Σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και ιστορικά γεφύρια, η Ήπειρος γιόρτασε τα Θεοφάνεια. Ο αγιασμός των υδάτων σε κάθε πόλη και χωριό είχε το δικό του χρώμα και τους δικούς του, ιδιαίτερους συμβολισμούς, όπως συνέβη στην Πλάκα αλλά και στην γέφυρα Κοράκου. Από τον μυθικό Αχέροντα μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από το Μολυβδοσκέπαστο μέχρι το ιστορικό γεφύρι της Άρτας..Με λαμπρότητα, κατάνυξη και καλό καιρό.Καθώς αρμόζει σε μια πόλη με ναυτική παράδοση όπως είναι η Πρέβεζα, στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού μπροστά από το Δημαρχείο παρατάχθηκαν βάρκες ,οι οποίες πλαισίωσαν το σκάφος από το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρεβέζης Χρυσόστομος πραγματοποίησε και φέτος την ρίψη του Σταυρού στο νερό.

Τηρώντας το έθιμο δεκάδες νέοι αψηφώντας το κρύο συναγωνίστηκαν για το ποιος θα πιάσει τον Σταυρό, ενώ τυχερός αναδείχθηκε για μια τρίτη συνεχή χρονιά ο 20χρονος Κίμωνας Πουρναρόπουλος.

Με λαμπρότητα τελέστηκε στην Άρτα, στα νερά του ποταμού Αράχθου, ο Αγιασμός των Υδάτων. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλινίκου και στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του ποταμού Αράχθου στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας.

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Σήμερα γιορτάσαμε τα Θεοφάνεια στο Ιστορικό Γιοφυρι της Άρτας. Και το σημείο αυτό συμβολίζει για εμάς δυο πράγματα. Πρώτον μια γέφυρα ανάπτυξης για την περιοχή μας και μιας και το σημείο αυτό αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών για την Άρτα, δηλώνουμε και πάλι ότι το 2018 θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Και δεύτερον το Γιοφυρι ενώνει! Ενώνει νοοτροπίες, όραμα και στόχους για μια Άρτα δυνατή και πρωτοπόρα το 2018. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!».

Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση όπου κόπηκε, όπως και πέρυσι, η βασιλόπιτα του Δήμου Αρταίων.

Στα νερά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βούτηξαν τολμηροί κολυμβητές τηρώντας το έθιμο. Η τελετή έγινε παρουσία όλων των τοπικών αρχών με πολλές ευχές για το νέο έτος.

Συμβολικά, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στην γέφυρα Πλάκας. Στο ιστορικό γεφύρι που κατέρρευσε από την κακοκαιρία. Ευχή και ελπίδα όλων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.

Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου.

  • Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».

 

https://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/58512-se-thalasses-limnes-potamia-kai-gefyria-o-agiasmos-ton-ydaton