Για αγρότες και κτηνοτρόφους στην Ήπειρο

Στο μισό οι εξισωτικές αποζημιώσεις!

Εκτός από τα σκληρά μέτρα που έχουν δημιουργήσει ένα νέο και δυσβάσταχτο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο στον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα φαίνεται ότι συνεχίζονται και με τις κοινοτικές ενισχύσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πανηγυρίζουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια κατάσταση τεχνητής ευφορίας, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Χαρακτηριστική περίπτωση το νέο πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως η Θεσπρωτία και άλλες περιοχές στην Ήπειρο.

Μετά την αναδρομική – για τα έτη 2014 & 2015 – ιδιαίτερα γενναιόδωρη χορήγηση της ενίσχυσης που απογείωσε την τιμή στα 20 ευρώ το στρέμμα για το βοσκότοπο, ήρθε η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης στα δεδομένα της νέας πραγματικότητας με την τιμή να κυμαίνεται μόλις στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Είναι προφανές ότι αν ήταν μόνο το ποσό που μειώθηκε στα 10 ευρώ το στρέμμα, ο προβληματισμός θα ήταν ελάχιστος. Υπάρχουν όμως μια σειρά από άλλα ζητήματα, που προκαλούν επιπλέον πονοκεφάλους στους εν δυνάμει δικαιούχους της ενίσχυσης.

tractorΟι μεταβολές σε σχέση με το παλιό πρόγραμμα δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση ανά έκταση αλλά και τη μέγιστη έκταση που ενισχύεται εμπλέκοντας το ζωικό κεφάλαιο και τον διαθέσιμο επιλέξιμο βοσκότοπο. Η συνολική έκταση που ενισχύεται από τα 650 στρέμματα παλιά, μειώνεται κατά 54% στα 300 στρέμματα τώρα. Όμως, δε μειώνεται μόνο η έκταση, αλλά και το ποσό της ενίσχυσης που χορηγείται πάνω από τα 200 στρέμματα. Έτσι, όπως προκύπτει, στην καλύτερη περίπτωση, ένας κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που διατηρεί τα ίδια ζώα με την προηγούμενη περίοδο θα λάβει μόλις το 42% της ενίσχυσης που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην περίπτωση της κτηνοτροφίας, υπενθυμίζεται ότι ο επιλέξιμος βοσκότοπος διανεμήθηκε με την περίφημη τεχνική λύση. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους τυχερούς – λόγω τεχνικής λύσης – κτηνοτρόφος που δηλώνει 300 στρέμματα βοσκότοπο σε ορεινή περιοχή, η ενίσχυση που πρακτικά θα λάβει θα ισοδυναμεί με 265 στρέμματα!! Με βάση αυτά, το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί θα ανέλθει στα 2.650 ευρώ έναντι του αντίστοιχου των 7.000 ευρώ για τα έτη 2014-2015.

Ποιοι κτηνοτρόφοι θα λάβουν το μέγιστο ποσό

Για να χορηγηθεί σε έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος δε διαθέτει άλλες καλλιέργειες, το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης από βοσκότοπο, θα πρέπει να έχει στη δήλωση ΟΣΔΕ 300 στρέμματα βοσκότοπο. Για να βρεθεί το ζωικό κεφάλαιο που πρέπει να διατηρεί ώστε να του προσδιοριστούν τα 300 αυτά στρέμματα, υπάρχει ο συντελεστής μετατροπής των ζώων σε ζωικές μονάδες. Έτσι, για τα 300 στρέμματα βοσκότοπο απαιτείται ο κτηνοτρόφος να διαθέτει 21 ΜΜΖ ή το ισοδύναμο (δηλαδή 140 ενήλικα αιγοπρόβατα ή 21 αγελάδες άνω των 2 ετών). Να σημειωθεί ότι ο ίδιος κτηνοτρόφος την προηγούμενη περίοδο έπρεπε να διαθέτει 30 ΜΜΖ (200 αιγοπρόβατα) καθώς η αναλογία ήταν 1 ΜΜΖ ανά 1 ha βοσκότοπο.

