Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδας, το πόρισμα της κοινής επιτροπής που ορίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τον ίδιο, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, με στόχο να διερευνήσει τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο μοντέλο που ευνοεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, εμφανίζοντάς το ως μια τομή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 

Για τη συνένωση των δύο ΤΕΙ της Αθήνας που θα αποτελέσουν το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» καταγράφονται ήδη οι αντιδράσεις των Πρυτάνεων της χώρας που ζητούν αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα προχωρήσουν αυτές οι συνενώσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης δεν ήταν ποτέ θιασώτης αυτών των σχεδίων αλλά υπήρξαν πρόθυμα στελέχη τόσο από τη διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ όσο και διάφοροι με ρόλο… συμβούλου των τελευταίων Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που έσπρωξαν για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια που είναι αμφίβολο αν εξυπηρετούν το τοπικό ΑΕΙ.

 

166 πανεπιστημιακοί πάντως όχι μόνο διαφωνούν με τη συγχώνευση αλλά υποστηρίζουν αντίθετα πως «Η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιό μας όχι μόνο θα ανέκοπτε βίαια την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα έπληττε καίρια το κύρος του και θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε αυτό. Ταυτόχρονα θα το απαξίωνε στη συνείδηση της κοινωνίας, θα είχε οδυνηρές συνέπειες στην προσέλκυση ικανών στελεχών και φοιτητών στο άμεσο μέλλον και θα οδηγούσε σε απώλειες εκλεκτών μελών του».

 

Αυτό που φοβούνταν οι 166 πανεπιστημιακοί του τοπικού ΑΕΙ λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα κρίνει το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο, χωρίς ανοικτές διαδικασίες, διαβούλευση και την έγκριση των Τμημάτων»… τελικώς δρομολογείται…

 

Προχωρά το σχέδιο του Υπουργείου

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Γιώργος Καψάλης, αναφορικά με τη «διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου» όπως είπε χαρακτηριστικά, στις αρχές της εβδομάδας η επιτροπή υπέβαλε προς τον κ. Γαβρόγλου ομόφωνο πόρισμα.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες δε θέλησε να δώσει ο Πρύτανης, επικαλούμενος τη μη εξουσιοδότησή του γι’ αυτό και περιορίστηκε να πει μόνο πως «πρόκειται για ένα ομόφωνο πόρισμα που εκφράζει σε γενικές γραμμές τις απόψεις των συναδέλφων και αυτό το θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό».

 

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ορίσει το Υπουργείο, αναμένεται η κοινή πρόταση του Υπουργού προς τις Συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων για συζήτηση και έγκριση από τα δύο όργανα, στις επόμενες μέρες.

 

Η διαδικασία προβλέπει η πρόταση του Υπουργού τώρα να έλθει προς τα όργανα διοίκησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για διαβούλευση και έγκριση.

 

Ερωτηθείς αναφορικά με τις αντιδράσεις που διατυπώνονται απέναντι στο επιχειρούμενο μοντέλο συγχώνευσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αποκορύφωμα το κείμενο «166», ο κ. Καψάλης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Αρνήθηκε πως πρόκειται για αντιδράσεις αλλά τις ονόμασε «ανησυχίες και επιφυλάξεις που έχουν την κατανόησή μου». «Τις κατανοώ» είπε και πρόσθεσε πως «θέλω να τους διαβεβαιώσω και αυτούς και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι ως επιτροπή που οριστήκαμε από τον Υπουργό και ως Σύγκλητος θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τα κεκτημένα του Πανεπιστημίου, χωρίς να περιοριστούμε σε στενά πλαίσια και να μη δούμε το αύριο που μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπιδοφόρο όλοι μαζί».

 

«Θα φάμε ξύλο…»

 

Μπορεί να βλέπει πως το κλίμα υπέρ των συνεργασιών αλλάζει ο Πρύτανης, ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία, αφού όπως είπε «Το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά πανεπιστήμια κρίνουν ή οδηγούνται σε αυτήν την αναγκαιότητα με τις καλύτερες προϋποθέσεις»…

 

Ο ίδιος όμως, στέκεται επιφυλακτικά και ατομικά αλλά και ως μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων. Δεν το κρύβει στις περισσότερο ιδιωτικές συνομιλίες του αλλά δημόσια υπερασπίζεται την ανάγκη να προχωρήσει και να καταλήξει ο διάλογος.

 

Ποιος βιάζεται; Μόνο το Υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος; Άγνωστος. Είναι βέβαιο πάντως πως το Υπουργείο βιάζεται να παρουσιάσει «έργο», να… «ιδρύσει» δια της μετονομασίας Πανεπιστήμια, βαφτίζοντας ΤΕΙ ως τέτοια. Στην Ήπειρο, δεν αργεί ίσως η ώρα που Γαβρόγλου και Τσίπρας θα έλθουν για να εγκαινιάσουν τη Γεωπονική Σχολή, την υφιστάμενη Σχολή δηλαδή μετονομασμένη…

 

Ο Υπουργός σε προ εβδομάδων συνάντησή τους στην Αθήνα, έλεγε στον Πρύτανη πως έχει καθυστερήσει το πόρισμα η Επιτροπή.

 

Το σχέδιο προχωρά για το Υπουργείο, αλλά άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία και νοιώθουν την πίεση των συναδέλφων τους, λένε μεταξύ τους προειδοποιώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου: «θα φάμε ξύλο…».

Παναγιώτης Μπούρχας