1,5 ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε τέλμα n Θεσπρωτία !

Σπάνια στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, έχει υπάρξει κυβέρνηση, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχει πλήρως αποδομηθεί.

Έχει εφαρμόσει το πιο σκληρό μνημόνιο, έχει υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες, όπως τα 99 χρόνια συνδιαχείρισης της δημόσιας περιουσίας με τους δανειστές στο πλαίσιο του Υπερταμείου (που πολύ δύσκολα θα υπέγραφε οποιοσδήποτε «λογικός» μνημονιακός), και έχει μεταχειριστεί απροκάλυπτα την προπαγάνδα για να παραπλανήσει τους πολίτες παρουσιάζοντας το «μαύρο – άσπρο».

Αρκετοί μέσα στην ίδια την κυβέρνηση αλλά και πολίτες, πιστεύουν πως αφού τα σκληρά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης πέρασαν από τη Βουλή με την «αδιατάρακτη» στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο για να εξαντλήσει την τετραετία.

Αυτό βέβαια θα ήταν απολύτως φυσιολογικό σε μια κατάσταση ομαλής λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

Όλοι οι έγκυροι αναλυτές αναφέρουν πως τα στοιχεία της οικονομίας στους πρώτους μήνες του 2016, δείχνουν μια μη αναστρέψιμη πορεία προς χειρότερες καταστάσεις. Ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία θα κινηθεί καλύτερα από το πρώτο τρίμηνο του έτους, που αποδείχθηκε από τα χειρότερα των τελευταίων ετών.

Οι δημοσκοπήσεις επίσης αποτυπώνουν μια συσσώρευση οργής από την εξαπάτηση της κοινωνίας, την ερασιτεχνική διαχείριση και τις λανθασμένες και ατελέσφορες επιλογές. Ο συνδυασμός της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με την απογοήτευση από την πολιτική και ηθική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Και όταν υπάρχει εύφλεκτο υλικό, ένα σπίρτο αρκεί…

siriza-melon

Σημάδια οπισθοδρόμησης και κατάρρευσης

Μέσα σ’ αυτή την εθνική περιδίνηση, η κατάσταση στη Θεσπρωτία είναι εξίσου απογοητευτική. Μια αντικειμενική και ρεαλιστική αποτίμηση των 18 περίπου μηνών διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προκαλεί απογοήτευση και έντονη ανησυχία. Πέρα από τη στοιχειώδη και αυτονόητη τρέχουσα διαχείριση, που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο νομό προσπαθούν να παρουσιάσουν ως έργο – έχουν για παράδειγμα αναγάγει σε μέγιστη παρέμβαση το άνοιγμα των κατασκηνώσεων της Σαγιάδας, την αποκατάσταση βλαβών στον ιατρικό εξοπλισμό ή την Κινητή Αστυνομική Μονάδα που λειτουργεί σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, με τελευταία τη Θεσπρωτία- ο τόπος έχει βυθιστεί σε τέλμα και έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια της οπισθοδρόμησης και της κατάρρευσης.

Ακολουθώντας μάλιστα την τακτική της κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφορούν και κάνουν πονηρούς «αντιπερισπασμούς»… Παρουσιάζουν ως δικά τους, έργα και πρωτοβουλίες που προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση – όπως η ολοκλήρωση των μελετών για Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσπρωτία και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Φιλιάτι- ή αποτελούν καθαρά αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.

Η λίστα της εγκατάλειψης

Σ’ αυτή τη μεγάλη για τη Θεσπρωτία λίστα, ενδεικτικά αναφέρουμε:

Η Β΄ Φάση του Λιμένα της Ηγουμενίτσας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παραμένουν μια σειρά από υπολειπόμενα έργα, ο εργολάβος έχει εξαφανιστεί και η χρηματοδότηση έχει μεταφερθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πλέον ανύπαρκτο.

Η Γ΄ Φάση του Λιμένα, αφού γλίτωσε με διαχειριστικές αλχημείες την απένταξη, μεταφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, χωρίς να γίνονται εργασίες από τον ανάδοχο και με το εργοτάξιό της σε πλήρη εγκατάλειψη.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην Ηγουμενίτσα, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και συσκέψεις – σχεδόν μία κάθε μήνα- ούτε εξοπλισμό διαθέτει, ούτε έχει παραληφθεί κτιριακά, ούτε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών προβλέπεται, ούτε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό μπορεί να προσληφθεί και σαν επακόλουθο όλων αυτών, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το λειτουργήσουν.

Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας του νομού να υπολειτουργούν και, πάρα την εξαγγελία, η κτηριακή ενοποίηση της Μονάδας του ΠΕΔΥ με το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, είναι ακόμη στις καλένδες…

Το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας φυλλοροεί χωρίς χρηματοδότηση, ενώ το νέο σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας, φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις για την Θεσπρωτία.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας είδαν τις κοινοτικές ενισχύσεις (εξισωτική αποζημίωση, ενιαία ενίσχυση κλπ), όχι μόνο να καθυστερούν στην καταβολή τους αλλά και να μειώνονται σημαντικά λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διαχειριστεί το ζήτημα των βοσκοτόπων.
Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την αύξηση του κόστους παραγωγής, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Στο μεταξύ, κανένα έργο αγροτικής υποδομής δεν εκτελείται αυτή την περίοδο στο νομό και κανένα νέο έργο δεν έχει δρομολογηθεί.