Συνεπώς, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι με 30% λιγότερα ζώα ένας κτηνοτρόφος θα μπορούσε θεωρητικά να λάβει περίπου 15% παραπάνω ενίσχυση. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς, το πρόβλημα των βοσκοτόπων δε λύθηκε και εφαρμόστηκε πάλι το προηγούμενο έτος η τεχνική λύση. Αυτό σημαίνει ότι ο παραπάνω κτηνοτρόφος για το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει εισήλθε την προηγούμενη χρονιά (2015) στον «μαγικό κόσμο» της τεχνικής λύσης και έλαβε έκταση βοσκοτόπου ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας όπου έχει έδρα ή μετακινείται. Έτσι, αν ο κτηνοτρόφος των 21 ΜΜΖ είναι στην Ήπειρο θα έχει έκταση βοσκοτόπου 98 στρέμματα, αν είναι στη Κεντρική Μακεδονία 51 στρέμματα, ενώ αν είναι στην Κρήτη 125 στρέμματα.

Επίσης, αν είναι από τους τυχερούς και το σύνολο του βοσκοτόπου που έλαβε από την τεχνική λύση ανήκει εξ’ ολοκλήρου σε ορεινή περιοχή, θα λάβει ενίσχυση 981 ευρώ στην Ήπειρο, 510 ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και 1257 ευρώ στην Κρήτη. Δηλαδή, για το ίδιο ζωικό κεφάλαιο θα υπάρξει διαφοροποίηση της ενίσχυσης ανάλογα με την περιοχή που ανήκει και το πού βρίσκεται ο βοσκότοπος λόγω της τεχνικής λύσης.

Το θέμα των βοσκοτόπων δεν έχει ακόμη λυθεί

Παρά την ευφορία που διαχέεται για το γεγονός της μη ύπαρξης καταλογισμού κατά τον τελευταίο κοινοτικό έλεγχο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το θέμα των βοσκοτόπων έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την υφιστάμενη επιλέξιμη έκταση του βοσκοτόπου αλλά και για το γεγονός ότι ο σημερινός «πάτος» της έκτασης ήταν γνωστός εδώ και αρκετά χρόνια και αντανακλά πλήρως τους κανόνες επιλεξιμότητας της προηγούμενης ΚΑΠ. Συνεπώς, αφενός το ποσό των 542 εκ. ευρώ των καταλογισμών της περιόδου 2009 – 2013 θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί, αφετέρου δεν έχει γίνει τίποτα αξιόλογο μέχρι στιγμής για να αυξηθεί η επιλεξιμότητα σύμφωνα με τα νέα κριτήρια. Τέλος, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι κτηνοτρόφοι θα είναι πάλι από τους αδικημένους των ενισχύσεων και όλα αυτά σε μια εποχή όπου το ζητούμενο είναι η οικονομική κρίση να μην μετατραπεί σε διατροφική.

Λείπουν βοσκότοποι για το πριμ των νέων κτηνοτρόφων

Η τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις αιτήσεις για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων κτηνοτρόφων, καθώς δεν έχει αφήσει το αναγκαίο απόθεμα ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, ώστε να δηλώσουν την απαραίτητη έκταση που χρειάζονται και να οριστούν δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι τη σχετική απόφαση για την κατανομή των βοσκοτόπων στην Ήπειρο, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, υπέγραψε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, χωρίς να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις των σχετικών φορέων.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων του νομού Ιωαννίνων σε επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το προσχέδιο πρόσκλησης του υπομέτρου για την «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος, ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο καθορίζει την πολύ βασική παράμετρο της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης, προτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο ως νεοεισερχόμενου του αγρότη και του κτηνοτρόφου που τα προηγούμενα χρόνια είχε εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια άφησε έξω την ελαιοκομία και τα οπωροκηπευτικά!

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ιωαννίνων, επισημαίνει ακόμη – ζητώντας να υπάρξει η σχετική διόρθωση- ότι στη βαθμολόγηση των κλάδων προτεραιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου για την ένταξη στο πρόγραμμα «νέων αγροτών», λείπουν σημαντικές καλλιέργειες όπως τα οπωροκηπευτικά (που αποτελούν εθνική προτεραιότητα), η ελαιοκομία (που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου, Θεσπρωτία –Πρέβεζα, και στη Άρτα) καθώς και η παραγωγή ζωοτροφών που αποτελεί επίσης εθνική προτεραιότητα αφού δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία χωρίς την παραγωγή ζωοτροφών.