Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία αυτή τη φορά έληξαν με λιγότερα επεισόδια και αντιρρήσεις από τις προηγούμενες. Φυσικά, βέβαια, σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες, έκτροπα, εκβιασμοί σε ψηφοφόρους κ.ά.

 Ήταν όμως, «καλύτερες απ΄τις προηγούμενες» όπως διαπίστωσαν και οι ξένοι παρατηρητές. ΄Εγιναν κάποια βήματα βελτίωσης.

Τελικά, οι εκλογές έγιναν αποδεκτές και  από την αντιπολίτευση, από το  Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ)  του  Λουλζίμ  Μπάσα!

Οι σοσιαλιστές του  Έντι Ράμα, βγήκαν αρκετά ενισχυμένοι απ’ την εκλογική αναμέτρηση. Ο Ράμα, όπως το είδωλό του ο Ερντογάν, γίνεται κυρίαρχος πια του πολιτικού παιχνιδιού με 74 βουλευτές σε ένα σύνολο των 140 εδρών.

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα, αυτή τη φορά να κυβερνήσει από μόνος του, χωρίς να υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με άλλα μικρότερα κόμματα.

 Κατά τη θητεία που έληξε, ήταν υποχρεωμένος να συγκυβερνήσει με το κόμμα  του  Ιλίρ Μέτα, πρώην Πρόεδρου του Κοινοβουλίου και τώρα εκλεγμένος στη θέση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας.

Έχουμε δηλαδή  ένα κόμμα, το κυβερνών, το οποίο μπορεί με ελεύθερα χέρια, χωρίς περιορισμούς, να κυβερνήσει αυτόνομα, όπως και το είχε ζητήσει από το εκλογικό σώμα κατά την εκλογική εκστρατεία.

Έχουμε επίσης μια κυβέρνηση που θα  χρειαστεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Είναι κατανοητό πως για μερικές απ’ τις μεταρρυθμίσεις, όπως  στη Δικαιοσύνη,  για τη μάχη κατά της διαφθοράς, όχι μόνον στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στην καθημερινή ζωή, ή για την μάχη  κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, είναι απαραίτητη και η στήριξη της αντιπολίτευσης.

Η προεκλογική συμφωνία μεταξύ των Ράμα – Μπάσα υπό την πίεση του αμερικανικού παράγοντα, αποσκοπούσε  στη δημιουργία ενός ήπιου κλίματος συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης 

Το Δημοκρατικό Κόμμα με πρόεδρο τον  Λουλζίμ Μπάσα, δεν είναι ότι απλώς έχασε  τις εκλογές. Η ήττα που υπέστη  ήταν καταστροφική. Αυτό έφερε τη συρρίκνωσή  του κόμματος και ταυτόχρονα έγινε η αιτία να ξεσπάσουν έντονες ενδοκομματικές διαμάχες.

Τώρα βρίσκεται σε εσωκομματικό αναβρασμό ενώ οδηγείται σε εσωκομματικές  εκλογές. Εδώ και αρκετές μέρες  συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες και η μάχη για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Στην ουσία δεν φαίνεται να έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη εσωκομματικών εκλογών αλλά περισσότερο μοιάζει με αλληλοσπαραγμό για την πρωτιά στο κόμμα.

Ενώ το ΔΚ, ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένο με τα εσωκομματικά του, το ρόλο της σκληρής αντιπολίτευσης έχει αναλάβει το  Σοσιαλιστικό Κίνημα ΄Ενταξης (LSI) του Ιλίρ Μέτα, με το οποίο συγκυβέρνησε ως τώρα ο Έντι Ράμα.

Τα μικρά κόμματα

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα μικρά κοινοβουλευτικά  και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, βρέθηκαν στις μυλόπετρες των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

 Πρώτα, φρόντισαν ώστε ο εκλογικός νόμος να περιορίζει τα μικρά κόμματα και να ευνοεί τα μεγάλα.

 Δεύτερον, η έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας στην εκλογική αναμέτρηση, στην καταμέτρηση των ψήφων και στον έλεγχο των αποτελεσμάτων, άφησε  απ’ έξω τα μικρά κόμματα.

 Γι’ αυτό και πολλές φορές είναι υποχρεωμένα απ’ τις συνθήκες και απ’ τον ίδιο τον εκλογικό νόμο να υποκύψουν ζητώντας ελεημοσύνη  απ’ τα μεγάλα και εκλογική στέγη σ’ αυτά.

 Αυτή τη φορά, τα περισσότερα δεν τα κατάφεραν να εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

 Γεγονός είναι πως ο Πρόεδρος του γνωστού PDIU  Σ. Ιντρίζι, δεν τα κατάφερε να εκλεγεί στην εκλογική  περιφέρεια Τιράνων.

 Ζήτησε και δεύτερη, νέα καταμέτρηση ψήφων απ’ την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Αν και  πραγματοποιήθηκε επανακαταμέτρηση, ξανά δεν τα κατάφερε. ΄Ετσι,  έμεινε εκτός Βουλής.

