Η ανακοίνωση της αύξησης από 1/1/2019 των τελών διέλευσης της Εγνατίας Οδού συμπίπτει με την πρώτη εκδίκαση προσφυγής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απαλλαγή των Ηπειρωτών από τα διόδια.

Την Τρίτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων (σε Τύρια- Μαλακάσι).

Την ανακοίνωση έκανε την Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.

Υποκύπτοντας όμως, στον εύκολο λαϊκισμό και υιοθετώντας την προσέγγιση δυνάμεων όπως… το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως πάγια θέση της περιφερειακής αρχής είναι «οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια»! «Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και να προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ίδιο ακριβώς λένε οι δυνάμεις της κομμουνιστικής Αριστεράς, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα αν πρέπει να πληρώνουν τη συντήρηση των δρόμων οι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν θα πατήσουν ούτε μια φορά στη ζωή τους την άσφαλτο της Εγνατίας… Και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υποτίθεται ότι ασπάζεται τη φιλελεύθερη πολιτική αντίληψη και την οικονομία της αγοράς…

Αυτό είναι άλλο εντελώς θέμα από το λογικό αίτημα να έχει ένας οδηγός να διαλέξει ανάμεσα σε ένα δρόμο με διόδια και μια εναλλακτική δίοδο χωρίς διόδια. ***

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής για τα διόδια που ξεκίνησαν από το γεγονός ότι η Εγνατία κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο έργο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια. Η Περιφέρεια έκανε προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και ασφαλιστικά μέτρα.

Επειδή για καιρό δεν υπήρχε Πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα τρεις δίκες. Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Πιθανόν να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ως προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν προικιό στη «νύφη» για να μπορέσουν να την πωλήσουν.

Νωρίτερα το απόγευμα, η Περιφέρεια Ηπείρου προέβη σε διευκρίνηση.

***ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΣΤΗΝ 5  ΣΕΙΡΑ Η ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ «ΣΕ ΤΥΡΙΑ- ΜΑΛΑΚΑΣΙ» ΓΊΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Ως εκ τούτου, ο Περιφερειάρχης φαίνεται πως μιλά μόνο για τα ενδονομαρχιακά διόδια και όχι για όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Δεκτή η διευκρίνηση.

 

 

από pbnews.gr