Με μια σκληρή  ανακοίνωση,  ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας  Αντώνης Μπέζας, του οποίου η συμβολή στη χρηματοδότηση και τις αδειοδοτήσεις ήταν καθοριστική για την  κατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, αντέδρασε έντονα στη «φιέστα» που έστησε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στα  χθεσινά εγκαίνια,  με την παρουσία του περιβόητου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου  Πολάκη

«Φιέστα»,  στην οποία η θεσπρωτική κοινωνία γύρισε την πλάτη…

Εγκαίνια με «δανεικό» προσωπικό και με «πρακτικές βλέποντας και κάνοντας», δεν αρμόζουν στους Θεσπρωτούς, ανέφερε ο Αντώνης Μπέζας και κατέληξε χαρακτηριστικά ότι « το ευτύχημα για τη χώρα είναι πως σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα απαλλαγής από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και   αφετηρίας για μια νέα αρχή».

Ανέφερε επίσης ότι σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, «εγκαινίασαν  μία  δομή που ονομάζεται ΤΕΠ χωρίς να είναι ΤΕΠ και φιλοξενεί υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που δεν παρέχονται ολοκληρωμένες, προκειμένου   να εγκαινιάσουν επιτέλους ένα έργο  στη Θεσπρωτία».

Εγκαταλειμμένο κτίριο…

Τα  τοπικά  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή  Μάριο Κάτση προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι το έργο ήταν εγκαταλειμμένο – κουφάρι, ότι απειλούμασταν με πρόστιμα από την Ευρώπη  και ότι ήλθαν αυτοί και το άνοιξαν. Ο ισχυρισμός  αυτός δεν έχει καμία  σχέση με την αλήθεια, αφού το έργο δεν ήταν εγκαταλειμμένο αλλά σε εξέλιξη.

Επίσης, το  ΤΕΠ δεν έχει  καμιά σχέση με το γειτονικό κτίριο της Φοιτητικής Εστίας. Αυτό   είναι όντως ένα έργο σταματημένο που απεντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  λόγω αλλαγών που έγιναν κατά την κατασκευή  στην αρχική μελέτη, με ευθύνη της τότε διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Από τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντώνης Μπέζας φαίνεται ξεκάθαρα η πορεία υλοποίησής του, με τελευταία ενέργεια τη δημοπράτηση της προμήθειας του εξοπλισμού  από την Περιφέρεια Ηπείρου, το 2ο εξάμηνο του 2012. Η προμήθεια αυτή  είχε σχεδόν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 (το κτίριο είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα) και το μόνο  που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα 3,5 χρόνια που είναι στην εξουσία, είναι να παραλάβει διοικητικά το κτίριο και  τον εξοπλισμό….

Κατηγορούν επομένως τους προηγούμενους για αδράνεια, όταν οι ίδιοι έκαναν με τον ίδιο με την προηγούμενη κυβέρνηση  διοικητή στο Νοσοκομείο  Φιλιατών και τον ίδιο Περιφερειάρχη,   3,5  χρόνια για να παραλάβουν  γραφειοκρατικά  κτίριο και εξοπλισμό.

Και αν ο διοικητής ήταν τόσο καλός που τον κράτησαν όπως ανέφερε στα εγκαίνια ο κ. Πολάκης, γατί την περίοδο της ΝΔ ο διοικητής αυτός δεν λειτουργούσε το ΤΕΠ;  Γιατί απλούστατα, όπως αναφέρουμε και προηγούμενα,  το έργο δεν ήταν εγκαταλειμμένο αλλά  σε εξέλιξη και δεν είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια του  εξοπλισμού.

Θα ξεσήκωναν τον κόσμο!

Ένας άλλος ισχυρισμός  της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι ο Αντώνης Μπέζας αντιδρά γιατί δεν κατάφερε να το λειτουργήσει στην θητεία του.

Ούτε αυτό βέβαια έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μη θέλει να αξιοποιούνται τα χρήματα του ελληνικού του λαού  και να λειτουργούν κτίρια που κατασκευάζονται από αυτά.

Η αντίδραση Μπέζα, του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και των άλλων φορέων που έχουν αντιδράσει,  δεν είναι γιατί άνοιξε το κτίριο, αλλά γιατί λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας και όχι για το σκοπό που κατασκευάστηκε.

Το ΤΕΠ είναι το τμήμα του Νοσοκομείου που έχει στόχο  τη θεραπεία ασθενών με επείγοντα και οξέα προβλήματα (εγκεφαλικά, λοιμώξεις, καρδιακά επεισόδια, τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ). Γι αυτό και διαθέτει χειρουργείο και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αυτή την αναβαθμισμένη περίθαλψη  στερούνται οι θεσπρωτοί,  με τον τρόπο που λειτούργησαν προκειμένου να κάνουν τα εγκαίνια το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Γι’ αυτό υπάρχει η αντίδραση, όχι γατί άνοιξε το κτίριο. Και η αντίδραση αυτή είχε και το πρώτο θετικό της αποτέλεσμα.

Ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε στα εγκαίνια ότι «το λειτουργούμε τώρα σαν Κέντρο Υγείας και αργότερα θα το λειτουργήσουμε ως ΤΕΠ, βλέποντας και κάνοντας».

Αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού… και το προσωρινό  μπορεί να οδηγήσει στο να εγκαταλειφτεί αυτή η μεγάλη κατάκτηση για τη Θεσπρωτία…

Ας αναλογιστούν οι αναγνώστες μας τι θα έκαναν  τα  τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  αν κάποια προηγούμενη κυβέρνηση  λειτουργούσε το ΤΕΠ με τον τρόπο που το λειτουργούν αυτοί, δηλαδή σαν Κέντρο Υγείας.

Θα διαδηλώνανε με πανό μπροστά στην  είσοδο, θα εμπόδιζαν τα εγκαίνια, θα «ξεσήκωναν τον κόσμο» και θα  γέμιζαν τη Θεσπρωτία με ανακοινώσεις απαιτώντας να γίνουν σεβαστά τα χρήματα του ελληνικού λαού και να προσλάβει το υπουργείο Υγείας  «εδώ και τώρα» προσωπικό για να λειτουργήσει κανονικά το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας!

Κατώτερος  των περιστάσεων

Κατώτερη των περιστάσεων ήταν  η παρουσία στα εγκαίνια του και  Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, που ενώ, μετά την υποψηφιότητα Ριζόπουλου, εμφανίζεται νεοδημακρατικότερος των νεοδημοκρατών, δεν υπερασπίστηκε ούτε ανέδειξε στο χαιρετισμό του τη συμβολή των κυβερνήσεων της ΝΔ  των περιόδων 2004-2009 και 20012-2015 στην υλοποίηση  του έργου.

Εκθείασε μόνο τη δική του συμβολή, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ήταν καθοριστική, αφού η αιρετή Περιφέρεια  ασχολήθηκε με το έργο μόλις μετά το 2011 και λειτούργησε απλά ως επιβλέπουσα υπηρεσία της κατασκευής…

Επίσης αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έδωσαν το λόγο να απευθύνει χαιρετισμό  στον Δήμαρχο της πόλης που βρίσκεται το ΤΕΠ και πρόεδρο όλων των Δημάρχων της Ηπείρου, τον Γιάννη  Λώλο, ακριβώς για να μη θέσει  το θέμα της σωστής λειτουργίας του.

 

Η ανακοίνωση του Αντώνη Μπέζα

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ.Μπέζα έχει ως εξής:

«Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιφέρονται ανά τη χώρα κόβοντας κορδέλες εγκαινίων σε δομές υγείας με «δανεικό» προσωπικό. Το ίδιο έγινε σήμερα και στην Ηγουμενίτσα.

Ωστόσο, αυτές οι  πρακτικές  του τύπου «βλέποντας και κάνοντας»,  δεν έχουν   καμία σχέση με  τη σωστή λειτουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας που προσφέρει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Φαίνεται,  όμως,  ότι το μόνο που τους  ενδιαφέρει είναι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Οι μεθοδεύσεις τους σε σχέση  με το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας,  αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί το εύκολο θύμα της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα  εργαλείο για παραπλάνηση   και λαϊκισμό.

Το ΤΕΠ  του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς  πόρους, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε, προκειμένου να λειτουργήσει ως μονάδα  επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και όχι  για να  μεταστεγαστούν οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Με τη μεταφορά εκεί του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και της Μονάδας του ΠΕΔΥ, μετέτρεψαν, σε αντίθεση με την εθνική και  κοινοτική νομοθεσία,  το χαρακτήρα και υποβάθμισαν την αποστολή του.

Λειτουργούν έτσι   μία  δομή που ονομάζεται ΤΕΠ χωρίς να είναι ΤΕΠ και φιλοξενεί υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που δεν παρέχονται ολοκληρωμένες, προκειμένου   να εγκαινιάσουν επιτέλους ένα έργο  στη Θεσπρωτία,  στην υλοποίηση   του οποίου όμως η συνεισφορά τους ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Το ΤΕΠ, (με τα  δύο υποέργα κτίριο και εξοπλισμός),  εντάχθηκε  αρχικά στο ΠΕΠ Ηπείρου του Γ’ ΚΠΣ το 2003,  μελέτες και  αδειοδοτήσεις  ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2005, η δημοπράτησή  του έγινε το 2ο εξάμηνο του 2006  και λόγω των ενστάσεων ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση και ξεκίνησε εργασίες το 2ο εξάμηνο του 2008. Στα τέλη του 2010 τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για το υποέργο του εξοπλισμού, το κτίριο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2011 και το 2ο εξάμηνο του 2012 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού.

Η  λειτουργία  του δήθεν  ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αποτελεί  ταυτόχρονα   χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας  και  έλλειψης σχεδιασμού μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη να  διαχειριστεί όχι μόνο τα  μεγάλα εθνικά θέματα αλλά και τον  πυρήνα του κοινωνικού κράτους,  όπως είναι το υποχρηματοδοτούμενο σήμερα   Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την ημέρα που ξεκίνησε «κακήν- κακώς»  η λειτουργία του, έχει  απαξιωθεί πλήρως  η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Θεσπρωτία. Παράλληλα,  οι  πολυδιαφημισμένες Τοπικές Ομάδες Υγείας, όπως η ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας, αποτελούν ένα θνησιγενές επινόημα κατασπατάλησης πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων, στο οποίο οι επιστήμονες υγείας  έχουν γυρίσει την πλάτη.

Το ευτύχημα για τη χώρα είναι πως σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα απαλλαγής από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και  μιας νέας αφετηρίας για μια νέα αρχή».