Οι προνοιακές δομές της Θεσπρωτίας (Γηροκομεία Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κλπ) αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των τροφίμων τους, τα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης και επανένταξης εξαντλούνται στο νομό Άρτας, με τη Θεσπρωτία να είναι η τελευταία στην Ήπειρο στις κοινωνικές μεταβιβάσεις!

Βασικά έργα υποδομής που δεν είχαν προωθηθεί στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, όπως ο αναδασμός στον κάμπο του Μαργαριτίου, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας –Σαγιάδας και ο περιφερειακός της Ηγουμενίτσας, η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης του Σουλίου με την Εγνατία Οδό, ο κόμβος της Εγνατίας Οδού στην Γκρίκα κλπ, παραμένουν χωρίς μελέτες και χωρίς χρηματοδότηση. Κανείς δεν ασχολείται πλέον με αυτά!!!

Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Φιλιατών με τη δημιουργία δύο νέων κλινικών (Αλτσχάιμερ και Παρηγορητικής Θεραπείας) και την αύξηση των κλινών του από 90 σε 120, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Αντί αυτού, παρουσιάζονται ως σημαντικά γεγονότα η πρόσληψη επικουρικών γιατρών, που είναι μια συνήθης κατ’ έτος διαδικασία, και η αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, που είχε γίνει με τη μορφή έκτακτης επιχορήγησης από το 2014, λόγω της λειτουργίας της νέας του πτέρυγας.

Γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές, για πρώτη φορά παραμένουν απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ επί 6 συνεχείς μήνες και επιπλέον απειλούνται εάν αντιδράσουν!

Έργα όπως το αποχετευτικό της Παραμυθιάς και η αποχέτευση Πέρδικας- Συβότων- Πλαταριάς, προετοιμάστηκαν στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης από τους αντίστοιχους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας και έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η τωρινή κυβέρνηση, με την καταστροφική καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, αντί να πανηγυρίζει για έργα στα οποία δεν είχε καμία συμμετοχή, οφείλει να απολογηθεί γιατί πέρασε 1,5 χρόνος απραξίας…

Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, ανάμεσα της παραλιακές εκτάσεις «φιλέτα» στα Σύβοτα και τη Σαγιάδα, καθώς και αδιάθετα δημόσια κτήρια, παρά τους ιδιαίτερους εθνικούς λόγους που υπάρχουν στη Θεσπρωτία (διαβάστε στην εφημερίδα μας την ανάλυση για την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία), μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο, στερώντας πλέον από την Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα αξιοποίησής της.

Το τοπικό σύστημα της διαπλοκής, της κακοδιαχείρισης δηλαδή των δημόσιων πόρων μέσω των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών και της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων μέσω παράνομων παραχωρήσεων και εκμισθώσεων, όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί –όπως επαγγέλονταν ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά έχει πλήρως αποθρασυνθεί βλέποντας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, πάλι οι ημέτεροι του κόμματος, χωρίς καν τις στοιχειώδεις διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων, έχουν καταλάβει τις καίριες τοπικές κρατικές θέσεις (βλέπε ΟΛΗΓ, προνοιακά ιδρύματα κλπ).

Η οικονομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας:

Η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στη Θεσπρωτία, αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, από το 55,5% στο «αστρονομικό ποσό» του 61,3%.

Η μικρή εξαγωγική δραστηριότητα της τοπικής οικονομίας (που οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές ψαριών και εσπεριδοειδών) μειώθηκε κατά 5,8% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οφειλετών της Θεσπρωτίας αυξήθηκαν στο τέλος του 2015 κατά 25% σε σχέση με το τέλος του 2014.

Τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν στη Θεσπρωτία το 2015 μειωμένα κατά 25% σε σχέση με τα αντίστοιχα το 2014.

Καμία νέα επένδυση άνω του 1 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα δεν πραγματοποιήθηκε ολόκληρο το 2015 και το πρώτο δίμηνο του 2016 στη Θεσπρωτία, ενώ το ισοζύγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανοίγουν σε σχέση με αυτές που κλείνουν είναι το πρώτο δίμηνο του 2016 τραγικά αρνητικό!

elpida

Το σβήσιμο της ελπίδας

Όλα αυτά σκιαγραφούν μια τρομερά δύσκολη κατάσταση για τον κάθε πολίτη της Θεσπρωτίας ξεχωριστά, την τοπική κοινωνία συνολικά και την τοπική οικονομία. Το χειρότερο όμως όλων, είναι ότι οι κυβερνώντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται που ακριβώς βρίσκονται.

Όπως γράφουμε και στη στήλη «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ», οι παρεμβάσεις της εφημερίδας δεν κρύβουν σκοπιμότητα. Ασκούμε αντιπολίτευση γιατί καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να βάζει τα θέματα της δημόσιας συζήτησης και να αναζητά την αλήθεια πίσω από τις ειδήσεις.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όντως φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία της χώρας στη μεταπολίτευση. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια είχε βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Και επιπλέον, οι όποιες ευθύνες των προηγούμενων, δεν νομιμοποιούν την οφθαλμοφανή εξαπάτηση, την απόγνωση στην οποία οδηγούν τον κόσμο, την οπισθοδρόμηση, την εγκατάλειψη και το σβήσιμο της ελπίδας στη Θεσπρωτία από την παρούσα κυβέρνηση!