Το πρώτο ταξίδι στην Τουρκία

Είναι γνωστές πλέον για όλους οι ειδικές, αδελφικές σχέσεις, μεταξύ του αλβανού πρωθυπουργού  Ε. Ράμα και του Προέδρου της Τουρκίας  Τ. Ερντογάν.

 Γι’ αυτό και αμέσως, μετά τη νίκη, ο Ράμα πραγματοποίησε  «αδελφική» επίσκεψη στην Τουρκία. Να χαρούν και να γιορτάσουν μαζί!

Περισσότερο να διαφημίσουν και διατυμπανίσουν τη νέα  4-ετή θητεία μέλιτος μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και χωρών, ανανεωμένη πια από  τα αποτελέσματα των εκλογών. Να στείλουν κι ένα μήνυμα στους γείτονες…

΄Οσον αφορά τις σχέσεις των Τιράνων με την Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, ότι η κορνίζα φτιάχνεται στην ΄Αγκυρα…

Καθ’ όλη την 4-ετία της διακυβέρνησης των σοσιαλιστών στα Τίρανα, υπήρχαν αρκετές εντάσεις με την επίσημη Αθήνα, για πολλά ζητήματα, μεταξύ των άλλων και για προβλήματα που αγγίζουν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή ιερέων που υπάγονται στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου σε προεκλογική συνάντηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο χωριό Αλύκο των Αγίων Σαράντα.

Το πρόσχημα συμμετοχής ήταν για να λάβουν τους τίτλους ιδιοκτησίας για τους Ιερούς Ναούς που λειτουργούν !

Απλώς, κάποια στιγμή μπερδεύτηκαν τα πράγματα και δεν ξέρουμε ποιος φίλησε το χέρι του άλλου!

Βουλευτές ελληνικής καταγωγής

Το Κόμμα «΄Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ΚΕΑΔ) που στηρίζεται από την «Ομόνοια», αυτή τη φορά συμμετείχε στις εκλογές με το συνδυασμό του  Δημοκρατικού Κόμματος του Λ. Μπάσα.

Στην περιφέρεια της Αυλώνας, βρίσκονταν σε εκλόγιμη θέση ο πρόεδρος του κόμματος  Βαγγέλης Ντούλες (στη φωτογραφία) όπου και κατάφερε να εκλεγεί.

Το άλλο ελληνικό κόμμα, το ΜΕΓΚΑ, το οποίο κατέβηκε αυτόνομο δεν τα κατάφερε να πάρει την έδρα.

Τελικά, στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά βουλευτές ελληνικής καταγωγής θα είναι:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ: Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής για μερικές θητείες. Γνωστός  εκτός των άλλων και από τις συγκρούσεις του και διαμάχες στη Βουλή  με τον Ε. Ράμα, κυρίως για θέματα που απασχολούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπως αυτά με τις περιουσίες, τα ζητήματα παιδείας, εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικά κ.ά.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΒΟΣ: Εκλέγεται στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Μερικές θητείες  συμμετείχε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Από την προηγούμενη θητεία όμως, έχει ενταχτεί στο «Σοσιαλιστικό Κίνημα για ΄Ενταξη» του  Ι. Μέτα. Είναι απ΄τους βουλευτές  που τα καταφέρνει σχεδόν από μόνος του χωρίς τα κομματικά στηρίγματα να εκλέγεται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΟΣ: Πρώην στέλεχος της Ομόνοιας – ΚΕΑΔ. Πριν από 4 χρόνια έχει προσχωρήσει στο κυβερνών ΣΚ. Εκλέχτηκε με την κομματική λίστα στην Περιφέρεια Αυλώνας.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Εκλέγεται με το ΣΚ. Την προηγούμενη φορά είχε εκλεγεί στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, ενώ τώρα σ’ αυτή του Ελμπασάν.

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΧΥΣΗ. Με καταγωγή από τη Δρόπολη, μένει στα Τίρανα. Εκλέχτηκε βουλευτής με το ΣΚ στην περιφέρεια Τιράνων.

Σημειώνεται  ότι οι βουλευτές ελληνικής καταγωγής που ανήκουν στα διάφορα αλβανικά κόμματα και εκλέγονται μέσω κομματικών καταστάσεων, σε καμία περίπτωση δεν δηλώνουν την εθνική τους καταγωγή απ’ τα έδρανα του Κοινοβουλίου ή δεν παίρνουν θέση για θέματα  που σχετίζονται με τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ή της Ελλάδος.

Πειθαρχούν στο  κομματικό πρόγραμμα και στον αρχηγό τους, που τους φέρνει στη Βουλή και φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες της περιοχής.

 Πάντως, ο Ράμα πολιτικά είναι πλέον  παντοδύναμος.

Κανείς δεν ξέρει πόσο αυτή η παντοδυναμία θα τον βοηθήσει για την επίλυση  χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα  ή στη δημιουργία νέων δυσάρεστων καταστάσεων για την ίδια τη χώρα!

Και πρώτα απ’ όλα οι οικονομικές δυσκολίες και το χαμηλό επίπεδο δημοκρατίας, την ώρα που του αρέσει περισσότερο το ανατολικό μοντέλο διακυβέρνησης παρά το δυτικό!

Βαγγέλης  Ζαφειράτης (Άγιοι Σαράντα)