Δικαιώθηκε δυστυχώς για ακόμη μια φορά η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ που στο πρωτοσέλιδο άρθρο του προηγούμενου φύλλου της είχε σαν τίτλο: «ΤΕΙ Ηγουμενίτσας: Και… το καταργούν και… μας δουλεύουν!».

Σαν δεύτερη φάση στο χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και γενικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία, ήλθε το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας πριν από λίγες ημέρες.

Με απόφαση της Συγκλήτου!

Στην παρ.2 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι με έδρα την Ηγουμενίτσα θα ιδρυθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, το οποίο θα εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Ενώ όμως τα υπόλοιπα νεοϊδρυθέντα Τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα τα Ιωάννινα και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 ιδρύονται την 1/10/2018, στην παρ. 6 του ίδιου άρθρου η ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον αφού προβλέπεται ότι «η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2 (δηλαδή και του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας) θα καθοριστεί με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού», με απόφαση δηλαδή για την οποία δεν τίθενται ούτε χρονικές δεσμεύσεις, ούτε σαφείς προϋποθέσεις!

Ο κυβερνητικός όμως εμπαιγμός δεν σταματά εδώ. Στην παρ. 2 (ζζ) του άρθρου 4 προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, δηλαδή της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει μέχρι την 31/10/2018 ύστερα από αίτησή τους και γνώμη του Τμήματος υποδοχής, να ενταχθούν με πράξη του Πρύτανη σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συναφές γνωστικό αντικείμενο και αντίστοιχες λειτουργικές ανάγκες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας θα φύγουν οργανικά, αναδρομικά από 1/10/2018, και στο συγκεκριμένο Τμήμα του ΤΕΙ δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό.

Χωρίς επομένως αρχικό προσωπικό και με δεδομένο ότι οι υλικοτεχνικές υποδομές θα περάσουν επίσης από 1/10/2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ποιες υλικοτεχνικές υποδομές και ποιο εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνεκτιμήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου (η οποία στη φάση των προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας ήταν αρνητική για τη δημιουργία τέτοιου πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα), για να εκδώσει την απόφαση της παρ.6 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου;

Αδικία για την Ηγουμενίτσα

Λίγους μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβερνητική παραπλανητική δημαγωγία σ’ όλο της το μεγαλείο!

Προβλέπει «στα χαρτιά» ένα πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα ώστε να εξαπατήσει τους θεσπρωτούς ψηφοφόρους και να μοιράσει ελπίδες, μετακινεί όμως το προσωπικό του «μητρικού» Τμήματος του ΤΕΙ και παραπέμπει την ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος χωρίς προϋποθέσεις στο αόριστο μέλλον και στην καλή πρόθεση (;) των επόμενων Διοικήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός βουλευτής Μάριος Κάτσης κατέφυγε πάλι στη συνηθισμένη τακτική να παρουσιάζει το «μαύρο άσπρο», πανηγυρίζοντας… για την ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα (κατά το πρότυπο του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που δεν είναι ΤΕΠ) και επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λες και αν οι προηγούμενοι έκαναν κάτι στραβό αυτό δικαιολογεί τους τωρινούς να συμπεριφέρονται με πρακτικές πολιτικού τυχοδιωκτισμού και να εξαφανίζουν την ανώτατη εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την κοροϊδία…

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια ημέρα με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Ηπείρου που υπηρετούν στην Ηγουμενίτσα, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι, «Με το εν λόγω σχέδιο νόμου από τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου η Ηγουμενίτσα είναι μόνη πόλη που για άγνωστους σε μας λόγους τιμωρείται» και καλούν «Τον Υπουργό Παιδείας και τα όργανα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ) να προβούν στις ενέργειες εκείνες για την αποκατάσταση της αδικίας, εντάσσοντας το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στα Τμήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου».