του 2018!

Τις προηγούμενες φορές η αναβολή σχετίζονται με λόγους ασθένειας των κατηγορουμένων ή των μαρτύρων… Αυτή τη φορά είχε ασθενήσει ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης!!!

Διαστάσεις αρνησιδικίας

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων, όπως η  «περίπτωση Ντουμάζιου» που αφορά απιστία αιρετού της αυτοδιοίκησης και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος,  αποδεικνύει ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει πλέον διαστάσεις «οιονεί αρνησιδικίας».

Η συσσώρευση ενώπιον των δικαστηρίων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων αστικών, ποινικών και διοικητικών, έχει σαν αποτέλεσμα ο πολίτης να μην αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη σαν χώρο εκκαθάρισης αντιδικιών ή σαν καταφύγιο των αδικούμενων, αλλά σαν ένα Γολγοθά χωρίς τέλος.

Αυτό, εκτός από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους  δικαστικούς λειτουργούς και τη Δικαιοσύνη γενικότερα,   οδηγεί επίσης στην αυτοδικία και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης, και δεν μπορεί να συνεχίζεται αλλά πρέπει να  σταματήσει άμεσα!

Εντωμεταξύ, ο πρώην Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, ο μάρτυρας υπεράσπισής του αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης (πήγε και αυτή τη φορά στην Κέρκυρα) και ο πολιτικός του προστάτης βουλευτής της ΝΔ… Βασίλης Γιόγιακας (που γλιτώνει επίσης τα δικαστήρια λόγω της  ασυλίας που του παρέχει η Βουλή),  θα μπορούν για έναν ακόμη  περίπου  χρόνο  «να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου»… ελέω της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες σε τοπική ιστοσελίδα και το οποίο αναδημοσιεύουμε:

 

Η πικρή ιστορία του ταμειακού ελλείμματος των 4,7 εκατ. ευρώ στο Δήμο Φιλιατών και η αμεριμνησία της Δημοτικής Αρχής

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο μείζον θέμα του ταμειακού ελλείμματος των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών, το οποίο σημάδεψε την περιοχή μας, την πόλη μας, αλλά και της ψυχές των κατοίκων γενικότερα.

Υπενθυμίζω λοιπόν σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ή μνήμη χρυσόψαρου, ότι σύμφωνα με τα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διενήργησαν  οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Φιλιατών που ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2011,  υπάρχει ταμειακό έλλειμμα που πλησιάζει τα 5.000.000,00 πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι οι Δημότες που υποψιάζονται ότι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι εκκρεμεί ακόμη ο διαχειριστικός έλεγχος (νομιμότητα των δαπανών).

Το ποσό των 4, 7 εκατομμυρίων ευρώ που λείπει από το ταμείο χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες, είναι αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα του μικρού και φτωχού Δήμου Φιλιατών.

Η υπόθεση έφτασε πριν έξι (6)χρόνια στον Εισαγγελέα και με απόφασή του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στον Δήμαρχο εκείνης της περιόδου (2002-2009) και σε δύο Αντιδημάρχους, καθώς και στην υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Η ανάκριση κράτησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με την περαίωσή της, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην Δημάρχου, δύο Αντιδημάρχων
(οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) και της ταμία, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η εκδίκασης της υπόθεσης του ελλείμματος στο Δήμο Φιλιατών, θυμίζει, σήριαλ δίχως τέλος, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος πρ. Δήμαρχος και η συγκατηγορούμενή του, έχουν ζητήσει και έχουν πάρει μέχρι τώρα τρεις αναβολές.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος- εξοργισμένος και απαιτεί από τη δικαιοσύνη, να αποφανθεί τάχιστα, αν τα χρήματα (4. 700.000 €) που λείπουν από το ταμείο του Δήμου Φιλιατών και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη που μας επέβαλλε η Δημοτική Αρχή, τα καταχράστηκαν οι παραπεφθέντες κατηγορούμενοι ή έβγαλαν φτερά και πέταξαν μέσα από τα χρηματοκιβώτια.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Θεσπρωτία, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται οι διαδοχικές αναβολές της δίκης, να είναι μέρος σχεδίου προκειμένου η υπόθεση να παραγραφεί, συνδέοντας μάλιστα αυτή τους την εκτίμηση με το γεγονός πως η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλιατών, δείχνει πλήρη αδιαφορία και δεν ασκεί καμία πίεση για να λάβει τέλος η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο ταμείο του Δήμου.

Οι Δημότες διερωτούνται, γιατί άραγε η σημερινή Δημοτική Αρχή σιωπά εκκωφαντικά και προσπαθεί να πνίξει την υπόθεση;

Γιατί άραγε όταν κάποιος ευαισθητοποιημένος Δημότης επισημαίνει δημόσια στη Δημοτική Αρχή ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους Δημότες να προασπίζεται τα συμφέροντά τους, οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής χάνουν την ψυχραιμία τους, τον στοχοποιούν και του κάνουν και ένα περιποιημένο λασπόλουτρο;

Είναι προφανές γιατί η Δημοτική Αρχή ενοχλείται και αντιδρά με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, όταν εγκαλείται δημόσια για την πλήρη αδιαφορία και την αμεριμνησία της, για ένα τόσο σοβαρό θέμα διαφθοράς που μας αφορά όλους και το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο.

Αφενός γιατί ο νυν Δήμαρχος Φιλιατών την περίοδο 2002-2004 ήταν το δεξί χέρι (Αντιδήμαρχος-Αναπληρωτής Δήμαρχος) του Δημάρχου εκείνης της περιόδου και αφετέρου διότι η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του, ήταν την αμαρτωλή οκταετία (2002-2009) στενοί συνεργάτες του ομοϊδεάτη τους πρ. Δημάρχου, ο οποίος διώκεται για δύο κακουργηματικές πράξεις.

Η Δημοτική Αρχή, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι οι περισσότεροι Δημότες έχουν φτάσει στα όριά τους και διερωτούνται, πότε επιτέλους θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να λογοδοτήσουν οι φερόμενοι ως κύριοι υπαίτιοι, για το μεγάλο «πάρτι» που είχε στηθεί στο Δήμο Φιλιατών την αμαρτωλή περίοδο 2002-2009.

Αν η Δημοτική Αρχή, δεν έχει ορίσει δικηγόρο που να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής (και όχι ουδέτερος παρατηρητής), προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου στη δίκη που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στην Κέρκυρα, δικαίως οι Δημότες θα της καταλογίσουν βαρύτατες ευθύνες για συγκάλυψη-κουκούλωμα οικονομικών ατασθαλιών.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω με έμφαση, πως, αυτοί που παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και είχαν αγαστή συνεργασία με αυτούς που κατακρεούργησαν και ασέλγησαν στο Δήμο Φιλιατών, δεν δικαιούνται να ομιλούν και να κουνάν το δάχτυλο στους Δημότες.

Πέτρος Μίντζας (δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα neafiliaton.gr)